26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.

За хотели е платено малко под 20 милиона
181
26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Разходите на Министерството на туризма през 2023 година, основно към хотелите, с настанени украински бежанци, са за 56,2 млн. лева. От тях 37,6 милиона лева са дължими суми за 2022 г., като са изплатени през миналата година. Така направените разходи от това ведомство в подкрепа на украинските бежанци през 2023 са в размер на малко под 20 млн. лева. Това заяви Асен Василев, министър на финансите, в отговор на въпрос на народния представител Ивелин Първанов от ПГ на “Възраждане“, в рамките на провелия се парламентарен контрол в Народното събрание.

За социални разходи от бюджета на Министерството на труда и социалната политика са отпуснати 1,5 млн. лева, като са изплатени еднократни помощи на 4 076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила, продължи с разбивката финансовия министър.  

В областта на здравеопазването са предоставени 4,7 милиона лева през 2023 година по бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Така разходите за 2023 г. от държавния бюджет възлизат на 26,2 млн. лв.

“По Програма “Развитие на човешките ресурси“ е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда, при същите условия като за българските граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лева, предоставена на работодатели при наемане на нови лица,“ каза още в своя отговор Асен Василев. “По оперативната програма за храни или основно материално подпомагане са финансирани процедури, осъществявани от Агенцията за социално подпомагане, за предоставяне на базова помощ чрез ваучер за храна на стойност100 лева, приоритетно отпускани на деца и на техни родители, в размер на 3,9 милиона лева".

Разходите за развитие на човешките ресурси и за ваучерите за храна са изцяло европейски средства, заедно с разходите за интегриране на пазара на труда, които са по РеактИЮ (ReactEU), обобщи министър Василев.  
“Голямата част от разходите, които правим са възстановени по програми на ЕС, така че натоварването върху бюджета на българската държава и българския данъкоплатец е минимално. Още повече, че голяма част от украинските граждани са интегрирани на пазара на труда и си плащат данъци и осигуровки като всички други български граждани,“ обобщи министър Василев.

В отговор на уточняващ въпрос от народния представител Ивелин Първанов за голямата разлика на направените разходи в подкрепа на украинските бежанци през 2022 година в размер на общо 840 милиона лева, съгласно изнесени данни от служебния финансов министър тогава и, на които данни стъпи Първанов, с предоставената сега справка за 2023 година, министър Василев припомни, че по-големите разходи тогава произтичат и от по-големия брой украински граждани, дошли на територията на България при 40 лева заплащане на ден за настаняване в хотелите на разселените от Украйна граждани. /БТА, Делян Петришки/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
10
 
! Отговори
До защо мълчите преди 3 месеца
Повтарят историята от преди 300 години. Конфедерацията срещу всички либерални оли....г.френски щати. Браво!
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Cлaвa линrype Kиpe и Kokope, Лykoйл ga им нacnopи koмиcиoннитe...
107
1
 
2
 
! Отговори
ми че то преди 3 месеца
Ми че то аз мисля, че ЕС няма да се разпадне. Ми че то ЕС е стабилен.
106
2
 
20
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Един вид, дребни сумички. Някак не ми се вярва, че много от тях работят, че за тях стигат места по детските градини, направления за специалисти и подобни неща и че ес с песен на уста връщат каквото и да е платено за ук.ри. Обаче, за тези пари колко кувьоза щяха да купите, линейки или пък друга апаратура?
105
22
 
3
 
! Отговори
Архангела преди 3 месеца
Вкараха много пари в икономиката ни така че със сигурност не сме на загуба.
104
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еййй можеха да отидат за кебапчета на Бузлуджа
103
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урсула и Борел да поемат разходите ,за не бедна България.
102
2
 
17
 
! Отговори
Кокор преди 3 месеца
Кокора русофоб той и американофил да ги плаща но от неговият джоб.
101
3
 
21
 
! Отговори
Защо мълчите преди 3 месеца
В Тексас САЩ,стават странни неща, щата иска отделяне от САЩ и са затворили границата.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
97 - АМИ ДА КАЖЕ ИСТИНАТА ТОГАВА! - КОЛЕКТИВЕН РАЗПАД.
99
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До кога? До кога бюджета ще се изразходва за неща, от които българските граждани нямат никаква полза? До кога ще се изразходват данъци ни, да плащаме нощувки на украински туристи? До кога? В селата е мизерия, хората умират от студ, достъп до болници няма, пътищата са по зле от Газа. Спрете !
98
2
 
34
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Вие нямате идея ходих в едно разградско село - порутени кьщи едни гьрбави хорица едва кретащи с прокьсани дрипи носени поне 20 гЕдни крави на които ребрата им се четът от старост и недохранванеЕдна лампа свети в цялото село пред кметството - млад човек няма всички са емигриралиТова ли са ценностите на този и сьпартииците му
97
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честита Промяна, гласувайте пак за ПП/ДБ!
96
2
 
32
 
! Отговори
Бг преди 3 месеца
Човек който не дава на възрастните пари и на българските децата за Коледа дава на други народности и българите го търпят да се гаври.
95
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо ги търпим, докога само ще мрънкаме по форумите? Няма начин да няма начин да разкараме това правителство.!
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Meнтapgжиитe линrypи Kиpo и Acaн, cъoтвeтнo npи бaй Cтaвpи и cтpинa Cтaвpeвицa!
93
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофилите вчера: ЕС се разпадаРусофилите днес: Колективния запад
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 72 какви военни релси - това за ЕС е невъзможно. Той вече е пред разспад.
91
1
 
18
 
! Отговори
мдааа преди 3 месеца
Сметнете ги за коледни добавки за пенсионерите. Или за детска болница. Или за семейства, който събират пари са скъпа операция. Или за хората в карловско, на които водата отнесе къщите. Абе за по-лесно го сметнете в капачки, които събираме, за да се помогне на някой.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не я много, той този министър хвърля милиарди за половин година. Муха ни ухапала.