Първото разследване срещу главния прокурор - без данни за престъпление

Първият сигнал беше във връзка с имотни сделки
5 фев 2024 15:02, Елка Василева
83
Първото разследване срещу главния прокурор - без данни за престъпление
Снимка: архив, БГНЕС

Първото разследване срещу главен прокурор приключва без данни за престъпление. Определената за разследващ главния прокурор и заместниците му Даниела Талева е постановила отказ от образуване на досъдебно производство по първия сигнал, по който започна работа, съобщи тя за БТА.

Сигналът, за който става въпрос, е срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с имотни сделки през 2020, 2021 и 2022 г.

Още по темата
Даниела Талева обясни, че твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката.

Талева посочи, че в хода на извършваната проверка са снети обяснения от Борислав Сарафов и от всички лица, посочени в статиите. Също така са изискани документи и нотариални актове.

Тя допълни, че подателят на сигнала е уведомен и може да обжалва отказа, постановен на 25 януари. От Софийския градски съд казаха за БТА, че към момента нямат информация да е постъпила молба за обжалване.

Даниела Талева каза още, че продължава работата ѝ по всички предадени сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Също така добави, че работи добре със специално определените служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които ѝ помагат при проверките и разследванията на сигналите, като отбеляза тяхната професионална работа.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор и заместниците му. Жребият беше изтеглен на 7 юли 2023 г. между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова. Сигналът срещу Борислав Сарафов бе изпратен от директора на пресцентъра на Прокуратурата на 7 юни. Даниела Талева встъпи в длъжност на 7 декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма смисъл да си губят времето. Отсега мога да им кажа какъв ще е крайният им резултат от всички разследвания - няма данни за извършено престъпление. По-добре да не се занимават, тъкмо да спестят някой лев на данъкоплатеца. А иначе дали има извършени престъпление е съвсем друг въпрос. Аз имам предвид какво ще е мнението на разследващите, а не какви са фактите, доказателствата и т.н.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едва ли има някой,който има поне само една сива мозъчна клетка,да е очаквал друг резултат! Тези всичките са преплетени като зловреда паяжина,която задушава и убива ДЪРЖАВАТА ни! Тая работила добре с другите от ГДБОП,където на измислен "ВЪНШЕН" конкурс е назначена булката на мутрата"нотариуса". За него има информация,че също се е занимавал с незаконно ограбване на чужди имоти,около 200 на брой! Същият е бил собственик на таен клуб,посещаван от съдии,прокурори,магистрати,политици! Все отбор юнаци!
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шок и изненада!
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Едно корумпе ще проверява друго корумпе. Такава е идеята на замисъла.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Леле каква <изненада>!!!Ако има и един да е очаквал друго щеше да е чудо.Мафията в Бг разиграва театро за проУстото племе.В Колумбия и Венецуела главния прокурор е по-независим отколкото в Бг.
41
0
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Не може да бъде! Каква изненада! Никой не очакваше!
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хубава работа, ама Българска...гарантирано от ГЕРБ
39
1
 
17
 
! Отговори
МУТРОС преди 3 месеца
Очаквал и някой да бъде осъден,още повече гл.прокурор?Няма как да се случи,защото всичко е в рамките на закона.Герберите така направиха законите, е да се краде
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
другаре, в истинските овинарки сайтове четем,ч е е почнало разлседване и е задържан 1 от ГДБОП за шпионаж за Русия! Стягайте вазелина!@
37
0
 
15
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Някой е взел едни пари...а имоти на морето се купуват и съседни такива се уедряват. Всяка прилика с тези герои е случайна !!!
36
0
 
14
 
! Отговори
2019 преди 3 месеца
Проверка на годините - 2020, 2021, 2022. Предишната проверка - от 2015 до 2018. А имотните сделки на сина му от 2019 някак удобно изпуснати.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
But of course.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Италия кой беше раследващия прокурор който да проверява и следи Джовани Фалконе, че немога да се сетя..... Ако човека е читав, честен и не е корумпирани подвластен, няма да има нужда да го контролираш. Какъв е смисала да има 10 контролни органа и всичките да са гнили ябълки. Резултата ще е 0!
33
0
 
11
 
! Отговори
Сега да видим! преди 3 месеца
А сега г-н.Главния прокурор да ги подведе под наказателна отговорност, че са му накарнили авторитета безпричнинно, да поиска безумно огромно обезщетение, което заслужава с доказаните си до момента доходи и да му ги платиме задружно, като държава? Защото това би било единствения адекватен ход на прокурора, откъде на къде ще го злепоставят безпричнинно? Кой са те?
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много тунингована но стар модел.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая до вчера си пиеше кафето със Сарафов сега искат да го разследва. За една заплата няма да си разваля добрите отношения с човека. А все пак "Гарван, гарвано око не вади". В един бранш са и двамата.
30
0
 
10
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 3 месеца
Не е за всеки байганьовец.
29
0
 
14
 
! Отговори
Ясна Работата преди 3 месеца
Да се назначи независим разследващ, а не зависим, като тази.
28
0
 
13
 
! Отговори
ххх преди 3 месеца
Излишна проверка Още не започнала се знаеше че е невинен. Поне да сега няма виновен от големите риби. Хората са казали че Дим без огън няма но се оказа че са в грешка.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да се назначи и някой който да разследва раследващия прокурор на главния прокурор. Защото и разследващия прокурор може да е коромпиран или да е зависим от някого.