Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред

Президентът на РСМ не вярва то да бъде вписано в нашата конституция
5 мар 2024 16:03, Петър Бойчев
244
Пендаровски: България малтретира македонското малцинство десетилетия наред
Снимка БГНЕС

"За всички депутати, министри, членове на ВМРО-ДПМНЕ името Северна Македония е неприемливо. В нито една своя публична изява те не казаха Северна Македония, каквото е конституционното име на страната ни. Но получават заплата в парламента и в местното самоуправление под това име - Северна Македония. Ако не признаваш добавката Северна, значи оспорваш Преспанския договор. Добре, каква тогава е алтернативата?", заяви президентът на Северна Македония и кандидат за втори президентски мандат Стево Пендаровски в интервю за ТВ Сител, предаде БТА.

Пендаровски поясни, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да накара България да промени конституцията си, за да впише в нея "македонското малцинство в страната", ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

"Пречи ми, когато някой с години лъже хората. Излиза, че "тези са неспособни, а ние не само, че ще променим преговорната рамка, но и ще включим македонците в българската конституция". "Дай Боже не утре, днес да впишем македонците в българската конституция - наше малцинство, което с десетилетия е малтретирано, минимум 70-80 години, преминали са през страшни мъчения и голготи, но кажете какъв е този вълшебен начин? Как ще ги впишете в конституцията? С правителството?

В българското правителство днес ключов фактор е Бойко Борисов, който подписа през 2017 г. договора за приятелство и добросъседство. И сега този човек трябва да каже, че този договор не съществува, дайте да направим нов, който е по-добър за македонците? - Не вярвам в това. И трябваше по такъв пародиен начин да кажа на ВМРО-ДПМНЕ да не ни лъжат, гледайки ни в очите. За да включите македонците в българската конституция трябва тя да бъде променена, защото в нея няма малцинства. Не мисля, че и световните сили могат да променят българската конституция, какво остава за опозиционната партия, която си мисли, че е фактор номер едно в света", каза Пендаровски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пречи се Македония да влезе в ЕС, за да не стане област в България! Каквато е!
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако бяха в ЕС, щяхме да ги погълнем!
141
1
 
10
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 месеца
*** ти шашава, Битолски просяк
140
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Орбан отряза Зеленски за среща, докато "не бъдат възстановени правата на унгарското малцинство в Украйна"...
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пендо, Пендооо- какви глупости пак говориш
138
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога стана па македонско малцинство ахахахаха тия съвсем изперкаха а ги бях позабравил
137
2
 
21
 
! Отговори
художника преди 2 месеца
А бе Пендер, като преди 70-80 години сме мъчили македонците в България, що ни един македонец не избега у вас, а беше обратното?
136
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквун каза по телевизоро,че тези са ни приятели. А приятелите ни казаха,че сме лоши и ,че малтретираме някакви "македонци". Та сега се чувствам много зле,че така се отнасяме с нашите "македонски приятели"
135
3
 
11
 
! Отговори
Слава Украина!!! преди 2 месеца
Тоя като путлер4ето си измисля! Скоро ще очакваме Югозападна България да ни нападне с "военна операция", за да си освободи "поробеното" население! Пyтлep kaпут!
134
2
 
21
 
! Отговори
Идентичност ли! преди 2 месеца
Коминтерновецът Пендаровски не казва нищо ново, тия гнусни лъжи за България се повтарят още от времето на тиранина Сталин и от кръволока Тито, умъртвил повече от 200 000 наши братя македонски българи. Ще дойдат други дни, когато македонистите ще трябва се укриват от ударите на Българския закон... бг.
133
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да признаеш македонско малцинство е като да признаеш и тези, дето редовно се пишат "джедаи" на преброяването. Даже съм по-склонен да призная джедаите, тъй като те поне си имат собствена история.
132
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавите и нациите са измислено нещо ,а не реалност.Въпроса за нацията е филосовски.Ако нацията Вие я възприемате за реалност,тогава както има Българи,така има и Македонци. Държавите и нациите са измислени в началото на 20 век.Проверете този факт.Спора дали един човек е Българин или Македонец е меко казано излишен.Само ДНК тест показва какъв е даден човек,а той е смесица от гени.Изследвайте се и след това спорете.Ние нямаме таканаречените и 2% прабългарски гени,та караме Македонците да са БГ;)
131
2
 
20
 
! Отговори
до 128 клоуна преди 2 месеца
Стево Коминтерната е прав само в едно,че е безспорен факт,дека Гоце Делчев е българин.
130
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като станете пак част от България, ще ви признаем за малцинство.
129
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Македония има от 1945 година, а не от 1991 година.Но това не е въпроса. Ако някой се възприема за Македонец в България в това няма нищо лошо и има как тези хора да съществуват.По същата логика преди 1991 година имало Югославия, и Югославия не била част от България.БГ съществува от 1908 година и в Македония не би трябяало да има Българи ,защото там не е имало и няма как да има. Македония не е била част от България от 1908 година до сега. Нивото Ви е ниско. Нациите са измислено нещо, а не реалност
128
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макетата-нашите украинци. Какво сме залаяли срещу Путин? Би трябвало да взимаме пример.
127
3
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Как може да малтретираш нещо,което не съществува?
126
2
 
5
 
! Отговори
MNENIE преди 2 месеца
В Света има заложени Бомби за Територия . И то от глупави Решения на Политици .Това са Израел - Газа , Русия - Украйна , България - СМР . Изведнъж се появяват нови собственици на част от вашето място по план скица .
125
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България не може в ромската махала да се справи като влезне, та в Македония ще влиза. Много голямо самочувствие имате. А за ваше сведение ние сме демократична държава и всеки един човек има право да изрази менеието си, а ние трябва да се вслушаме много внимателно в него. Пендаровски само в едно противоречи. Той казва ,че Македония трябва да си промени конституцията и да впише Българите като държавотворен народ, а пак тогава защо България не може да я промени и да впише Македонско Малцинство.
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кликбайт заглавие, което няма нищо общо с думите на Пендаровски. За повечето читатели е ясно, че ще се хванат на заглавието, голяма част от тези, които си направят труда да прочетат цялата статия, сигурно също няма схванат сарказма на Пендаровски към ВМРО-ДПМН, щото толко си могат. Но ми е интересно Петър Бойев схванал ли го е, че да ползва такова заглавие ... или и той толко си може :) гола-вода сте днес.бг