Юлий Павлов: Нови избори ще увеличат "отвращението от политиците"

Точно политическа дестабилизация не трябва на България
26 мар 2024 11:51, Красимир Ангелов
103

На извънредно заседание парламентът гласува отказа на Мария Габриел от поста министър-председател, а от ПП-ДБ дадоха уверение, че ще се опитат да реализират втория мандат, заедно с ГЕРБ. Има ли път назад или предсрочните избори са неизбежни?

"Започнаха да вадят кирливите ризи. Точно това не трябва на България - една политическа дестабилизация. Предстоят европейски избори, за България е важно да докаже, че може да изпълнява шенгенските критерии. Трябва да има стабилно правителство", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той напомни и тежкото положение в Украйна: "Нормално е нашите партньори да се притесняват какво се случва в България. Комуникацията в една партньорска структура не е намеса във вътрешните работи", увери той.

Събеседникът му - социологът Юлий Павлов, е на мнение, че вотът е 2 в 1 ще се отрази на избирателите в посока увеличаване на "отвращението от политиците".

"Интересът към политиката ще продължи да намалява. По отношение на външната политика сигналите са еднопосочни - и от страна на ГЕРБ-СДС, и от страна "Продължаваме промяната - Демократична България", и от страна на подкрепящите - ДПС. Забравя се, че партньорите в (не)коалицията не са политически алтернативи. Различия в политическите приоритети няма", коментира Павлов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на социолога е важно политиците да си изяснят каква кампания ще водят и с кого ще преговарят след изборите.

"Видима е разликата във външната ориентация на президента Радев и министрите, назначавани от него. Европейските избори ще бъдат сериозно изпитание за сегашната политическа система в Европа и ЕС. Вълната от национализъм и антимигрантски настроения завладява европейските държави. Тази вълна достигна и до България", анализира бившият зам.-министър на външните работи.

"Продължаваме промяната" са в неизгодна позиция, защото при следващи избори ще загубят повече от ГЕРБ и ДПС, подчерта Керемедчиев:

"Възможно е самият сблъсък на лидерите в "Продължаваме промяната - Демократична България" да доведе до разнопосочни сигнали и да изнерви Бойко Борисов. Има опиянение на "Продължаваме промяната" с власт. Делян Пеевски потвърди, че "Продължаваме промяната" се оляха с власт и разбиха всички възможности за съставяне на правителство".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
От мен преди 1 месец
Точно казано . Не бе политика , не бе чудо !
78
0
 
4
 
! Отговори
gg преди 1 месец
От отвращение файда няма, чукундурите не се трогват. Все още има овце, които да им гласуват. Манrалите ги разбирам, неграмотни са, за някой лев са готови на всичко. Ама останалите? Имайте малко достойнтво и не се мърсете и не легитимирайте криминални престъпници във властта.
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя път съм за риба!
76
0
 
11
 
! Отговори
Накратко разбирам. . преди 1 месец
Накратко разбирам не ходете на избори! Е да ама този път ще ходим всички на изборите! Причината е, защото сме отваратени и искаме да ви пречим!
75
0
 
1
 
! Отговори
убичам бъклъвъ преди 1 месец
До Ммм даа Ми гласувай бе,кой ти пречи!?За Боко ли не щеш,за синчетата от ДС ли не щеш!?За курнелчето също може!Или за копейкин и сидеров!?За който искаш за него ГЛАСУВАЙ!!!Гласувайте бе,гласувайтееее!Щото ако не гласувате турците ще ни превземат,нали така,едеот формен!?
74
5
 
1
 
! Отговори
А ПУТИН ГО ОБИЧАТ.?? преди 1 месец
ЗАЩОТО ИЗБОРИ ВЪОБЩЕ НЯМА....... ТОВА ЛИ ИСКАТЕ, КРЕПОСТНИ...??
73
0
 
2
 
! Отговори
обявавам оферта: преди 1 месец
За Глас---100-Э....../щото сме европейци вече../
72
0
 
2
 
! Отговори
Доган преди 1 месец
Не и за нашите до6ичета.
71
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
ХОРАТА НЕМА ДА ГЛАСУВАТ-----АМА МАШИНКИТЕ И ФЛАШКИТЕ , ШЕ ГЛАСУВАТ "НА АНГРО"...../за да става далаверата/....ха,ха,хааааааааааааа
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата е в плачевно състояние, един познат скоро се върна от Франция, след 20 години, думите му бяха , нямаш си на идея, колко изостанала и жалка е нашата държава!ама милионите за избори през няколко месеца хвърчат, заради Слави, Тошко, десни,леви , сарай и какви ли още не !
69
0
 
8
 
! Отговори
Ммм даа преди 1 месец
Почва се с платените "експерти". Няма нужда от избори, изборите са вредни, на българина, избори не му трябват. Добре звучи в контекста на 30-те и 40-те година на 20в. в нацистка Германия, болшевишкият СССР и дори в авторитарна (с фашистки залитания) България. За онова време са съвсем на място тези изказвания. Въпросът е, защо се опитват да ни върнат в онова време.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да си останат, по-убави нема да станат, затова по-добре да си одят! Хем ще прилича на някаква промяна, предстояща де! След новите избори, ще последва пак от същото.
67
1
 
7
 
! Отговори
Перфоратор преди 1 месец
Скъп ток ,скъпа храна ,поредно увеличение на данъците и сега , ще ми кажат да ида да гласувам .Народа иска от политиците тези няколко неща да бъдат на нормални цени ,а те дори това не могат да направят .На тези избори ,ще гласувам за себе си ,като не ида да гласувам за тях . Мерси .
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А не е ли това целта - затвърждаване и увеличаване на отвращението към политиката въобще? Избирателят не отива да гласува! Значи, могат да седнат да изиграят примерно едни карти, и да врътнат едни резултати с машинното гласуване. Пак са си те, ама по-сигурно и по-забавно!
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Събирайте капачки за кувиози, плащайте по болниците допълнителни такси за консумативи, пътувайте по пътища с дупки, а политиците за пореден път ще пръснат милиони защото са се самозабравили!
64
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Oщe no-roлямo oтвpaщeниe иge oт eй тakивa изnляckaни copocoиgи kaтo тия нa cнимkaтa...
63
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре избори отколкото мъки без край!
62
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
с какво толкова са станали отвратителни политиците, с това че са оставили тоя народ да краде на воля, с това,че не му търсят да плаща сметки,нито данъци,че увеличават заплати и пенсии със скоростта на светлината,дай боже всички хора по света да са управлявани от "отвратителни" политици като българските
61
1
 
11
 
! Отговори
Накратко разбирам преди 1 месец
Не ходете на избори! Е да ама този път ще ходим всички на изборите! Причината е, защото сме отваратени и искаме да ви пречим!
60
1
 
3
 
! Отговори
Евродемократ преди 1 месец
Трябва ни стабилна корупция и политическа шарлатания.