Финландски изтребители ще патрулират над България

В дежурство ще са осем машини F/A-18 Hornet
Обновена: 2 фев 2024 13:37 | 2 фев 2024 13:37, Петър Бойчев
69
Финландски изтребители ще патрулират над България
Снимка МО

Военновъздушните сили на Финландия ще участват в противовъздушната отбрана на НАТО в България, Румъния и Черно море. Това обяви министърът на отбраната на страната Анти Хекянен. Следващата година Финландия ще участва в т.нар. мисии на НАТО в мирно време с един кораб на военноморските сили и с максимум осем изтребителя F/A-18 Hornet на военновъздушните сили.

„Активното участие на съюзниците в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време е сигнал за единство и засилва възпирането. Участието трябва да се разглежда като част от нормалната работа на една съюзническа държава, при която военните ресурси се използват за възпиране и защита на Алианса. Ние носим собствената си отговорност за общата отбрана и възпирането в цялата зона на съюза”, допълни Хекянен.

Държавният съвет ще представи на парламента доклад за участието на Финландия в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време през февруари.

Задачите включват въздушно наблюдение и въоръжени патрулни полети под ръководството на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, съобщават от Министерството на отбраната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
8
 
10
 
! Отговори
Стига бе, преди 3 месеца
Пишман натовският офицер си беше поръчал Грипени без въоръжение! Швеция не беше в НАТО! Навярно искаше да организира курсове за управление на изтребители да плаши гаргите! Радев винаги е водил политика на смъкнатите ***! Е, с високо вдигнат юмрук!
43
2
 
2
 
! Отговори
До Володо: преди 3 месеца
Нани на!
42
7
 
9
 
! Отговори
То преди 3 месеца
Не остана небе, бе! Турски, финланкишийски, зимбабвийски, пфайзерски! Още нещо???
41
11
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Ако бяхме поръчали Грипени, сега щяхме сами да си патрулираме, обаче благодарение на предателя Лойко ще чакаме въшливите Ф16ки да долетят на кукуво лято
40
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направо да, я бомбардират то вече нищо не остана от нея
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво е било до 1983? Ти си бая скаран с историята. На тази дата нищо не се случвало, о нещастний!
38
5
 
4
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
До Анонимен (37): Голям кеф е, че ти и подобните ти се чувствате окупирани. Да видите какво ни беше на нас до 10.11.1983 г.
37
10
 
8
 
! Отговори
Владо преди 3 месеца
До 29 - войските в НАТО не са чужди войски. Ние сме част от НАТО и НАТО е част от нас. На това се гради колективната обрана. Ние сме във военен съюз и лично аз ще спя по-спокойно, като знам че самолети на Финландия ще ме охраняват. Единствените чужди войски, от които може да те е страх са тези на Русия. Агресивна, тер*ор(ис*тична държава, която ни е определила за неприятел. Всички околни държави в радиус от 3000 км са съюзници или мирни.
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е с окупираните държави - затвориха ни фабриките, затриха ни селското стопанство, експлоатират ни рудниците, тецовете, небето и земята, вкл. и хората ни превърнаха в роби. Това е американската хегемония над Европа. Затова и европейските граждани вече с месеци са по протести. Само българинът спи, както винаги.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Между Гурково и Казанлък в подножието на Балкана, се зачистват за фотоволтаичен парк огромни площи. Премахва се храстовидна растителност в подстъпите към планината, което ще предизвика засушаване на боровите насаждения по склоновете!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И СЕГА ТРЯБВА ЛИ ДА СПИМ ПО СПОКОИНО ***
33
4
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
До паф Прав си.Трудно ще го види.От Су-57 са произведени само 15 бр. и лети само на паради.От тази "фърчаща щайга" 1480 бр.
32
5
 
6
 
! Отговори
bl преди 3 месеца
"it comes down to thean or woman in the box" ... Питай Том Круз. Той ги разбира тия работи и е свалил поне 7 Су57 - два от тях на екран, на останалите 5 пилотите са получили сърдечен пристъп от смях сещайки се за филма.
31
1
 
7
 
! Отговори
Пали ли Арматата преди 3 месеца
Май едната бройка се еразвалила, че нещо не облита из Украйната
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До паф И защо да гледа как пада като зряла круша?
29
15
 
4
 
! Отговори
паф преди 3 месеца
тая фърчаща щайга на снимката няма и да види пушека на СУ-57 пето поколение
28
12
 
4
 
! Отговори
Сармат преди 3 месеца
Обаче по вр. на соца сме били под руски ботуш, нали? Нищо, че у нас по време на соца не е имало чужди войски.
27
7
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Интересно ! Анти Хаканен и Антон Хакимян са някак си доста фамилиаризирани. Да кажем,че съветският аспект на първият "няма" нищо общо с арменските му предци от съветски тип,както и това,че вторият е потомък както на арменци фашисти кобургаджийски,така и на комунисти съветски. Аз лично смятам,че във Финландия руснаците управляват на воля. Не е съвпадение случайно,че и турската "загриженост" за Българското небе намира ортак в лицето на не по-малко загриженият съветски човек Хаканен.Той Антон,ама..
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
започва се .........
25
9
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
да идват бе! по летището две точни хиперзвукови ракети и ...ни фърчила, ни финландци!..жалко за кокошките и патките на населението наоколо!