Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер

Не е ясен срокът за съставяне на правителството
30 мар 2024 08:55, Петър Бойчев
115
Главчев отива при Радев, ще излезе като премиер
Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, когото вчера определи за кандидат за служебен премиер, за да му възложи за сформира служебно правителство.

Кариерата на Главчев е свързана с партия ГЕРБ. Той е бивш председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от партията на Бойко Борисов. От юли миналата година е председател на Сметната палата.

Продължава процедурата около назначаването на служебно правителство, което да подготви изборите за 50-то Народно събрание, след като настоящото не успя да излъчи кабинет. Избор кой да оглави временното правителство президентът направи по новите правила.

Последните промени в Конституцията ограничиха възможностите му до общо 10 фигури на публични длъжности, от които държавният глава трябваше да посочи един. Листата се скъси до девет, след като тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка.

В два поредни дни Румен Радев проведе консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери. Срещна се поотделно с председателя на Народното събрание, с управителя на БНБ и с председателя на Сметната палата. Вчера държавният глава проведе останалите шест срещи – с омбудсмана, с тримата подуправители на БНБ и с двамата заместник – председатели на Сметната палата.

Президентът разкритикува конституционните промени за избор на служебен премиер. Toй коментира, че когато изборът е ограничен не може да доведе до най-добрия резултат.

Пет часа след края на консултациите президентът избра за кандидат за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. В 14 часа днес той ще се срещне с държавния глава, който ще му възложи да състави служебно правителство. Не е ясно с какъв срок за това ще разполага номинираният за служебен премиер.

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: премиеррадевГлавчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТ "домовата книга" той е наистина най-добрият за поста. Все пак се надявам Конституционният съд да отмени поправките, прокарани едиствено от яд и желание за демонстрация на власт. "Умните и красивите" се вижда какви "умни и красиви" си подбраха за народни представители.
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бивш милиционер ли е? Президента защо го е избрал?
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще излезе като премиер и директно към Банкя за получаване на указания от истинския премиер ББ.Да благодарим на бездарните Шарлатани за промените в Конституцията.
78
0
 
10
 
! Отговори
иво преди 1 месец
Не съм Гербаджия но много се радвам как Пинокио сам си го нахлу, през очите ще му излезе бацевия. До това води алчността, самозатриване
77
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха хааааа преди 1 месец
ПП-тата и ДБ-тата и избирателите им се оказаха най-къхите ***. Конституционната им реформа подари цялата власт на ГЕРБ. Шеф на парламента и премиер. Да не би да си мислите, че някакъв кабинет ще бъде редин от Главата. Той е до гроб верен на Боко. После след изцори никога няма да има съгласие и ГЕРБ с цената на милиарди пари ще си управляват служибно во веки. Идете пак им грасувайте юроди прооости. Измитане и смяна на сестемата трябва.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Служебния премиер сам избира своите министри и зам министри, в координация с президента. Той има право да предложи на президента лица от целия политически спектър, кокто и експерти извън него. Това е абсолютно нов, служебен кабинет. За който отговорност носи президента, премиера министрите и зам министрите му.
75
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Мравоядът и Про100то така промениха Конституцията,че сега Президентът е длъжен да назначи ГЕРБав за служебен премиер.Хубава работа,ама Шарлатанска.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
чл.99 новата (5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. ДОКОЛКОТО ТОЗИ ТЕКСТ НА ал (5)НЕ ЗАДЪЛЖАВА ИЗРИЧНО ПРЕЗИДЕНТА ДА НАЗНАЧИ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ МИНИСТРИ ЩЕ БЪДЕ МНОГО ИНТЕРЕСНО ЩЕ НАЗНАЧИ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА МИНИСТРИ ПО НЕГОВО УСМОТРЕНИЕ??!!!...
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт - По времето на Соца единственото което - ние мъдрата рая можехме да правиме е копие на западни технологии - примерно копие на западния компютър PDP8 и неговата българска версия ИЗОТ-0310. Спомням си Аз, Николай Балов и Антон Ковачев направихме в завод Електроника програма за тестване в "Мнемоник Код" на ИЗОТ - 0310 под името "Капеща Единица", а Комсомолците и Комунистите подскачаха около нас със Червени Знаменца и си преписаха, че те в тая петилетка са Направили Крачка Напред към Комунизма
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пуф! Още един гербаджийски бушон ще изгърми. Баце си знае работата, разчиства всичко около него което му пречи да завземе властта отново. И тупка ли тупка топката дано тази давност да отмине и да получи окончателна индулгенция за многобройните си грехове.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
156 000 армия ,230 бойни самолета ! Сега как е ? Колко са бойните самолети в капитализма ?
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОМУНИЗМЪТ Е МЕЧТА ЗА СЪВРЕМЕННИТЕ ОЛИГАРСИ ОГРАБИЛИ НАРОДА СИ РОЖБИ НА КРЕМЪЛ/ДС БЕШЕ ОТДЕЛ НА ГРУ/КГБ/- МОЩНА ИКОНОМИКА ИЗГРАДЕНА С ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА- ДО СКОРО В КИТАЙ Е НЯМАЛО ПЕНСИОННА СИСТЕМА- ПЪРВИТЕ ПЕНСИОНЕРИ СА БИЛЕ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДЕЯТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ НА КОМ ПАРТИЯ А ПОСЛЕ И ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ- 3 ДЛ ПЕНСИЯ- 60 000 000 КИТАЙЦИ ЖИВЕЯТ ТРАЙНО ИЗВЪН КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ РАЙ- ЗАЩО?! АЗ НЕ ИСКАМ КОМУНИЗЪМ!
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано Радев да поправи грешката си и окончателно да се сбогуваме с Кирил, Асен и Лорер и да спаси България от тях. Омръзна ми да гледам и този сапунен академик по медиите.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"КАТО НЯМА РИБА И РАКЪТ Е РИБА" - ОЧЕВАДНО НОМЕНКЛАТУРАТА ГЛАВУНЧО Е ПОДХОДЯЩАТА РИБА!!!...
67
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЖАЛЕЩИТЕ ПО СОЦА- ВИЖТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ- МОЩНА ИКОНОМИКА- ЕДИНСТВЕНОТО ЕВТИНО НЕЩО Е РАБОТНАТА РЪКА- МЕРСИ АМА НЕ!
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
60- АХ КАКЪВ РЕВ ПО СОЦА- МОЛЯ ПОГЛЕДНЕТЕ КАКВО НАПРАВИ СОЦА В КУБА, СЕВЕРНА КОРЕЯ, ДАЖЕ АКО ИСКАТЕ МОЖЕ ДА ПОЛЗВАТЕ МАПС И ДА СЕ РАЗХОДИТЕ ИЗ НЯКОИ ОБЛАСТИ НА БИВШАТА СССР И ДА СЕ ВЪЗХИТИТЕ КАК ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ТИЯ ХОРА ЖИВЕЯТ ОЩЕ В 19 ВЕК
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаш ток по 2 часа ,защото завосите работиха на 3 смени и произвеждаха . Фалиралия соц ти остави над 40 тона злато .Сега капитализма колко злато остави ? Сополанко !
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
буцо чистичък, изпран и с ново правителство, да ни е честит!
63
3
 
3
 
! Отговори
ЩО ФАЛИРА РАЯ преди 1 месец
60- Е ТЕ ТОВА ПИТАМ ЗАЩО ТОВА ИЗГРАДЕНО 45 Г ФАЛИРА- ЗАЩО НЯМАХМЕ КАКВО ДА СИ КУПИМ ОТ МАГАЗИНИТЕ, ЗАЩО 2 ЧАСА ИМАШЕ ТОК А ДВА НЯМАШЕ, И С ВОДАТА ТАКА, ЗАЩО БЯХМЕ ВЪШЛЯСАЛИ И НИ ПРЕДУПРЕЖДАВАХА ДА НЕ СЕ "ЗАВИРАМЕ" В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ- БИЛО РАЙ А ГРЪМНАЛО- ЩО БЕ ЧОВЕК?!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само един въпрос .Какво изградихте в държавата при този капитализъм .Конкретно ?