Българите не са убедени, че евроизборите ги касаят пряко

Цветелина Пенева: Трябва да се подобри видеонаблюдението
14

Независимо дали ще има предсрочни парламентарни избори, през юни месец българите със сигурност ще отидат до урните и ще избираме българските евродепутати. Каква е нагласата за бъдещето на Европа?

"Процедурата по гласуване, която ни предстои вероятно на 9 юни, няма да се различава от парламентарните избори през миналата година. Изборният кодекс не е променян оттогава. Правилата са такива, че ще имаме интегрална бюлетина, която ще бъде хартиена, и ще има бюлетина за машинно гласуване", заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че за първи път у нас на евроизбори ще гласуваме с машини, а софтуерът ще трябва да бъде пренастроен.

"Може да се наложи лека модификация на софтуера за гласуване, той е собственост на държавата, но модификацията се осъществява от разработчика чрез представителите му за България. На предходните избори процедурата по обществената поръчка мина гладко, софтуерът беше модифициран. Надявам се всички да са си взели поука от процедурата по сертифициране на софтуера и този път да не отиват в крайните срокове", коментира Пенева.

Пред Bulgaria ON AIR тя добави, че избирателната активност при вота за евродепутати в България е най-ниска. Повечето хора разсъждават, че това не са избори, които пряко ги касаят.

"Това е грешно. законодателството, което се гласува в ЕП, има пряко прилагане в България, има силата на закони и те пряко влияят на нашето ежедневие. Трябва да сме активни и да гласуваме", призова гостът.

Пенева е категорична, че българите трябва да си върнат доверието в изборния процес и това зависи в голяма степен от политиците.

На евроизборите няма да може да се гласува кой където си пожелае, обясни експертът. Изискват се три месеца уседналост по настоящ адрес.

Тя беше категорична, че избори 2 в 1 ще усложнят процеса на гласуване и обобщаване на резултатите.

Още от разговора вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Напротив! преди 1 месец
Гласуването за евро-изборите е по-важно, защото ние европейските българи не трябва да допуснем нито един представител на партиите у нас-врагове на Свободния свят, не представляващи българския народ. Ако това сега не стане, след края на войната в Украйна ще стане...
12
0
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
Тези, неубедените, са убедени в друго, а именно, че трябва да сме в състава на руската федерация/империя, което автоматично означава, че не са българи, а чуждопоклонници, продажници, родоотстъпници... 'баси!...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евро избори никакви гласуване,и дадават милиарди на Украйна
10
1
 
6
 
! Отговори
Сигурно! преди 1 месец
А откъде накъде някаква изрусена случайница кукАвицЪ ще говори от името на българите, докато си е разплула дрьтата сли8а на стола в тв студиото?!?!?
9
5
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Касаят ги много повече от националните, защото коквото кажат от ЕС това правят местните тук. Те за бегсласни. Нали знаете, че на всеки местен политик оправданието му е "Така казаха от Европа"
8
3
 
9
 
! Отговори
Не са, ама преди 1 месец
Ако шматките в Брюксел предизвикат война НАТО - РФ, източноевропейските членки, ще са най-потърпевши.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е вече провинция на САЩ.Източната част ще е периферия и готова за сблъсък с Русия, а азадната ще е като Близкия изток- Англия и Америка ще бомбят ислямисите скоро както в Йемен навсякъде из Европа.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че как да са? То от ЕС нещо добро идва ли напоследък? Енергийни квоти, украински внос, мигранти, все по малко субсидии за фермерите, все по-големи изисквания за каквото и да е.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв европроект.Шуман, Де Гол, Аденауер искаха една християнска Европа с глас.Днес виждаме безгласна Европа в ръцете на неолибералите, марксистите от франкфуртската школа и зелените ислямисти.Този днешен ЕС няма никакъв смисъл.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това доказва че байганети е овца.
3
2
 
16
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Докато прецедателя на евро-комисията не се избира пряко няма никакъв смисъл от евро-избори. Избираш избираш и накрая ти назначават някой който да ръководи избраните от теб....... и се започва с едни зелени сделки, едни санкции които допълнително ти подкопавата икономиката, едни ваксини а прецедатля ти показва как да си миеш ръцете....
2
2
 
13
 
! Отговори
Kon преди 1 месец
Те ни касаят, ама някак си не сме видяли да имаме реално право на глас. Аз лично гласувам всеки път, ама изобщо не се чувствам представен.
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Националните избори нямат никакво значение. Евроизборите пък още по-малко. Защо да смятат, че ги касаят?