Как да защитим и увеличим парите си?

Отговор на този въпрос ще ви даде мастъркласът с Александър Николов
Спонсорирано съдържание | 3 дек 2014 10:48, Екип на Dnes.bg
Как да защитим и увеличим парите си?

На 4 декември ще започне дълго чаканото от вложителите в КТБ изплащане на гарантираните им от държавата депозити. Това вероятно е повод мнозина да си зададат въпроса: „Как да защитя парите си в периоди на несигурност?“

След изпадането на КТБ в неплатежоспособност основният въпрос на дневен ред беше дали е стабилна българската банкова система. Вече за всички е ясно, че тя е стабилна и не е заплашена от големи катаклизми. Този факт обаче трудно би могъл да успокои вложителите в Корпоративна търговска банка, които са загубили част от парите си или в най-добрия случай не са имали достъп до тях в продължение на близо 6 месеца и не са спечелили това, което са очаквали като лихви по депозитите си. Не е изключено много притежатели на депозити в други банки да си задават въпроса дали избраната от тях банка е стабилна и възможно ли е да бъдат неприятно изненадани.

Голяма част от спестяващите в България инвестират парите си именно в депозити и очакват доходност от лихвите. Но докато преди 2 години лихвите бяха над 4-5% на годишна база, през последната година паднаха под 2%, а в момента лихвите по едномесечни и тримесечни депозити, които повечето банки дават, са в порядъка на 0.4%-0.7% на годишна база. В допълнение към това не е маловажен и данъкът върху лихвите от депозити в размер на 8%, който от януари 2015 г. ще стане 10%.

И така освен че не съществува 100% сигурност за парите ни, каквато повечето вложители в депозити търсят, в момента лихвите по депозити не носят и доходност. Всеизвестен факт е, че те рядко побеждават дори инфлацията в дългосрочен план.

Инфлацията е един от основните фактори, които намаляват богатството ни и стандарта ни на живот. Въпреки че това е всеизвестно, ние рядко се замисляме за дългосрочните последици от нея. Натрупаната инфлация в България например от 2000 г. до момента е вече над 100%, което означава, че сме изгубили половината от покупателната сила на спестяванията си. Друга причина за загубата на стандарт е, че голяма част от хората избират да потребяват, вместо да инвестират. Мотивът почти винаги е, че парите не стигат, но истината е, че колкото повече пари изкарва един човек, толкова по-малко му стигат. Така че изборът да инвестираш или потребяваш не е само въпрос на жизнен стандарт. Третата причина, заради която губим, а не печелим от парите си, е, че дори когато инвестираме, обикновено го правим в депозити или недвижими имоти.

И така стои въпросът: Какви алтернативи да потърся, за да инвестирам парите си с възможност за по-висока доходност и с поемането на умерен или нисък риск? Отговори ще ви даде мастъркласът с Александър Николов „Как да защитим и увеличим богатството си в нестабилна финансова среда?“. Мастъркласът, който ще се проведе на 10 декември от 17.30 часа, е съвместен проект на Карол Капитал Мениджмънт и Инвестор.бг.

Участието в него е безплатно. Регистрирайте се за участие тук.
 


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации