26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.

За хотели е платено малко под 20 милиона
181
26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Разходите на Министерството на туризма през 2023 година, основно към хотелите, с настанени украински бежанци, са за 56,2 млн. лева. От тях 37,6 милиона лева са дължими суми за 2022 г., като са изплатени през миналата година. Така направените разходи от това ведомство в подкрепа на украинските бежанци през 2023 са в размер на малко под 20 млн. лева. Това заяви Асен Василев, министър на финансите, в отговор на въпрос на народния представител Ивелин Първанов от ПГ на “Възраждане“, в рамките на провелия се парламентарен контрол в Народното събрание.

За социални разходи от бюджета на Министерството на труда и социалната политика са отпуснати 1,5 млн. лева, като са изплатени еднократни помощи на 4 076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила, продължи с разбивката финансовия министър.  

В областта на здравеопазването са предоставени 4,7 милиона лева през 2023 година по бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Така разходите за 2023 г. от държавния бюджет възлизат на 26,2 млн. лв.

“По Програма “Развитие на човешките ресурси“ е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда, при същите условия като за българските граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лева, предоставена на работодатели при наемане на нови лица,“ каза още в своя отговор Асен Василев. “По оперативната програма за храни или основно материално подпомагане са финансирани процедури, осъществявани от Агенцията за социално подпомагане, за предоставяне на базова помощ чрез ваучер за храна на стойност100 лева, приоритетно отпускани на деца и на техни родители, в размер на 3,9 милиона лева".

Разходите за развитие на човешките ресурси и за ваучерите за храна са изцяло европейски средства, заедно с разходите за интегриране на пазара на труда, които са по РеактИЮ (ReactEU), обобщи министър Василев.  
“Голямата част от разходите, които правим са възстановени по програми на ЕС, така че натоварването върху бюджета на българската държава и българския данъкоплатец е минимално. Още повече, че голяма част от украинските граждани са интегрирани на пазара на труда и си плащат данъци и осигуровки като всички други български граждани,“ обобщи министър Василев.

В отговор на уточняващ въпрос от народния представител Ивелин Първанов за голямата разлика на направените разходи в подкрепа на украинските бежанци през 2022 година в размер на общо 840 милиона лева, съгласно изнесени данни от служебния финансов министър тогава и, на които данни стъпи Първанов, с предоставената сега справка за 2023 година, министър Василев припомни, че по-големите разходи тогава произтичат и от по-големия брой украински граждани, дошли на територията на България при 40 лева заплащане на ден за настаняване в хотелите на разселените от Украйна граждани. /БТА, Делян Петришки/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
16
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Вече си мечтая за времето при - дянков постната пицаМислех , че по лошо не може да е уви може
88
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кокорчо такова мат'ряла както Кире Лена не е таковал!!
87
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това добре, кажете колко ни излизат русофилите на година
86
1
 
4
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
През асанко постния ще вк се види ларж
85
0
 
10
 
! Отговори
Резников преди 3 месеца
Украинците плащат по пет хиляди долара, за да избегнат мобилизация - сп.РезниковTimes▪Тези, които предпочитат да напуснат Украйна през горите или пресекат река Тиса (която тече по границата с Румъния и Унгария - бел. Life), търсят водачи... които обикновено взимат от 3 ,5 до 5 хиляди долара",- пише авторът.▪Както отбелязва Times, множество канали в Telegram предлагат съответните услуги. За фалшиви документи например контрабандистите искат от 700 до 1,3 хиляди долара.
84
1
 
17
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
Кирил Петков си води записки на среща със Спас Русев. Вероятно обсъждат процента на увеличението на цените на услугите на виваком.
83
0
 
11
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Баце оправи матряла с200 кирчо и сие ще го дооправят с-300
82
1
 
26
 
! Отговори
Хм.... преди 3 месеца
Нали уж Европейския Съюз плащаше за украинските бежанци? Нали УЖ на нас нищо не ни струваше?.... И какво се оказа, че ние ги хрантутим тия Уукро туристи по хотелите.. Тука някакъв Анонимко ми прави сметки че било по едно евро на ден. Еййй, безработния и неплащащ данъци умник ДОРИ ЕДИН ЦЕНТ Е МНОГО ЗА ТИЯ ТЪРТЕИ. Тези милиони можеха да отидат да се подобри положението в болниците... или в училищата... Можеше да се подпомогнат български пенсионери.Абе, в Украйна нямаше ли МОБИЛИЗАЦИЯ? ПРАЩАЙТЕ...
81
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Той си го каза асен за бедните
80
1
 
10
 
! Отговори
КокорсЪ : преди 3 месеца
"Плащай ***! Така е демократично! И евроатлантическо! Бедните да го д0хат! Слава Кокаине, Долу БългЕрия!"
79
0
 
17
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Промяната на цените е факт момчетата обещаха промяна просто не уточниха посоката
78
0
 
16
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Харесва ли ви промяната
77
0
 
9
 
! Отговори
Сл преди 3 месеца
Ааааа......малко е, за тази година 50-60 милиона да са!
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 64 как няма да бягат,като има кой да ги храни,а ние събираме капачки,за бъдещето на децата ни.
75
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сумата е поне петорна. Лъже като дърт ц....н.
74
1
 
23
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Бежанците сме ние укрите по хотелите ти бачкай за кире и кокоран да льлняг джобовете
73
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То нищо нямате да плащете бе! Като разделим 26млн лева на 365 дни, прави 71 232 лева дневно. На колко хиляди бежанци трябва да делим тази сума за 1ден? По едно време четох, че били 30-40 хиляди. Значи по 1 евро на човек на ден. Бравос!
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А Крим върнаха ли вече? Крим чии е сега?
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТОВА СА ЦЕЛИ 26 ПРАЗНИ ЧЕКМЕДЖЕТА!
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Започне ли надпревара във въоръжаването, ЕС губи по всички линии. Защото 1. няма суровини, трябва да внася, а някои компомемти се добиват само в Китай или в Русия; 2. досега си позволяваше лукса да няма практическа армия, което е голям харч, а няма как да си боеспособен само с оръжие на склад; 3. Европейците са , меко казано, разгевезени, няма начин да съберат хора. Вчера в Германия раглеждали вариант а рмията им да служели хора БЕЗ немско граждансво.. 4. Липсата на опит е липса на технологии.