26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.

За хотели е платено малко под 20 милиона
181
26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Разходите на Министерството на туризма през 2023 година, основно към хотелите, с настанени украински бежанци, са за 56,2 млн. лева. От тях 37,6 милиона лева са дължими суми за 2022 г., като са изплатени през миналата година. Така направените разходи от това ведомство в подкрепа на украинските бежанци през 2023 са в размер на малко под 20 млн. лева. Това заяви Асен Василев, министър на финансите, в отговор на въпрос на народния представител Ивелин Първанов от ПГ на “Възраждане“, в рамките на провелия се парламентарен контрол в Народното събрание.

За социални разходи от бюджета на Министерството на труда и социалната политика са отпуснати 1,5 млн. лева, като са изплатени еднократни помощи на 4 076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила, продължи с разбивката финансовия министър.  

В областта на здравеопазването са предоставени 4,7 милиона лева през 2023 година по бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Така разходите за 2023 г. от държавния бюджет възлизат на 26,2 млн. лв.

“По Програма “Развитие на човешките ресурси“ е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда, при същите условия като за българските граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лева, предоставена на работодатели при наемане на нови лица,“ каза още в своя отговор Асен Василев. “По оперативната програма за храни или основно материално подпомагане са финансирани процедури, осъществявани от Агенцията за социално подпомагане, за предоставяне на базова помощ чрез ваучер за храна на стойност100 лева, приоритетно отпускани на деца и на техни родители, в размер на 3,9 милиона лева".

Разходите за развитие на човешките ресурси и за ваучерите за храна са изцяло европейски средства, заедно с разходите за интегриране на пазара на труда, които са по РеактИЮ (ReactEU), обобщи министър Василев.  
“Голямата част от разходите, които правим са възстановени по програми на ЕС, така че натоварването върху бюджета на българската държава и българския данъкоплатец е минимално. Още повече, че голяма част от украинските граждани са интегрирани на пазара на труда и си плащат данъци и осигуровки като всички други български граждани,“ обобщи министър Василев.

В отговор на уточняващ въпрос от народния представител Ивелин Първанов за голямата разлика на направените разходи в подкрепа на украинските бежанци през 2022 година в размер на общо 840 милиона лева, съгласно изнесени данни от служебния финансов министър тогава и, на които данни стъпи Първанов, с предоставената сега справка за 2023 година, министър Василев припомни, че по-големите разходи тогава произтичат и от по-големия брой украински граждани, дошли на територията на България при 40 лева заплащане на ден за настаняване в хотелите на разселените от Украйна граждани. /БТА, Делян Петришки/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
4
 
! Отговори
До Слава на Украйна преди 2 месеца
Всички пари от ЕС се връщат с лихвите. Няма голямо значение, че сме помогнали на Славянски народ, каквито са и руснаците. Има значение, че по край ЕС и НАТО ние се потурчваме, на до скорошни врагове се надупваме, жертваме и малкото, което ни е останало, за да бъдат англосаксонците още по безкрупулни и алчни (на пук на пропагандата). От там тръгна всичко.
148
8
 
1
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА преди 2 месеца
Парите са от ЕС! За комунисти и русофили пари ---НЯМА!!!!
147
0
 
6
 
! Отговори
За детска болница преди 2 месеца
Тъкмо началната инвестиция за дългочакания проект за децата на България
146
0
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
защо не им се превеждат пенсиите в българия защо млади хора не са на фронта а серазхождат по плажовете и църквите и си губят децата какви са тези ценности всичкосе обърна с главата надолу
145
0
 
7
 
! Отговори
148 преди 2 месеца
До ФаниНа нас ЕС нищо не ни отпуска. Плащаме си таксата и глобите, които ни налагат за всичко! И кой е виновен за това? Ей такива, като тоя от снимката!
144
0
 
18
 
! Отговори
Това не са преди 2 месеца
Бежанци, а кърлежи, които храним и лекуваме безплатно!Това се постига с алчността на безродните ни хотелиери, които и те като зеления наркоман само искат от държавата, а държавата, това е народа!Цинизъм в чистата му форма!
143
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
украинците тук не са никак бедни и гладни , но за сметка на това са свръхнагли и досадни .... като са такива големи патроти защо не спряха войната а бягат?
142
1
 
26
 
! Отговори
Велодог преди 3 месеца
Цивилизацията не събира капачки, за да лекува болни деца!Украйна по време на война си строи нови атомни централи а пък ние дето сме най-бедните в Европа...им издържаме мигрантите!
141
1
 
16
 
! Отговори
Петэр преди 3 месеца
За Фашистите ива ,за Българите няма !!!
140
1
 
18
 
! Отговори
Дорко преди 3 месеца
ОКОКОРЕН ЛЪЖЕЦ И ДОЛЕН КРАДЕЦ!
139
2
 
18
 
! Отговори
Йонко преди 3 месеца
С финансови помощи,хотели,здравно и социално подпомагане издържаме у нас една фашистка организация от 90 хил.! Така ни се пада,баницата е за другите,за нас ...бастуна и класни управляващи!
138
0
 
20
 
! Отговори
Фани преди 3 месеца
Нали хвърляхте прах в очите на народа, че парите идват от ЕП и не са на нашият гръб!Сега друга песен запяхте,за съд сте и до стената!
137
1
 
17
 
! Отговори
Скоро преди 3 месеца
Народен Съд
136
28
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Цивилизованите държави помагат на хората,които бягат от варварски нашественик ,избиващ цивилни и разрушаващ жилища.Гордеем се,че България е част от цивилизацията.
135
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова нямаше коледни добавки за пенсионерите и цените на стоки и услуги се увеличават като ни обират, за да издържаме някакви си украински отпаадаци.
134
2
 
31
 
! Отговори
срамота преди 3 месеца
Храним и обгрижваме най-долното и най-подлото племе в Европа.Тези пияници ,развратници и престъпници сеят само зарази и престъпност.Укропите не зачитат нищо българско и ни се присмиват на акъла.Само и само да угодим на гадните кравари.
133
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия пари да се одържат от депутатстките заплати и да се дадат на бедните пенсионери,това е престъпление срещу българите
132
22
 
2
 
! Отговори
toti преди 3 месеца
За Украйна са джобни..след войната ще имаме много ползи,а колко Украинчета са се писали Българчета ..това е подаръче за нас!!!
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а как ще коментирате 6 палки на укр?Защото не излизат пак нещата
130
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАВАЛ БОЙКО ПУСНА ЛАЙКУЧКИТЕ СА СКИМТЯТ СРЕЩУ АСЕН ВАСИЛЕВ