Димитър Радев: Не е добра идея БНБ да се въвлича в политическия процес

"С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми"
28 мар 2024 15:00, Красимир Ангелов
33

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра идея да се въвлича БНБ в политическия процес – най-малкото по две групи от причини". Това обяви пред журналисти управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, след като се срещна с президента Румен Радев относно процедурата по назначаване на служебен министър-председател.

"Първата са чисто съдържателни – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време", каза той. Според него след 2015 г. е постигната здравословна дистанция между банката и политическия процес и сили.

Още по темата
По думите му има и редица правни причини. „Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности“, обясни Димитър Радев.

"Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител", коментира Радев.

Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници.

"С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска", добави Димитър Радев.

Президентът Румен Радев се срещна с Димитър Радев, чийто пост е сред посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат за съставяне на правителство по-рано днес държавният глава обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Политика
Ще има ли нов омбудсман заради домовата книга на Радев?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 седмици
Забравили сте или се правите, че не знаете, че 166 депутати от ДПС, ГЕРБ-СДС И ПП-ДБ миналата година внесоха проекта за тези недомислени промени в Конституцията и после депутатите от същите тези партии и коалиции ги гласуваха
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
15 ГОДИНИ ВЪВ ВЛАСТТА ВИЛНЯХА ШАРЛАТАНИ И ТИ БЕШЕ ДОБРЕ НАЛИ РАДЕВ!
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
КОГАТО ДИМИТЪР РАДЕВ ОБСЛУЖВА ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ НА МУТРИ Е ДОБРЕ, НО СЕГА НЕ Е ДОБРЕ.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Той Радев не приема закони.
25
2
 
4
 
! Отговори
българина преди 4 седмици
радев кога твоите хора от герб гласуваха закона на първо четене, ти къде беше?!?! мълча а? сега що не мълчиш
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Алекс Девет месеци вилняха тримата канадци и де що можаха простотия сътвориха. Но с тях вилнееха юриста от ЮЗУ Пеевски, Боце от Банкя, Ристо и Атанасов! Да прочетат какви кандидидатури за служебен премиер предложиха ! Ами тези кандидати защо не обясниха с думи прости, че няма да си сменят постоянната високоплатена работа с такава за 3 месеци?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези лидери на партии, битуващи в парламента, изглежда не мислят с главите си, а с някой друг орган на тялото. За какъв дявол са избрали за за премиер на служебен кабинет хора със солидни постов и солидни заплати?! Та тези хора ще напуснат ли високоплатенна и постоянна работа за 3 месеци премиерски служебен пост? Кажете, ББ, Киро, Пеевски,Ристо,Атанасов! Вие като определяте кандидати мислите ли или първо пишете, а когато дойде яйцето до ***, Милицционер Боце се репчи: НЯма да го пусна!
22
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Управителят на БНБ е напълно прав.Идеята не е добра.Обаче 9 месеца във властта вилняха Шарлатани.Съсипаха Конституцията и сега ще берем горчиви плодове.Шарлатаните ще си бият камшика към Лондон и Канада.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БНБ и без това ще се закрие в еврозона та за какво ги държат и то на космични заплати от 20 бона. При борда направаиха и фалита на КТБ.
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен Aми, ако я нямаше тази промяна сега нямаше да има изслушвания. Щяха да ви назначат Гълъбчето да о с е ре пейзажа за трети път! Това ли искахте?!?
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Усещам, че п.римитива-конституционер Хр. Иванов не се е сетил да го пита. Явно има изрична заръка от тиквата, служебен мин. Председател да е шефа на парламента, след като всички други откажат. Христо перачката.
18
1
 
3
 
! Отговори
Приемането на еврото преди 4 седмици
не е ли политическо решение? В смисъл, след като нямаме икономическите показатели със сигурност не е икономически мотивирано решение.
17
1
 
9
 
! Отговори
мнение преди 4 седмици
Дори и да се състави временно правителство, то ще бъде партийно оцветено. В същото време Народното събрание ще продължи да функционира. А познайте как по цял ден вътре ще се води предизборна агитация и ще се плюе по правителството. Нито правителството ще може да работи, нито парламента. И положението няма да може да се контролира от никой. Това ли бе целта на т.нар. конституционни промени на Киро и Христо - безвластие?
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вижда се на практика, че "умните" и "красивите" никак не са умни ( за красивост си е въпрос на вкус)>
15
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Койй е луд да си остави сладката службица заради Киро? Като се върви след конюнктурата, така се получава
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кико Т.ъпото да каже, ако всички откажат, това беха негови идеи
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Виждате ли до какви проблеми ни доведе прибързаната и недалновидна промяна в Конституцията?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами ако всички откажат?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Джорджано.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нещата отиват към Джордано.