Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна

Опозицията спекулирала и всявала страх
Обновена: 29 фев 2024 19:06 | 29 фев 2024 09:34, Камелия Цветанова
228
Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков обвини опозиция в всяване на страх и спекулации заради твърденията на БСП, че български войници ще бъдат изпратени в Украйна.

„Казах преди месеци, че докато съм министър- председател никога няма да обсъдим и да има решение за изпращане на български войници в Украйна и това не се е променило и няма де се промени и всякакви опити да се измислят такива теми няма отношение към правителството. Това че някой друг политик поставя темата на някакъв форум е негово право“, скочи Денков след упреците на левицата.

„Няма нито едно решение на МС, което да не съответства на решенията, които са взети в НС, това са 7 решения и в нито едно от тях не става дума за изпращане на български войници в Украйна и този въпрос не се обсъжда“, добави премиерът.

Относно срещата в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за евентуалното изпращане на войници в Украйна, Денков обясни, че тя е работна и на нея не се взимат решения.

„Военният министър Тодор Тагарев е изпратен с мандат, за да потвърди позицията на България. Ние изпращаме хуманитарна и военна помощ и нищо повече“, отсече той.

Относно заявлението си в УКрайна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, Денков посочи, че такова решение няма и ако се стигне до него, то ще бъде внесено за ратификация в НС.

„Да, ще се обсъди такова решение, но не е взето“, каза той.

Нека да обърна внимание, включително и на тези, които ходят на инструктаж в Москва, искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че Русия е тази, която подтиска в окупираните украински територии българските граждани и хората с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език за разлика от хората в Украйна и Молдова“, коментира Денков.

Военният министър Тодор Тагарев посочи, че е обсъждано с Украйна изпращането на български войници, нито двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността.

„Има някои страни, които с подписали споразумение в сферата на сигурността, но не и ние“, каза той.

„На срещата в Париж не се подписвани каквито и да било документи, тя беше за обмен на мнение“, уточни Тагарев.

Премиерът Денков призова опозицията да не всява страх.

„Не се опитвайте да пъхате думи на други политици от други държави, в нашите изказвания, не се опитвайте да измислите драма там, където няма такава, защото без решение на НС никой не може да изпрати български войници в друга страна“, настоя Николай Денков.

Той коментира, че в качеството си на премиер защитава държавните позиции.

„В лично качество аз съм против и ще защитавам тази теза, защото я смятам за правилна, както смятам за правилно, че Русия е агресор, която нападна Украйна и ние сме длъжни да пазим една суверенна държава, която е нападната и всеки, които си затваря очите за това работи против българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова и представете си кой може да бъде след Молдова“, каза Денков.

Всичко по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Bulgaria ON AIRНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейкаджиите раздухват изкуствено поредната лъжа за изпращане на български войници в Украйна. Идва 3-ти март и те ще използват този т.нар. "празник" за да плюят по законното правителство как щяло да праща войска в Украйна и други глупости. И така да си излъскат малко мухлясалия рейтинг. Не им вярвайте хора! Никой няма да праща никъде български военни. Не вярвайте на копейкаджийските лъжи!
162
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съсела е премиер само до 5 март :)))
161
2
 
19
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Докато бил премиер щяло да е така. Ами ти си премиер още една седмица. С тази ротация освен колективна безотговорност нищо друго не се постига.
160
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя какви ги бръщолеви , вече не е премиер !
159
1
 
12
 
! Отговори
Zеленски V преди 3 месеца
Бо клу-к си ти!
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Питайте и Светия Синод ще се пращат ли български войски в Украйна. Народните представители забравиха че само с тяхно решение може да се изпратят български войски в чужбина. Затова по добре да питат себе си.
157
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Пратете ония от клуб Атлантик! Да дадат личен пример!
156
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
На какво разчита Генщаба ? На сега действащата ни армия? От дебели войнички,и дебелогъзи генерали ? Или на тия над 40год при мобилизация които имат що годе някаква военна подготовка? На мамините синчета,и наркоманчета от 18-23 год възраст нищо не става. Кой ще иде бе?
155
0
 
6
 
! Отговори
Деди преди 3 месеца
И двамата наши хубостници се обяснават пред медиите като препикани мушкати - нямало това-нямало онава! А иначе, навън, ербап-***-евроатлантици!
154
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
демек още една седмица хаха
153
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 месеца
Отрочетата,на партийните лидери,министрите,депутатите, бившите президенти ще идат ли в Украйна?
152
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Т.е. - до 20-ти март. Ами то голямо обещание - няма що...
151
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще пробват с повиквателни, арести в последствие, и тн., или пък ще кажат че събират хора за учения (някоя кратка задължителна военна подготовка), но после поради ново настъпили "извънредни" обстоятелства същите ще трябва да бъдат изпратени в украйна, да бранят родината, от настъпващите руски сили, все лоши работи като цяло
150
0
 
16
 
! Отговори
Справедлив преди 3 месеца
Всички вече разбраха че замисъла на Запада чрез прикоткване на умопомрачените страни от източна Европа няма да постигне целта си. Така или иначе по сценарий- световната война си върви и от народите от Европа зависи дали искат да живеят или заблудата ги е превърнала в безмозъчни същества . Що се отнася до нашия премиер- продажник,той постигна целта си.Остава му седмица управление за която не може да изпрати Български войници в Украйна.
149
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
То пък и да вземеш решение кой ще отиде бе пулю.
148
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лека полека как се подговаря за това което предстои, първо оръжие нямаше да даваме, ама в последствие се оказа че си изпращаме от началото на уж започналата война, после украйна се биела сама, ама се оказа че имало някви си 20 хил. наемници от сащ, германия и тн., а бройката може да е и много повече, и сега първо макарон сега и този започват да говорят за изпращане на войски там, и първи пак ще са най- бедните държави, иначе казано България и тн
147
1
 
17
 
! Отговори
aZ-ът преди 3 месеца
Ти си пътник бе чyчeлo. Лaпaй сапуня и се потапяй.
146
0
 
17
 
! Отговори
Да попитам: преди 3 месеца
До Анонимен==НРБ отдавна я няма за огромно съжаление! И за кого ще се биете ,ако се наложи в настоящия момент? За колонията на посолството,за предателите тагаренковци,денковци,кокори,тиквуни,намагнитени сараи,минжевци,плюфковци,пасита,кремчета и разна друга предателска с*г*н?! Или за онези продажници в парламента,които съсипаха Конституцията и зачертаха единствения РЕФЕРЕНДУМ който суверена поиска? Тези не заслужават смъртта на нито един БЪЛГАРИН!!! Оставка на престъпната сатанинска сглобка!!!
145
0
 
12
 
! Отговори
МАРШ преди 3 месеца
НА ФРОНТА ВЪВ УКРАЙНА
144
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направление Запорожие. Зомбираната по натовски стандарт биомаса се опитва да сдържи настъпващите сили на ВС на РФ в Работинската падина. За целта към обекта се прехвърлят допълнителни сили и въоръжение. От руска страна няма особен напредък, тъй като зомбакнацистишена е укрепил позициите си и оказва яростна съпротива.