Георги Първанов: Сглобката беше поставена на фалшива основа

Политиката се диктува от хора, които си мислят, че всичко им е позволено, каза президентът (2002-2012)
13 апр 2024 21:25, Красимир Ангелов
30

"Аз бягам от думата "сглобка", която те си измислиха, защото дразни ухото, но тя показва, че всичко беше поставено на фалшива основа. Няма идейна съвместимост между тях, няма политическа такава, да не говорим за лична съвместимост, въпреки че на моменти се събираха, договаряха нещо, но на другия ден пак се разпадаше. Но това не е малко. Аз като човек, който е правил успешни коалиции, и предизборни, и управленски, твърдя, че това е дълъг процес.

За да управлява една коалиция трябва да се работи 2-3 години, да се преодоляват различията, както беше при Тройната коалиция. Тя беше много трудна, но в много разговори, официални, протоколни и много лични контакти различията се преодоляха и затова, когато тръгна коалицията, колкото и различия да имаше, сядаха и решаваха без никой да разбере", каза в студиото на предаването "Опорни хора" Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 година,

Според него коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ се е разпаднала именно заради властта.

"В България от десетилетия имаме много лош прочит на идеята за властта. Битката е да се влезе, за да може да се разпределят порциите, независимо дали са регулатори или митници. Никой не мисли да остави минимална диря в историята с нещо добро за обществото", допълни президентът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По повод разследванията и арестите в Агенция "Митници" Георги Първанов заяви, че за толкова десетилетия не помни да е имало такъв голям скандал, не само за шефа на митниците, а и за МВР и за хора на законодателната власт, което е обидно за държавата.

"С последните събития можем да си обясним отвращението на политиката на гражданите. Мисля си, че пак ще дойде време, когато хората ще отидат да гласуват уж за последен път, пак ще дадат доверието си на някои от тези, които доскоро са критикували. Трябва да се поработи на по-широк план на общественото мнение и доверие. Всички ние имаме ангажимент - журналистите, учените, интелектуалците, политици. Има политици, които са запазили морал, достойнство и нравственост, въпросът е първо те да се хванат, защото аз познавам млади хора, които трябва да бъдат мотивирани да се занимават с политическа дейност. Може да не е на предна линия, но може да помагат на свой фронт. Политиката се диктува от хора, които си мислят, че всичко им е позволено и това е обяснението на събитията от последните няколко седмици", убеден е Георги Първанов.

"Предизборната кампания ще бъде трудна, не само заради правителството, не толкова заради ЦИК, а заради отношенията между партиите, участващи в изборите. Добре знаем къде е левицата, но ние сме все още малка част. За съжаление, голямата по-скоро пречи на процеса по единение. Аз смятам, че няма друг начин ние да се върнем в мача, освен ако не се обединим", коментира Георги Първанов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Политика
Кабинетът следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия изток
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 седмици
До 122: Това ли разбра от статията?
18
3
 
6
 
! Отговори
122 преди 2 седмици
Агент Гоце замязал на квартален пияндурник.
17
4
 
4
 
! Отговори
ДС сте всички преди 2 седмици
Путкодоносници
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един разумен политик. И нещата които говори, са разумни, уместни, правилни.
15
5
 
12
 
! Отговори
Дъртият плъх преди 2 седмици
Са го активирали. Ясно, няма нови кадри.
14
5
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Тоз пък Георги Първанов и той на всяка манджа мерудия. Насасахте се с тази "сглобка", тези изтъркани фрази и клишита. На кой му пука на каква основа била поставена! Хората се интересуват тт политиката, която ще направи живота им по-добър и по-достоен, а не от "основата на някаква си сглобка"! Само дрънка глупости и тоя, кой го помни този ... агент Гоце...
13
4
 
13
 
! Отговори
Ой, роме, роне преди 2 седмици
Ами и твоят избор за президент беше фалшив!! Автобусите от Турция ти докараха "избирателите", защото българите отказаха да отидат изобщо до урните!! Срам нямаш, бе Гоце!!
12
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първанов поне е Президент който не срича и не запъва като говори.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Партизаните слизат от Балкана. Ще има народен съд, Белене. Връщаме 9 септември. Петолъчката .
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бащата на ГЕРБ.
9
4
 
10
 
! Отговори
Мария преди 2 седмици
А вие какво предложихте бе ,сглобка с кого с нестабилния Копейкин ?! Я се разкарайте некадърници само устите ви плямпат нищо друго
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гоце Параванов С индианския прякор Три Пера.
7
3
 
10
 
! Отговори
Агент гоце преди 2 седмици
загладил косъма... Кюлчетата и пачките му са само два пъти по-малко от тези на Тиквуний 404 Банкянски и равни на тези на митничарската хунта с пудела.Но пък за сметка на това няма пари за Великденски,според нЕкои...
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки, който и в момента използва тоя термин "сглобка" като някаква мантра, при условие, че бе пуснат помежду другото в интервю от преди повече от година, за да оправдае обвиненията в коалиция, е ченге. Всичките журналисти са платени, анализаторите по телевизиите са тъпоумни, а БСП, Първанов, Радев, ДПС, ГЕРБ, Възраждане и ИТН са едно и също нещо.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама защо постфактум се обаждаш? Защо не преди това? Страхливци. Мутри тикви черепи каратисти трактори и някой друг канадец ви направиха на да мълчите като агнета. А уж бивш агенти. Държавна сигурност. Дръжки.
4
2
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
абе,може и да съм пропуснал,но тоя обясни ли некога защо произведе третокласната МУТРА боко Т. бориссоф в чин "генерал" ?...ПО КАКВИ ЗАСЛУГИ ?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-интересна е друга "сглобка" - отлюспиха се едни от Копейкин и се сглобиха с Васко Божков. Напрай сметка кво е възраждане.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1 Гоцето не разчита на пенсия.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Гоце доносника добре си живурка с Президентска пенция :)))