Калфин: Главчев не е човек, който може да води външна политика

Това е подигравка с дипломатическата ни служба, заяви бившият външен министър
22 апр 2024 18:30, Инна Ангелова
83
Калфин: Главчев не е човек, който може да води външна политика
Снимка: БГНЕС

Липса на доверие и ниска мотивация - така коментира рокадите в Министерството на външните работи Ивайло Калфин. Той коментира и как Главчев ще съчетава двете си длъжности - да бъде министър-председател и външен министър едновременно.

"Външният министър трябва да участва в срещата на външните министри, Главчев има ли компетентност и езикови умения, или ще изпраща някого от негово име. Външната политика се случва до голяма степен в индивидуални разговори. Руският език няма да му помогне много в тази среда. Но езиковите умения са най-малкото. Външната политика не е нещо, на което да се гледа леко и само за избори", коментира бившият външен министър Ивайло Калфин в ефира на БНР.

Той е категоричен, че тази рокада става във важен момент в международната ситуация и напрежение около нас:

"Трябват ни хора, които знаят как да реагират в определени ситуации и бързо". Бившият външен министър призна, че рокадите са сложен въпрос. В момента това, което се случва, няма логично обяснение. “Това е подигравка с цялата дипломатическа служба. Дипломацията има нужда от човек - професионалист и там има голям избор. Тезата, че всеки може да застане начело на Външно или на всяко друго министерство, не е добра".

Калфин прогнозира, че това правителство може да остане по-дълго и не мисли, че Главчев е човек, който може да води външната ни политика. Според Калфин зад рокадите във външно министерство се крият и други проблеми.

”Очевидно е, че интересите са някъде другаде и външно се използва за прикриване", подозира той.

Относно отстранения днес външен министър Стефан Димитров, Калфин се изкара ласкаво и каза, че е един от най-добрите ни дипломати. “Няма как да смени доктрината и външната политика на България. Той поддържа българската политическа позиция. Историите, че не си вдига телефона, е за хора, които не познават как работи Външно. Ако някой го е търсил, да го е намерил".

"Външната политика е много професионална дейност и с цялото ми уважение уважението към Главчев, той е добър счетоводител, одитор и икономист, но има ли компетентностите? Все едно председателят на БФС да управлява Сметната палата. Трябва човек с голяма компетентност, ако човек си познава компетентностите, не би се хванал", предупреди Калфин.

"Отвън България изглежда нестабилно. Европейските държави се занимават с реални проблеми и вървят напред, ние се занимаваме със себе си”, каза в заключение Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Избори 2024
Секции в 60 държави са планирани за вота 2 в 1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С лош мат`риал всичко е възможно! Защо Боко си прави и говори каквото си иска? Защото сме лош мат`риал! Иронията е, че самият той е живото доказателство за това!
56
2
 
6
 
! Отговори
Главчев е преди 3 седмици
Един *** счетоводител от УНСС.Там такива като него с лопата ги ринеш.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До християнин - ___ - много е забавно, безбожник да се прави на християнин!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо? Ти как я водеше?
53
6
 
4
 
! Отговори
анализатор преди 3 седмици
До 45 "Петър" Значи,фактологичната истина е злоба?!Кое не е истина:Кражбите от 15 г.,с които банкянската разбойническа организация окраде милиарди народна пара,съсипване на държавността,опростачване на обществото,сриване морала на хората,ликвидиране на човечността между приятели,съседи и пр.,оглупяване като цяло на подрастващите,напускане на 1 млн. млади хора заради ГРОБ,налагане на безчовечност,прос-т-а-щина и отмъстителност в човешките отношения ипр.Кое,нелюбезни и невъзпитан г-не ,не е истина
52
1
 
6
 
! Отговори
РендетУ преди 3 седмици
Че, то можещите нямат достъп до власта, бе, Калфин! 34 години ни Управлява "Котилото" на БКП и ДС, умните и можещи българи родолюбци бяха принудени от такива като тебе да напуснат държавата! Днес, в Бг остана "Матрялъ" с п:::ромитите м::::озъци и криво разбрани "ценности"!
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 29 - произлиза от бкп. на 24 години другаря ивайло вече е член на бкп ...
50
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 3 седмици
Ти драги, не си в час! Не разбираш за какво става дума. Въпросът е да се махне човека на Радев, който заема пропутински позиции за някакъв мир в Украйна, че да си остане после с украинските Крим и Донбас. Ти навярно не знаеш истинската история, а мислиш, че руските имперски измислици са истината? Не знаеш ли как се пише историята?Наполеон казва;"Историята е лъжа, с която всички са съгласни" Но, съгласните са тези, които пишат историята, в свой интерес, разбира се. Мисли!
49
8
 
2
 
! Отговори
То Главчев и преди 3 седмици
За премиер не става нито за шеф на С темата палата,ама ей го на.
48
3
 
7
 
! Отговори
Зрител преди 3 седмици
До Неразбиращ От 1989 г. до сега нито една партия не се е проваляла така, както се провалиха и изложиха ПП/ДБ: с неадекватни промени на Конституцията, прокарани от Хр. Иванов, и със пуделгейт, в който са замесени Гл. секретар на МВР предложен от ДБ, шеф на митниците предложен от финансовия министър от ПП и бивш министър на вътрешните работи, сега депутат, от ПП. Ама алчност и некадърност до там водят.Не включвам ИТН, които два пъти не съставиха кабинет, но не се забъркаха в контрабанда.
47
2
 
7
 
! Отговори
Абе Калфин, преди 3 седмици
защо си кривиш душата? Умен си, но на грешната страна! Знаеш, за гафовете на Ст. Димитров, Радевия. Бил много добър дипломат? Калфин, Калфин, много калпаво твърдение! Ако е такъв, щеше да е посланик в горещо място, във важна столица, да решава проблемите. А той стои в мъничката Черна гора, бере бели гъби и си пие черна бира сред природата! Главчев ще сложи такива зам.министри, знаещи и безда повтарят опорките на Путин, за мир в Украйна! Хаха! А Главчев ще запушва дупките в бюджета на Асен.
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие всички не ставате !
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Калфин разочароваЗащо да не може. Калфин беше дипломат и министър на външно. Точно дипломатите са най- компетентни по външната политика. А що се отнася за новата роля на Главчев, това наистина е възмутително, защото е много далече от дипломацията. Но явно човека се е надценил. Понякога властолюбието заслепява и ги прави смешни и неадекватни.
44
4
 
6
 
! Отговори
Неразбиращ преди 3 седмици
Герб се излагат все повече с некадърните си кадри. Това е добре. Искаме още.
43
2
 
3
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
До християнин Нарекъл си се християнин, но не си. Такава злоба, такава омраза и лъжи, породени от липса на интелект.... Видно е, че си платен протестър на ПП/ДБ. Внимавай, злобата и омразата са вредни за здравето. Да не стане със спечелените пари, от писане по сайтове, да купуваш лекарства.
42
1
 
3
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
На тоз знанието на руски у другиго му пречи, см.ешник. Да не би да бъдеш пожарникар е подготовка за политическа кариера, чак премиерска? Всеки грачи по всеки и смята че само той става, а този, по когото хвърля камъни не става за нищо.
41
6
 
7
 
! Отговори
християнин преди 3 седмици
Не може,ами!Но банкянския крадец толкова е уплашен от Магнитски,че дава мило и драго негов човек да е в пряка връзка с посолството.И защото в ГРОБ са само неморални хора и крадци,изпълняват повелята на най-големия крадец.Но затвора няма да им се размине.Със сигурност.Банкянски крадлив шебек,рано или късно ще бъдеш в затвора.
40
1
 
0
 
! Отговори
Дали??? преди 3 седмици
До Анонимен ///////Лъжеш, ама нескопосано, като ПП/ДБ труженик
39
2
 
3
 
! Отговори
Господин Калфин, преди 3 седмици
Последното, което е необходимо да може главчев , е да води външната политика! Достатъчно е да е пудел, а той е свръх, мега, турбо подлушен ииии готовоооооо
38
1
 
6
 
! Отговори
Симона преди 3 седмици
Кой го казва??? Калфин??? И, ти за нищо не ставаше, ама съсипа пенсионната реформа, и хиляди пенсионери, с 40-45 г. стаж споменават близките ти роднини, защото получават пенсия колкото *** и укривали доходите си. Ако, това, което ти мислят тези пенсионерите те стигне. Е, все някога ще те стигне, тебе, децата ти, внуците....