България е в Топ 10 по бюджетна прозрачност

"Отворен бюджет" е международно независимо изследване
Обновена: 30 май 2024 13:38 | 30 май 2024 13:34, Инна Ангелова
11
България е в Топ 10 по бюджетна прозрачност
Снимка: БГНЕС

Повишава се оценката за страна ни за бюджетна прозрачност. Изследването е на Международното бюджетно партньорство “Отворен бюджет” за 2023 година.

Оценката за бюджетна прозрачност на България се повишава на 79 пункта спрямо 71 пункта от предходното проучване за 2021 година, припомнят от финансовото министерство. Съгласно методиката за оценяване страната ни попада във втората група държави с оценка между 61 и 80, за които се приема, че е налична "значителна информация" за бюджета.

Министерството на финансите съобщава, че България е на 10-то място от 125 страни, участващи в проучването, в което участваме от 2006 година. С всяка следваща година “Оворен бюджет” отбелязва устойчиво подобрение на резултата за страната ни.

Индексът "Отворен бюджет" е единственото международно независимо сравнително изследване на бюджетната прозрачност, което оценява степента, в която правителствата на 125 страни по света осигуряват на обществото навременна и подробна информация за бюджета.

Индексът покрива процедурите по съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета, както и отговорностите на други институции като Сметната палата и законодателната власт в бюджетния процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: МФбюджет
Още от Избори 2024
Петков се шегува със "страшния билборд" с Борисов на него
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЛЕЕДАШ,ГЛЕЕДАШ И НИЩО НЕ ВИДИШ...
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много ясно, веюе до толко ни е убита държавата и разкапани законите, че с очите си да го видиш как си тъпче джобовете с пари пак нищо неж му направиш. И те затова много много не се крият.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много се краде у тая държава - по 5 милиона партийна субсидия :)))
1
0
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
У паралелната вселена!