26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.

За хотели е платено малко под 20 милиона
181
26 млн. лв. струват на бюджета украинските бежанци за 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Разходите на Министерството на туризма през 2023 година, основно към хотелите, с настанени украински бежанци, са за 56,2 млн. лева. От тях 37,6 милиона лева са дължими суми за 2022 г., като са изплатени през миналата година. Така направените разходи от това ведомство в подкрепа на украинските бежанци през 2023 са в размер на малко под 20 млн. лева. Това заяви Асен Василев, министър на финансите, в отговор на въпрос на народния представител Ивелин Първанов от ПГ на “Възраждане“, в рамките на провелия се парламентарен контрол в Народното събрание.

За социални разходи от бюджета на Министерството на труда и социалната политика са отпуснати 1,5 млн. лева, като са изплатени еднократни помощи на 4 076 разселени от Украйна лица с предоставена временна закрила, продължи с разбивката финансовия министър.  

В областта на здравеопазването са предоставени 4,7 милиона лева през 2023 година по бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК). Така разходите за 2023 г. от държавния бюджет възлизат на 26,2 млн. лв.

“По Програма “Развитие на човешките ресурси“ е оказана временна подкрепа за интеграция на пазара на труда, при същите условия като за българските граждани, като общата помощ е 6,8 млн. лева, предоставена на работодатели при наемане на нови лица,“ каза още в своя отговор Асен Василев. “По оперативната програма за храни или основно материално подпомагане са финансирани процедури, осъществявани от Агенцията за социално подпомагане, за предоставяне на базова помощ чрез ваучер за храна на стойност100 лева, приоритетно отпускани на деца и на техни родители, в размер на 3,9 милиона лева".

Разходите за развитие на човешките ресурси и за ваучерите за храна са изцяло европейски средства, заедно с разходите за интегриране на пазара на труда, които са по РеактИЮ (ReactEU), обобщи министър Василев.  
“Голямата част от разходите, които правим са възстановени по програми на ЕС, така че натоварването върху бюджета на българската държава и българския данъкоплатец е минимално. Още повече, че голяма част от украинските граждани са интегрирани на пазара на труда и си плащат данъци и осигуровки като всички други български граждани,“ обобщи министър Василев.

В отговор на уточняващ въпрос от народния представител Ивелин Първанов за голямата разлика на направените разходи в подкрепа на украинските бежанци през 2022 година в размер на общо 840 милиона лева, съгласно изнесени данни от служебния финансов министър тогава и, на които данни стъпи Първанов, с предоставената сега справка за 2023 година, министър Василев припомни, че по-големите разходи тогава произтичат и от по-големия брой украински граждани, дошли на територията на България при 40 лева заплащане на ден за настаняване в хотелите на разселените от Украйна граждани. /БТА, Делян Петришки/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
на ей затва не плащам данъци!
68
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Икономиките на страните от ЕС минават на военни релси.
67
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е, че събираме пластмасови капачки за бебетата. Даже Лидъла ме призовава. Аз вече съм напълнил два кашона.
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западът има технология за превръщане на покорили се и завладени земи в цъфтящи провинции. Но в България русофилите пречат страната ни да се превърне в цъфтяща провинция.
65
1
 
11
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 месеца
Можех да простя на буци , че ни пердашеше с-200 ,ама , че пусна и тия негодяи на власт да н им грабят и те никога
64
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За пенсионерите няма пари,коледни също нямаше,а за укрите 26 милиона,дано ти замръзне усмивката кокорчо.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МНОГО СЛОЖНО Я ПРАВЯТ ПОЛИТИКАТА ТИЯ ОТ ПП. ДРУГО СИ Е ДА РАЗДАВАШ ДЪРЖАВНИ ПОРЦИИ НА НЕКАДЪРНИЦИ, ЕДНА РОМКА ДА ТЕ ХВАЛИ И ДА ПЪЛНИШ ЧЕКМЕДЖЕТА СЪС СУДЖУЦИ... И САМО ВИКАШ: ЕС, ХРАНИ, НАТО ПАЗИ, БОЙКО Е ВЕЛИК!
62
2
 
14
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
Това е без значение вече.Лавров е в САЩ за последно предупреждение към Запада.Или се съгласяват и Зеленски пада от власт или ще започне голямата руска офанзива.Последен шанс дава Путин на Украйна и на Запада.След това вече ще е късно.
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сирийските бежанци защо не живеят на хотел на Черно море?
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става със Зелената сделка, ЕС мина ли вече на зелени енергии от вятърни мелници и слънчеви панели?
59
3
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
бая са са охарчили кокорчовците да поддържат Майбасите и Мерцедесите на Окраинските ТАРИКАТИ...И дет а отбелезал колегата долу:..-"БАШКА" директните финансови инжекции,които нашите неофашаги прават на Зеленясалия...За военната "помощ" да не споминям..
58
1
 
9
 
! Отговори
кървата Украйна преди 3 месеца
Вместо да се обединят срещу агресора, те избягаха, вместо жените да работят на нощни смени в стоманолеярните да произвеждат снаряди както рускините през Великата отечествена, да отидат медицински сестри на фронта да спасяват ранените под грохота на снарядите, те укрокypвичките избягаха да забременяват от французи, белгийци, немци за да могат да останат в западна Европа, вече много са родили деца от местните. А мъжете се дегизират като жени за да избягат от Украйна.
57
1
 
24
 
! Отговори
да припомня преди 3 месеца
Защо чужди граждани са по хотели по курортите ни, щедро обгрижвани сутрин, обед и вечер, а възрастни и немощни български граждани живеят с години по фургони в калта!? Без никой да се интересува и трогва от съдбата им. За болните деца не отварям дума. Там безобразието е още по-голямо. С смс и дарения по Коледа едвам събираме 2-3 милиона лв., които на фона на похарчените милиони за чужденци са си чиста подигравка с българските данъкоплатци.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво стана с 260 милиарда които западът даде на Украйна да победи Русия? Плюс оръжията които и дадоха, и модерни системи и изпразниха складовете на НАТО? Какво става с победата над Русия?
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Асенка да не си е платила за реклама, цял ден ли ше и гледам физиономията. Да хваща пътя за фронта, за Канада, или за Луната. Крадец.
54
4
 
6
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Буци добре ви охендри като пусна - тия на власт да пьлните и техните шкафчета
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 51 Киро нищо не може да поеме. Такова е нарежданито от Брюксел. Анадъмму? Иначе няма ни шенген, ни еврозона.
52
4
 
5
 
! Отговори
БАЦЕ преди 3 месеца
26 МИЛИОНА МОЖЕШЕ ДА ОТИДАТ В ЧЕКМЕДЖЕТАТА, А КАКВО Е ТОВА СЕГА? ПЛЮЙТЕ ДРУЖНО! СЕВДЕ, ДАЙ КОМАНДА!
51
1
 
15
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
И още толкова помощ за Украйна. Дадоха цялата военна техника.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението. Върнаха ли вече Крим?