Като скитница? Я, Sod Off*

Азис ли е виновен за всичко? Ах, лош, лош Васко и лошо, лошо BBC! Дали чалгата е излагацията ни пред Европата, тоест и пред нас? Или нещо липсва?
5 яну 2007 14:49,
Като скитница? Я, Sod Off*
Какво е чалгата? Тела на показ или културно течение? Със сигурност не седи въпроса "да бъде или да не бъде". Снимка: Корбис
Преди дни BBC публикува кратък очерк за лицето на българската култура. Масова култура.

Съвсем очаквано за пример беше посочен Азис. Неочаквано за най-известен рап дует бяха посочени Румънеца и Енчев. Те от много време са в сферата на поп фолка, та затова авторката на статията Магдалина Ран ги е сложила в категорията рап – важното е да има чалга, това е била основната й поанта. Не злонамерено, разбира се.

Странно, че статията предизвика такива бурни дискусии. Азис – какъв срам! Ужас, ужас, ви казвам.

Никакъв ужас не е това. Просто е отражение на поп културната действителност у нас. Всеки в България има досег с чалгата. Това е най-масовата музика, за съжаление или не, това се забелязва.

Чужденците си купуват чалга и казват на свои познати - "какъв микс от етно звуци"! Брей.

Жалко е, че не са забелязали Лили Иванова или Мария Илиева. То пък как ще ги забележи някой чужденец? Лили пее безумна естрада, която си има своя публика (доста странна, всъщност – само ако знаехте колко травестити и роми слушат Лили, ще паднете в дивно учудване).

Мария Илиева пък сякаш иска да прилича на R&B певица от 30-те години в Ню Йорк. Просто понякога си мисля как такива като нея не се усещат каква безумна продукция пускат и колко е абсурдно неслушаема (справка: последният албум на Мария Илиева „Идвам към теб“, направен за има няма 3 години). Просто като се сетя за хитове на Мария като „Стерео стая“ или „Нищо“, ми идва да зарева на глас, пред сегашната боза, която е извадила.

На този плачевен фон естествено, че чалгата ще е най-забелязваната поп култура. И да не се оплакват не чалга изпълнителите, че пиратството ги ограбва, при положение, че не могат да продуцират един свестен хит.

С изключение на Ъпсурт, естествено. Те не са забелязани и от BBC, въпреки че са известни колкото чалгата у нас, но това е защото, както казахме, авторката на статията е искала да акцентира върху етно ритмите – тоест различната от западноевропейската музика.

Не че статията е срамна. Или пък критикуваща. На европейците им е интересно. Те не разбират реплики от сорта „как можеш да слушаш чалга?!“. За тях това е различната музика.
Може би, защото не разбират изконни текстове, като произведението на фолк дарованието Теди например:

Гáси тока, гáси, че си лягам,
Гáси тока, после върти ключа
и ще видиш к`во ще ти се случи.
лелее яко кефиш ме, кефиш ме, кефиш ме.

(Явно Тедито е предусетила какво ще се случи след затварянето на козлодуйските блокове, а после били тъпи чалгаджийките, еее)

Но, те, текстовете на са болка за умиране. И аз не разбирам за какво пее френската рапърка от алжирски произход Diam's, ама не ме и интересува. Пък и чалгаджийските текстове се облагородяват. От води ме в некоя кръчма, сега Ивана пее за стискане на очи, преброй до три и пожелай си нещо, тарарара дрън брън и т.н.

Един шведски художник миналата година толкова се впечатли от поп фолк старлетките от Пайнер, че дори направи изложба от техни портрети без грим.
 
Така или иначе чалгата вече е на всеобщият европейски хоризонт. И не трябва хората да се отучват да я слушат. Що за тъпотия? Просто ако има адекватна продукция от Каризма - маризма и други поп изпълнители у нас с авторитет (все още с авторитет някакъв) или излязат нови поп, рок, рап, етно звезди (иде Мюзик Айдъл), то и те ще попаднат на европейската карта (това включва и БГ, нали сме Европа вече - официално).

И тогава в BBC ще качат клип не само на българската Мерилин Менсън „Като скитница“, а и други продукции, в други стилове. Така българската музика ще бъде пълно олицетворение на културното и етническо разнообразие и разбирателство у нас, с което определено трябва да се тупаме в гърдите.

*Типично английски вариант на fuck off (не, че fuck off е на португалски), или евфемистичному: разкарай се.
--------
Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание