Денков: Атакуват ни, защото засегнахме интереси на недосегаемите от закона

България се отлепи от корупционното дъно, заяви премиерът
Обновена: 14 фев 2024 16:04 | 14 фев 2024 12:55, Нели Христова
168
Денков: Атакуват ни, защото засегнахме интереси на недосегаемите от закона
Снимка: БГНЕС

Атаките към кабинета и "част от неудобните министри" са се засилили преди ротацията и причината за това е, че много интереси на "недосегаемите от закона" са били прекъснати от правителството. Това анализира в началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

"Днес правителството ще одобри меморандум за сътрудничество с асоциация "Прозрачност без граници". Този документ е продължение на основната линия в нашата управленска програма - противодействието на корупцията. Ще ни даде възможност да пренесем ноу хау и практически инструменти за добро управление, системи за оценка на качеството и за прозрачност при работа с обществени ресурси", обясни Денков.

"Днешното решение ми дава повод да акцентирам върху една истина, която изкуствени скандали се опитват да заглушат, а именно, че през последните 8 месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше през годините на Прехода. Много интереси на недосегаемите от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове. И това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри, който се засилиха, с наближаването на ротацията. Темата за борбата с корупцията трудно си пробива път сред шум от дребни скандали и дезинформация. Трябваше да станем свидетели на поредното убийство с отпечатък на прогнили институции, за да осъзнаем защо са важни борбата с корупцията и правосъдната реформа", каза премиерът.

"Ето няколко важни примера за антикорупционни победи на нашето правителство, които се случиха въпреки жестоката съпротива - спряхме порочни инхаус поръчки на Държавната консолидационна компания за около 800 млн. лв. и възстановихме предплатени суми и дългове, прекратихме схемата на "Капитан Андреево" и върнахме държавния контрол върху храните, които влизат в България. Спечелихме епичната битка за Пловдивския панаир  и попречихме той да бъде подарен на почетния консул на Русия в България. Сложихме край на източването на хазната чрез пътни ремонти, въведохме правила за финансиране на общините, за да не се раздават пари според това какъв е цветът на кмета", посочи Денков.

"Преобразихме начина, по който се разпределят средствата за спорт - сега те зависят от конкретни критерии като население, брой спортуващи, налична инфраструктура, брой училища в района. Въведохме прозрачност в разпределянето на ваучери за обучения и така спасихме над 300 млн.  лв. от мерки със съмнителна ефективност. Вкарахме нова формула за регулация на цените на лекарствата като задължихме частните болници да провеждат обществени поръчки, спряхме старата схема за източване на НЗОК*. Стартирахме конституционната реформа и спазихме ангажимента си да се борим срещу безконтролната власт и да изградим правосъдна система, лишена от безнаказаност. Всичко това се случи, защото в управлението има съществена промяна, дори рамкирана в сглобка", категоричен бе премиерът.

*Промяната, която се визира в изказването, касае изменението в Закона за здравното осигуряване, гласуван от парламента на 31 януари, с който се определя нов механизъм за по-справедливо заплащане на лекарствата за онкоболните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
12
 
! Отговори
Не ставаш! ВЪН! преди 2 месеца
Ти, Денков, можеш единствено да засегнеш с предните си зъбки парче сиренце в капана. Чии интереси си засегнал, на Пеевски-Доан, на Борисов, на десарските унуки? Нагъл--по-нагъл--Денков академичето.
89
3
 
10
 
! Отговори
Горкичкия преди 2 месеца
Атакували са му сапуните и той е възмутен до дъното на душата си...АРЕ БАСТА бреЦЪРВУЛ!
88
1
 
17
 
! Отговори
Кек преди 2 месеца
Денков хайде сега с имена и факти давай а не само общи приказки.... Кои са тези недосегаемите и какво направихте срещу тях?
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Kиpo и Kokopьo renиxa милиoни oт koмиcиoни нa napтньopckи koмnaньoни, nokaжeтe cмeтkитe в oфшopнитe зoни?
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По.конкретен може ли да бъде? Защото аз не споделям това мнение.
85
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всякакви имунитети трябва да изчезнат и тогава нещата ще си дойдат на място.
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До В. То добре приказва , че им засегнал интересите , ама защо не каже с какво им ги е засегнал , че ще се получи голем конфуз .
83
3
 
14
 
! Отговори
sky преди 2 месеца
Тия недосегаеми.. не трябваше ли да са арестувани? Аз един арест (Освен на Бойко) не съм видял от тия имбацили.
82
1
 
16
 
! Отговори
В. преди 2 месеца
Денков, защо само им засягате интересите? Не трябва ли да ги осъдите и затворите! Или сте Алфа приятелчета!
81
3
 
11
 
! Отговори
Сатир преди 2 месеца
Атаките към кабинета и "част от неудобните министри" са се засилили преди ротацията и причината за това е, че много интереси на "недосегаемите от закона" са били прекъснати от правителството. Браво Академика, браво салунчо, що не посочи и имена?????
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сапуний , системата Тиквуний беше друга , Бици го играеше , аз съм глупав щот съм *** , асъм *** защото комунистите не са ми позволили да се образовам , имаше само леко биене , хлопане му казват , че и той некакси " комунист " е бил , ти си сътвори голем конфуз с тая академична степен , некакси ама ептен не оди да кажеш , аз съм глупов защото съм академик , а то глупостта кво да я праи човек , си е природна даденост , беганье от нея нема .
79
2
 
16
 
! Отговори
ХоХоХо преди 2 месеца
ХоХоХо...егати наглото човече....хлебарко,ти си най-жалкото мушмулче,което е управлявало България!
78
2
 
10
 
! Отговори
ха-ха-хи преди 2 месеца
...вЕЕЕрвайте му....
77
3
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
стига празни приказки връщаите веднага имотите на хората откраднати от тозидето го убиха докато има още живи бумащината ще чака и отдавна трябваше да е поелектронен път навсякъде бюрокрация преснимат се лични карти нот актове личнатаинформация тече като вода стига вече направете нещо полезно за хората и не имстъжняваите живота
76
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ РАЗБИРАМ, КАК ТОЧНО БОРИШ КОРУПЦИЯТА??? ЗАЕДНО С ТИЯ, КОИТО ЕЖЕДНЕВНО ОБВИНЯВАШ В КОРУПЦИЯ ЛИ БОРИШ КОРУПЦИЯТА??? МАЙ И БАНКЯНСКИЯ НЕ ВИ Е ИМАЛ ЗА ТОЛКОВА ПР..СТИ. ВЕРВАЙТЕ МУ!!!
75
6
 
25
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 месеца
Денко, а за едни "бежанци" от Австрия да имаш да кажеш нещо или там интересите са други???
74
4
 
21
 
! Отговори
Уфььь...аман: преди 2 месеца
ТояЦървул пак си е нахлузил РОЗОВИТЕ ОЧИЛА....
73
3
 
12
 
! Отговори
Брей, какъв "ге преди 2 месеца
Денков, смешен си! Стремиш се да узурпираш всичко, направено в държавата! Но, аз питам дали щяхте да сте министри, да правите нещо ако ГЕРБ великодушно не се ви отстъпи мандата си и ДПС не ви подкрепи!?
72
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вкарвате България във война , без знанието и съгласитео на хората , тъпчете Отечеството ни с мигранти , приемате еврото без да сме подготвени и работите в посока да унищожите държавата ни . Затова !
71
4
 
19
 
! Отговори
Магнитски пита преди 2 месеца
Альоууу...Денкооов...ти с всичкият ли си...????????Тия ШАРЛАТАНИИ ги разправяй на баба ми.