Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"

Според Столтенберг помощта не е закъсняла
22 апр 2024 07:12, Александър Попов
257
Зеленски: Западът показа, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна заяви, че гласуването на Камарата на представителите на САЩ за приемане на дълго отлагания пакет за военна помощ в размер на 61 млрд. долара показва, че Западът няма да изостави страната му в усилията ѝ да се бори с руската инвазия.

В интервю за американска телевизия Володимир Зеленски заяви, че гласуването е показало, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан", чието прозападно правителство се срина по време на воденото от САЩ изтегляне през лятото на 2021 г.

Украинският президент призова Сената на САЩ бързо да ратифицира пакета от помощи и предупреди, че страната му подготвя отбраната си, опасявайки се, че може да се стигне до голяма руска офанзива, преди свежите доставки да достигнат до фронтовата линия.

"Наистина трябва да стигнем до последната точка. Трябваше да получим одобрение от Сената, за да получим осезаема помощ за войниците на фронта възможно най-скоро, а не след още шест месеца", каза украинският президент.

Военната помощ за Украйна на стойност близо 61 млрд. долара, която Камарата на представителите на САЩ одобри след продължили с месеци спорове, не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от ДПА.

"Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие", каза снощи Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия MSNBC.

"Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите... Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си", подчерта генералният секретар на алианса.

След месеци на застой Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за нов пакет от помощи с огромно двупартийно мнозинство, припомня ДПА. Предстои текстът да бъде гласуван в средата на седмицата в Сената, където не се очакват препятствия, и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили Украйна. Съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

"Разбира се няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата", каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието "Политико", в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи нещо по лошо от Афганистан. Изчезвастан.
207
4
 
13
 
! Отговори
до 218 преди 3 седмици
Абе руска ватенко !!! 21-ви век започва на 1 януари 2001 г. и свършва на 31 декември 2100 г. Ограмоти се малко !!!
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 216 АМИ България БЕ! - учи история бе.
205
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
от 218 - България 20 век беше съюзник, а 21 век трябва ли да я съдят като терористическа страна?
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
216 - И България 21 век беше съюзник на Хитлер. Българите престъпници и терористи ли са?
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПУТИН РАЗЧЕКВА РУСОФОБИТЕ.
202
5
 
15
 
! Отговори
Въпрос за bg мужик преди 3 седмици
За коя държава в 21 век, навремето съюзник на хитлериска Германия срещу Полша, официално международен съд обяви президента и за международен престъпник и терорист.... ?????????????
201
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 206 - ами нещо за СИРСКИЙ. уж утрепан, после жив, после пак утрепан?
200
0
 
1
 
! Отговори
Един хетеросексуален преди 3 седмици
До BG форумни мужициЗа теб хомосексулистите ли са по-нормални или сатанистите? Явно си прекалено цивилизован...
199
1
 
3
 
! Отговори
Въпрос за четворка преди 3 седмици
В Русия се проведоха избори, а в Украйна ги отложиха за да остане на власт хунтата. САЩ отпускат помощи на "държава" с нелегитимно правителство. Кои са демократи и кой подкрепя диктатурата?
198
3
 
14
 
! Отговори
BG форумни мужици преди 3 седмици
На копейките, русоробите и вся там.... само фашизъм им се привижда където има цивилизация. Защото мразят нормалните хора и нормалните общества. Искат всичко да е скотско.
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОЩЕ МАЛКО И МОЖЕ ДА СИ ВЪРНЕМ КРИМ. АКО СМЕ ЖИВИ ДЕ.
196
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос за троика преди 3 седмици
Путин проведе избори, а Зеленски ги отмени и остана на власт. Кой е диктаторът?
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
205 - И двете неща са верни. Не е президент, а диктатор.
194
5
 
12
 
! Отговори
блатото ПУТЕЛАНДИЯ преди 3 седмици
Русия не е СССР , а най-гадната и и пропаднала територия останала след разпада... Клоака и развъдник на войнолюбиви про-фашсти и алкохолизирани мужици. Едно е сигурно - Русия затъна толкова дълбоко в украинската кал, че вече дори назад няма път. Не случайно ГРУЗ 200 е най-масовото средство за обратна дислокация на руските войски.
193
9
 
12
 
! Отговори
Страшно е преди 3 седмици
Да нападнеш държава 25 пъти по-малка като територия и да те спукат от бой. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка! Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга! Ахмат в тикток да ти помага! Еленовъд три години Киев да взима. Флагманът по дъното да лази. Валутата на една стинка да стане! 4 таджика хастара на Москва да обърнат. За Париж и Лондон да тръгнеш,до Белгород да стигнеш!Страшно е!
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А НЕЩО ЗА ЗАЛУЖНИЙ? - МАЛКО ГО АРЕСТУВАЛИ "ЗАДЪРЖАЛИ" ПОД ЗАСИЛЕНА ОХРАНА ЗАЩОТО ОТКАЗАЛ ДА Е ПОСЛАНИК ВЪВ АНГЛИЯ. АКО БЕШЕ ДРУГ ДОСЕГА ДА Е ИЗЧЕЗНАЛ ПОД ЗЕМЯТА АМА СЪС ЗАЛУЖНИ НЕ СМЕЯТ.
191
1
 
6
 
! Отговори
Или или преди 3 седмици
Зеленски или не е президент вече, защото му изтече мандата или е диктатор, защото не допусна провеждане на избори в Украйна. Та се чудя в ролята на клоун ли се изказва или на кръвожаден диктатор?
190
1
 
5
 
! Отговори
от КАРТАТА преди 3 седмици
ПРОДЪЛЖАВА НАСТЪПЛЕНИЕТО НА РУСКИТЕ СИЛИ КЪМ ОЧЕРЕТИНЕ, УМАНСКОЕ, ЯСНОБРОДИВКА, НЕТАЙЛОВЕ> ОСВОБОДЕНИ СА НОВИ ГОЛЕМИ ТЕРИТОРИИ
189
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
симпагяга,не ли?...Естествено,че Окраината нема как да бъде "втори Афганистан" !...Тя /Окраината/ ще си остане това,което винаги е била-част от Руската Империя...КЛОУН безподобен !