Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред

Президентът на РСМ не вярва то да бъде вписано в нашата конституция
5 мар 2024 16:03, Петър Бойчев
244
Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред
Снимка БГНЕС

"За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е неприемливо. В нито една своя публична изява те не казаха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в парламента и в местното самоуправление под това име - Северна Македония. Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския договор. Добре, каква тогава е алтернативата?", заяви президентът на Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски в интервю за ТВ Сител, предаде БТА.

Пендаровски поясни, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонското малцинство в страната", ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

"Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че "тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция". "Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството?

В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва да каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? - Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света", каза Пендаровски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
4
 
6
 
! Отговори
Ром и сок манго преди 2 месеца
Просто медиите да спрат да излъчват и цитират изконни лъжи. Съд за клевета над България на Пендаровски!
162
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гърците много хитро ги наритаха тия и им смениха откраднатото име на страната. Като отиде човек в тази страна и се чувства все едно е отишъл на село, диалекта си е нашенски. Един дядо преди години разказваше как до трети клас в свидетелството му пишело българин, а от следващата година македонец.
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще гледаме филма Българо - македонска сватба. Не знаем кой ще е от страната на булката. Кума е ясен. Той винаги ходи на скъпи сватби.
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първи урок по македонска история - това не е държава а територия с български корени са всички дървета отпреди 1945 , този държава подарък направи я Георги Димитров на югославия
159
4
 
18
 
! Отговори
Кога станахте държав преди 2 месеца
че и малцинство да имате?
158
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сами сме си виновни, сега ще им сърбаме попарата на тия кухи ***. И на всичкото отгоре онези същите дето предадоха (продадоха) каузата, в момента управляват, правят си гъргара с конституция, играят си на ала-бала, менкат си властта, разпределят си пайовете от тортата, а т.н. "българи" са си завряли главите в хладилника, телевизора, масата, а оная им работа е под юргана на жената. Ей затова не малцинство, ами ще им върнат и териториите, "заграбени от бугарските татари"...!
157
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Центъра на Скопия е пълен та.ш.ак.Такава бутафория е за психоанализ.Там има един паметник на цар Самуил,на който е крайно време да се постави табелка,че е част от българското културно наследство или поне да се допише,че е цар на България.
156
4
 
10
 
! Отговори
Димика преди 2 месеца
Хубав им е центъра! Направен с откраднати от БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД пари, който им подари ДЕПЕСЕРЕ!1
155
2
 
18
 
! Отговори
Северджанъм преди 2 месеца
Пендара, какво беше казал,ако не бях призидент и аз бих взел българско граждаство и да избягам.
154
3
 
16
 
! Отговори
Този преди 2 месеца
...си е малтретиран още по рождение! В България не се и сещаме, да има такива! А дойдат ли избори при тия, и се надпреварват с антибългарската си пропаганда ! И цялата тази сигания,искат да я пренесат в Брюксел! Добрата новина е ,че сега от ЕК ще им гледат сеира, и.няма все ние да сме им виновни!
153
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този очилатко е познат като Стево Пендаровски"коминтерната".Познат нагаждач и сърбоман.Сега е време за избори и трябва да вади картата с бугарите.Който не ги оплюе,няма шанс в изборите.Коминтерната много иска втори мандат,така че няма как да не се из се.р.е по темата.
152
3
 
11
 
! Отговори
Северджанъм преди 2 месеца
Ах, Северномакедонци,северномакедонци....
151
1
 
14
 
! Отговори
До долния преди 2 месеца
Центъра на Скопие е пълна бутафория, отиди в европейските страни да видиш красота и минало.
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И сега Стево хептен ме обърка,македонците от 70-80 години ли съществуват или са антички,щото ако са от 70-80 години то той потвърждава нашата теория за съществуването на македонците... вече наистина се обърках като го прочетох какво е казал Стево ли е ,Стефан ли е...
149
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дружките на Путин в България и Македония заровиха преди няколко години едни мини в отношенията които ще започнат да избухват когато Путин нареди. А то май ще е скоро. И За съжаление Путин си обича македонците.
148
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Северномакедонците бленуват за някаква имагинерна Македония,а това си е просто Вардарска бановина.Братя Миладинови са искали да се нарича Западна България,което е било по-точно,според тях.Толкова от "македонските" преродбеници бракя Миладиновци.Който и да извадиш от историята,все същата работа.Сърбоманите обичат да се кичат с чужди пера.Те това е гнасното.
147
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пендеровски е може би единственият президент в света,който е по-стар от държавата!
146
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие сте северомакедонци и не ни интересувате.Пиринска македония си е наша,а на юг е гръцка Македония.
145
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя *** да види колко македонци си извадиха български паспорти и колко следват в Българи. Хората помежду си се чувстват като роднини и нямат проблем, а и нямат езикова бариера. Само македонските политици сеят омраза и зомбират младите. В България няма бити македонци, но в Македония има бити българи и мачкани за това, че са българи.
144
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И този е на тежки субстанции.