Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия
21 май 2019 21:57, Боряна Павлова
241
Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР
Снимка: Reuters, архив

Зимбабве преживява една от най-сериозните икономически кризи под управлението на Роберт Мугабе. Падането на Съветския съюз довежда страната до колапс. 90-те са катастрофални за Куба.

Но кризата на икономиката във Венецуела през 2019 г. задминава всички тези събития.

Падането на Венецуела е най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г., казват икономистите.

Още по темата

"Много е трудно да си мислим за човешка трагедия от този мащаб извън рамките на гражданска война", обяснява пред New York Times икономистът от Харвард Кенет Рогоф и бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Икономистите от МВФ сравняват мащабите на кризата във Венецуела със страни като Либия  по-рано през това десетилетие, или Ливан през 70-те. Но Венецуела, която в един момент беше най-богатата страна в Латинска Америка, не е разтърсена от въоръжен конфликт.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Лошо управление, корупция и недалновидните политики на президента Николас Мадуро и неговият предшественик Уго Чавес довеждат до инфлация, фалирали бизнеси и де факто поставят страната на колене.

С икономическия колапс идва възходът на въоръжените банди. Цели градове са под техен контрол, докато обществените услуги са тотално недостъпни, а покупателните сили на повечето венецуелци са сведени до просто няколко килограма брашно на месец.

На пазарите месарите са изправени пред предизвикателството да продадат развалящата се стока преди залез слънце, защото няма постоянно електричество, което да захрани хладилниците. Предишни служители ровят в боклука за остатъци от храна или рециклируема пластмаса. Търговци сноват напред-назад между банките в надежда да депозират пари, чиято стойност е изядена от хиперинфлацията.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Николас Мадуро обвинява американските санкции и твърди, че те са причина за гладът на венецуелците и липсата на медицински консумативи. Повечето икономисти обаче смятат, че рецесията е започнала много преди санкциите да встъпят в сила, а те само са ускорили процеса. Липсата на продукти е докарала страната до хуманитарна група, а достъп до все по-оскъдните запаси вече има висшия ешелон на властта и военните.

За останалите всеки месец води до ново дъно.

Най-богатата на петролни залежи страна в света вече изнася по-малко от черното злато дори и от Ирак след американската инвазия от 2003 г. Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година, според данни на МВФ. Така Венецуела ще стане страната с най-дълго продължило увеличение на цените след това в Конго от 90-те години.

До края на годината венецуелският БВП ще се е свил с 62% от началото на рецесията през 2013 г., която слуайно или не съвпада с началото на управлението на Мадуро. В сравнение, в най-тежките години на кризата в бившите съветски републики през 90-е средният икономически спад е бил около 30%.
 


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Венесуела е типичния пример колко деградантска е комунистическата религия, тя винаги се проваля, винаги се стига до тотален фалит, до абсолютна деградация на общество във всяко едно отношение, мизерия до крайност. На този фон странно или не, винаги се намират фанатизирани вярващи, готови да следват червените кукловоди в цялото това безумие - червената чума не прощава.
110
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До -
"Така се поставя една страна на колене, за да приеме външното влияние и да стане "васал" на САЩ"
Това няма да стане Китай има поне 40 милиарда (по официални данни) инвестиции във Венецуела, а оня ден обложи вноса на енергопродукти от САЩ с 25% данък/мито в отговор на ХАмериканските санкции - Има ли някой наивен да смята че Пекин ще се откаже от Венецуелския нефт?
109
6
 
12
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Венецуела под икономическа блокада, няма възможност да търгува нормално с останалия свят, десетки милиарди са блокирани в САЩ , златния резерв е в Лондон и т. н.

Всичко това, защото отказва да играе по свирката на самозабравилите се "господари" на света

Не може да счупиш краката на човек и да го караш да бяга.
108
4
 
6
 
! Отговори
- преди 1 година
Така се поставя една страна на колене, за да приеме външното влияние и да стане "васал" на САЩ
107
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците на сила бутат традиционно приятелски настроени към тях страни, в лагера на китайците. Китай е страната, която може да ги смачка и тя ще го направи. Не, това никак няма да е добре за света, но алчността и глупостта на янките до там водят.
106
8
 
6
 
! Отговори
Ще се оправят преди 1 година
До Най-големият: Разбирам, че трябва да правиш антируска пропаганда, като дежурен трол, но истината е, че руснаците нищо не са крали от Венецуела. Напротив, вложили са доста пари в нефтодобивната им индустрия, и това е една от причините, поради която Путин се е ангажирал, да им помага да си решат проблемите. И това ще стане, когато той се е заел с нещо, не се проваля. Както стана в Сирия.
А това, че Мадуро не разбира от икономика, си е вярно.
105
12
 
13
 
! Отговори
Най-големият преди 1 година
Във Венецуела се наблюдава най-големия икономически колапс в съвременната история.
Където ходят да крадат руснаците е така:
В Куба е така , в Сирия е така и във Внецуела също.
Венецуела дължи десетки милиарди на Русия и Китай . Автобусният шофьор Мадуро не разбира нищо от икономика и само иска заеми , вместо да даде тимул на венецуелците да работят. Само изключително некъдърен управник може да направи от държавата с най-много петролни запаси - държава пълна с бедняци и просяци
104
5
 
15
 
! Отговори
AH преди 1 година
Чавес направи това с тъпото си управление. задължи производителите да продават на загуба потребителските стоки. " В полза на потребителя" - само дето те фалиха и потребителя е зле . Технологиите във Венецуела бяха нулирани. Мадуро назначи "генерал" да управлява производството на петрол. Воиската никога не е произвеждала тя само разхищава. СОЦИАЛИЗЪМ - никаква пазарна логика. Само силово управление. и това е от Чавес.
103
4
 
9
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Кога ще се оправят, времето за реформи отдавна е изтекло, сега без помощ от МВФ няма как да се оправят. Милиони избягаха от страната и то кадъни хора, бандитизмът процъфтява, а тези структори са много упорити, справка Б-я Условията за помощ ще са много тежки, страната ще трябва да приватизира абсолютно всичко и да наложи много строга финансова политика. Бедността и мизерията няма скоро да си тръгнат от Венецуела. И при Чавес имаше огромна инфлация 30%, но в момента страната буквално е без валута
102
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аспарух

при идването на Чавес на власт икономиката цъфти
———-

Мда.
Но преди, а не след.
Във Венецуела навремето са сглобявали мерцедеси.

Но нищо, бъдете горди под логи на Китай и Просия.
101
16
 
19
 
! Отговори
Блокирани милиарди преди 1 година
Венецуела има блокирани милиарди в американски банки. Изнася нефт за Китай срещу натурална размяна - кораби с храни и лекарства срещу танкери с нефт. И това се прави, за да се заобиколи контролираната от САЩ система за банкови разплащания SWIFT.
Всичко това е план на САЩ за дестабилизация. Но ще се оправят.
100
8
 
7
 
! Отговори
Един преди 1 година
"най-големият икономически колапс, без да се броят страните, в които е водена война, за последните 45 г." т. е. много е зле, но където са се набъркали краварите е по-зле?
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аспарух

Те ако два милиарда злато и 7 милиарда дълг щяха да ги спасят малиии ...
98
9
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
...Хиперинфлацията се очаква да стигне 10 млн. процента през тази година...

Хаахахаахааааа, е това е да си прост *** :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Мъдуро+Ердоган+Ким+Путин :)))))))))))))))))))))))))))))))))
97
13
 
8
 
! Отговори
Никодим Якодим преди 1 година
USA Говедарчета, оставете Венецуела да си търгува с нейното си. Германия 1923-1929 изживява страховита инфлация и девалвация, но се справи, Венецуела е нищо в сравнение с тогава. А защо? Защото тогава не можехте да подкопавате устоите на света.
96
17
 
21
 
! Отговори
Здравко преди 1 година
Всъщност за тези които не знаят икономиката на Венецуела е частна дори телевизиите им и официалните им издания. Така че не виждам защо се сравнява с комунистическите режими. Причината или една от причините за кризата е че МВФ им замрази милиарди долари поради неискането на страната да се подчинява на САЩ. А колкото до нас със всичкото ни подчиняване пак сме бедни.
95
18
 
21
 
! Отговори
Аспарух преди 1 година
Платената преса са нагли до безобразие!!!След като САЩ отказаха да изплатят 7-8мрд на Венецуела задължения за купен от тях нефт,след като Великобритания не им върна злато за над 2мрд,след като САЩ наложиха ембарго и заплашиха всички страни,които купуват петрол от Венецуела със санкции е абсолютна наглост да говориш,че тези процеси били от преди това.Гледайте филма на Оливър Стоун"На изток от границата" и ще видите за кави лъжи иде реч.Напротив при идването на Чавес на власт икономиката цъфти.
94
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех тази демокрация и тях ги довърши...
93
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвратителна статия
92
7
 
18
 
! Отговори
До 152 преди 1 година
Обама не е водил накакви войни (за което го критикуваха на домашната сцена), напротив, той изтегли повечето военни от Афганистан. Тръмп тепърва ще прави мизерии. В момента ги пробва, С. Корея, Иран, Венецуела, но никой не му се връзва на провокациите а напротив. В момента се организира една анти-американска коалиция в световен мащаб в главни участници като Китай, Русия и даже ЕС. На янките почва да им пари под опашките и те го усещат пък ще видим на къде избие тая работа...

Спонсорирани публикации