Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред

Президентът на РСМ не вярва то да бъде вписано в нашата конституция
5 мар 2024 16:03, Петър Бойчев
244
Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред
Снимка БГНЕС

"За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е неприемливо. В нито една своя публична изява те не казаха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в парламента и в местното самоуправление под това име - Северна Македония. Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския договор. Добре, каква тогава е алтернативата?", заяви президентът на Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски в интервю за ТВ Сител, предаде БТА.

Пендаровски поясни, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонското малцинство в страната", ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

"Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че "тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция". "Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството?

В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва да каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? - Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света", каза Пендаровски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 2 месеца
Ако има македонец у нас, то той е с двойно гражданство защото е доказал че има български произход. До 91-ва нямаше македония, колко ли македонци са се преселили в България след това за да са формирали малцинство. Ако има такива с какъв статут пребивават в страната чуждестранни граждани? Даже искат да ги пише в конституцията. Те не са дошли да живеят в България а бягат в Европа. Там Германско малцинство ли ще правят?
122
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонименаха ясно накъде биете...ами влезте и вие в македония ако имате с какво,разбира се...
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
много нагъл този, крадеца вика вижте крадеца!!!
120
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пендаровски е пич. Човек със самочувствие. Всеки един знае какво представлява и никой не може да му го отнеме.Конституциите и кой как те нарича се без значение. Ако се възприемаш Македонец,тогава си такъв или ако пак се възприемаш за Българин,пак си Българин Това важи и за името на държавата. За всеки един Македонец ,Македония ще си остане Македония.Лошо обаче е когато на власт има хора като Бойко Борисов, Пеевски,Радев или някой от Македонското и Българското ВМРО.
119
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забавно е за гледане как се пържат в собствен сос.
118
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя съзнава ли, че имат за официален език албански и още един, който е западен говор от шопските диалекти на българския език, но не и самостоятелен език. Това не е държава, а някакво менте-подобие. И докато се заяждат с нас - албанците правят деца. А те няма да са македончета.
117
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Македония малтретира българското общество откакто македония съществува!
116
1
 
4
 
! Отговори
До 102 преди 2 месеца
Запознат ли си на какво са присъствали нашите депутати? Ясно е, не! За познай се и тогава пиши! И нека ти кажа, това, че пп и комунистите от дб са решили да слyгуват чужда държава ги прави лицето и гласът на България! За тях на изборите са гласували едва 10% от имащите право глас! А герб и дпс всички знаем защо гласуват по този начин, поздрави от магнитски..
115
3
 
13
 
! Отговори
Барселона преди 2 месеца
Промит...няма как България да малтретира собственият си народ....
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВЗЕМИ ХРИСТИЯН ПЕНДИКОВ,ЧЕ ДРУГАРКАТА ЙОТОВА ГО ИЗХВЪРЛИ ОТ АПАРТАМЕНТА ДЕТО МУ БЕШЕ ПОДАРИЛА И В МОМЕНТА Е БЕЗДОМЕН!
113
2
 
2
 
! Отговори
долу ес преди 2 месеца
да връщат лк и да към Македония, както правят истинските българи от Македония.... така става когато оставим да ни се качат на главата. Вие си ги избрахте....
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви да говорим за Македония все там,само не разбирам ще не говорят македонците македонски а турски
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До КирилА ТИ С ТАЗИ ЖИВКОВИСТКА ТЕОРИЯ НЯМА ДА СТИГНЕШ ДО НИКЪДЕ...ПОСОЧИ МИ ЕДИН ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТ,КЪДЕТО ДА Е СЛОЖЕН ПОДПИСА НА ТИТО И СТАЛИН,С КОЕТО СЕ СЪЗДАВА МАКЕДОНСКА НАЦИЯ...КОИ ЗНАМЕНА СЕ РАЗВЯВАХА ОНЗИ ДЕН НА ШИПКА ЗАЕДНО С БЪЛГАРСКИТЕ-РУСКИТЕ,НАЛИ?КАКВО ПОВЕЧЕ ДА КОМЕНТИРАМ ТА НАЛИ МАКЕДОНЦИТЕ СА РУСКА ТВОРБА?
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПЕНДАРО, ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СМЕ МАКЕДОНЦИ БЕ ПЕНДАРО, КАКВО МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО??!!!...
109
2
 
1
 
! Отговори
ППДБ преди 2 месеца
Харесват това :)
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОТ ППДБ МНОГО ХАРЕСВАТ ТОВА!
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре, че сме кръгла нула, иначе отдавна да сме почнали СВО кпрямо тия. Ще разберете Путин като му дойде времето. И докъде му е дошло от укромакедонци с чист руски и български език.
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 84 - А относно другите теми за санкции, оръжия, намеса във войната от наша страна и т.н. мнението ми вероятно се припокрива с твоето. Това обаче не означава, че ще възхвалявам Русия или Путин. Просто разбирам реакцията им. Нищо повече. Доскоро не разбирах тази на Запада, но мисля, че вече започвам да схващам. Самозабравил се човек в даден момент задължително ще надцени себе си и подцени противника си, което ще доведе до падение. Жалко за ЕС.Хубава идея, но с такива хора начело няма бъдеще.
105
2
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 2 месеца
Точно обратното ,Скопие унищожава българите от 80г.и един ден като Украйна.Македонците са фалшива нация
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АМА ЧЕ БЕЗМИСЛИЦА!!!В БЪЛГАРИЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ НЯМА МАЛЦИНСТВА АМА В РАЙОНА НА АЙТОС И РУЕН В УЧИЛИЩАТА СЕ ИЗУЧАВА ТУРСКИ ЕЗИК И ТОВА АКО НЕ Е МАЛЦИНСТВЕНО ПРАВО ТО КАКВО Е?АМИ НОВИНИТЕ НА ТУРСКИ ПО БНТ МАКАР И 5 МИНУТИ КАКВО СА?МАЛЦИНСТВЕНО ПРАВО!АМИ АГИТАЦИЯТА НА ТУРСКИ ЕЗИК КАКВО Е ?МАЛЦИНСТВЕНО ПРАВО!