Експерти: Политическата ситуация се повтаря вече 35 г., липсва лидерството

Елена Дариева: Омерзението може да доведе до утвърдяването на някои електорални ядра
11 апр 2024 14:34, Инна Ангелова
60

Ще се осигурят ли честни избори е дебат, който продължава да се обсъжда, особено след като стана ясно, че президентът Румен Радев освободи от длъжност главният секретар на МВР Живко Коцев. В студиото на "България сутрин" политоголът проф. Николай Найденов коментира, че вижда ситуация, която се повтаря вече 35 години.

"Виждат се боклуци отдолу, мобилизиране на различни сили, които взимат отношение към това и се опитват от скандала хем да изведат политически дивиденти, хем да не го доведат докрай. И след като мине ключовият момент, постепенно заглъхва, отлага се във времето и т.н.", каза още политоголът пред Bulgaria ON AIR. Според Найденов това е фалшив скандал.

Още по темата
"Забравата не е универсален лек, ние наблюдаваме битки на много фронтове, много ожесточени, но като цяло битката е политическа. Основният проблем е, че по този начин се разхищава обществена енергия. Рискът да изпаднем в дребнотемия е много голям. Разхищавайки тази обществена енергия, се отдалечаваме от големите стратегически цели и в това виждам сериозния проблем", коментира социологът Елена Дариева в ефира на телевизията. По думите ѝ ние сме в политически цикъл, който е започнал през 2020 година.

"С едно желание за реформи да се промени моделът на управление на ГЕРБ. Това, което наблюдаваме, са политически сили, които все пак се мъчат да удържат статуквото, да запазят позициите си и други, които искат да направят някаква промяна и реформа, както и да ограничат тази власт", посочи тя. Дариева е категорична, че този сблъсък на този етап е контрапродуктивен.

Социологът добави, че нагнетяване на напрежение и ежедневни скандали ни кара да губим главната посока. Липсва и политическо лидерство, което да има визионерска перспектива. “За съжаление, на 9 юни европейските избори и европейската тема ще потъне в тези междуособици и скандали, които наблюдаваме. Ние скачаме от скандал в скандал, не остава поле за големия разказ", допълни социологът.

Проф. Найденов се съгласи с думите ѝ, като добави, че няма идейни сблъсъци. "Този тип водене на предизборна кампания, който можеше да се предвиди, стимулира т.нар. "кръчмарска интерпретация" на политиката. И хората все по-малко се ориентират какво следва. Дилетантското отношение към политиката се промотира от поведението на водещите политически сили, ние убиваме това, което е съществено качество на гражданина - да разбира политическите параметри накъде вървим. Няма защо да се чудим защо хората не гласуват", добави политологът.

Дариева е на мнение, че омерзението може да доведе до утвърдяването на някои електорални ядра.
"Това убива доверието, че институциите работят и че законът е еднакъв за всички, както и че има правов ред. В годините назад, когато е имало криза, ние сме регистрирали повишаване на доверието към силовите институции и тези, които се занимават с правораздаване - полиция, съд, прокуратура".

"Днес това няма как да се случи, днес те са подложени на най-яростните атаки. На финансовото поле могат да се разгорят дълбоки страхове, които отново да доведат до повишаване на обществената тревожност", добави тя.
Социологът смята, че наблюдаваме огромна борба за надмощие, а основните политически играчи на това поле са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Но всичко това е на фона на намаляващата избирателна активност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Политика
Главсекът на МВР се търкаля по сауни, вместо да разследва корупция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както каза Ренета Инджова тази която доказа че може да управлява България към по добро Ще избираме докато случим на Управлаващи
51
0
 
1
 
! Отговори
Стела преди 2 седмици
Партизаните на Копейкин само дебнат и се кефят на плаващите и те самите плюят.Намо нужда да се криете бе шумкари , много хора не ви понасят, защото сте *** и не сте нормални
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само администрацията и партийните членове ходят да гласуват! И някой изкуфял пенсионер!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом все чакаме някой друг да дойде и да ни оправи , няма как да се получи. Но явно ни харесва да ни е...т , стрижат и мародерстват.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да те излъжат веднъж, ще го разбера, два пъти, пак, ама тридесет и пет години да те лъжат и да не се усещаш е нямам думи. Българина си има само самочувствие че е умен, реално е точно обратното. Да гласуваш за същите и да викаш тоя път ще е друго, докато те се окопават във властта купувайки медии и всякакви стратегически държавни активи, за да те държат подчинен роб.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
политическата ситуация е елементарна: избирателите са с много нисък коефициент на интелигентност
46
2
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 2 седмици
До време за възраждане. Знаеш ли какво ви трябва на вас? Да ви дадат наистина властта само за три месеца. Такива глу.пости ще сътворите, толкова беди и бели ще направите, че народът ще ви разгони със страшна сила с камъни и сопи.
45
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Ами след като политическата ситуация се повтаря 35 години, значи има един основен извод. И той е, че няма на света по-тъno племе и по-смотана държава.
44
5
 
2
 
! Отговори
Време за Възраждане преди 2 седмици
Щом Урсула Кафявата поставя Възраждане до Алтернатива за Германия и Национален сбор, значи нещата вървят в правилната посока. Възраждане трупат опит и се превръщат в реална националистическа алтернатива за България, за да отстояваме местните си интереси успешно. Умните народи в ЕС вече избраха националистически партии да управляват, а лъжите за руска агентура са жалък опит на глобалистко-сатанинската пропаганда да попречи на тези партии
43
1
 
4
 
! Отговори
Гай Баню преди 2 седмици
Не забравяйте казана с българите в Ада
42
1
 
4
 
! Отговори
Добро прави Пиночет преди 2 седмици
но само в Чили имаха късмет !
41
2
 
4
 
! Отговори
Тук нямаш шанс...за преди 2 седмици
нормална държава, ДС своите слага на власт - до безкрай ше ни грабят. Тук нямаш шанс за евростандарт, че крадци с корумпета играят, своя дяволски валс.
40
1
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 седмици
Ако някой се изяви като лидер, веднага ще се намерят някои да го нарекът диктатор или дори тиранин
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво лидерство?! Гласува се за партии, в листитф на които се назбачават безброй ла пачи и ла пачки, никому неизвестни и зинали огромни усти за себе ск и най-вече за назначилите ги! Това няма оправия. Неадекватници, състезаващи се в парламента кой, по-оригинално ще обиди опонентите си! На ниво втори клас в мах ленско школо се обиждат и ръсят "умнотии"
38
5
 
2
 
! Отговори
Мира преди 2 седмици
До 37 Не се ядосвай,защото няма смисъл ,това са бетонни глави,същите като простите руснаци.Мъжете,децата им загиват те гласуват за Путин.Децата им са в САЩ,Канада,Западна Европа те гласуват за Путин?! Не нормална работа.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига с това Възраждане. Не ни трябват проруски партии. Единственият правилен път за България е в ЕС и НАТО. Ние сами се докарахме до там че да нямаме друг избор. Ако сега откажем да приемем Еврото и тръгнем да излизаме от ЕС и НАТО това ще тотална катастрофа за страната и със сигурност ще завърши със война и загуба на територия. Не позволявайте на руските агенти да ви манипулират. Тези хора са национални предатели!
36
1
 
4
 
! Отговори
Надя преди 2 седмици
А бе драскачи ,чета ви измишльотините и защо си мислите ,че вие не сте зависими?! Зависими сте и то много,защото сте с промити глави от лъжите на мошениците на ,, промяната" Айдееее разкарайте се ,егати Тъ паааците
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Липсата е на законно притежаване на калашници от народа , липсата на Закон за носене на Политическа отговорност от политици които се скъсват да лъжат народа , липсата на смъртна присъда за големи кражби от същите политици .
34
1
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 2 седмици
Ха,ха,ха нямало лидер?! Хайде бе ,има доказан лидер и всички го знаете,обаче сте подвластни на политическите негодници и ви е страх да му кажете.Ще настъпи ужас ако качите името на Бойко Борисов.Държавата ще предадете но няма да намерите сили да кажете това ими
33
5
 
4
 
! Отговори
В ЕС без САЩ преди 2 седмици
Възраждане за България. Писна ни от Посолството и неговите марионетки