Частник – следващата мръсна дума в България?

Апаратът за контрол продължава да се концентрира в Министерския съвет
2 мар 2011 17:15,
207
Частник – следващата мръсна дума в България?
Снимка: Булфото

През последните месеци България пое по странен път, водена от един от най-ярките министри в кабинета Борисов – Мирослав Найденов. Всъщност водена може би не от него, но той най-ярко ни показва посоката.

Найденов ни върна стандартите*, върна спомена за доброто старо време, когато кренвиршите са били от месо, а млякото – от мляко. Министърът обаче не спря дотук и след като наложи ред сред производителите, се насочи към следващото звено – прекупвачите.

През последните месеци от устата на министъра на няколко пъти чухме думата "спекула". Явно и тази дума връща министъра назад в годините, когато тя бе присъща на капиталистическия упадъчен строй. Следователно срещу нея трябва да се борим – с колкото по-голяма сила, толкова по-добре.

Още по темата

Идеята на Найденов е спекулата (засега в сектора на хранителните стоки) да се контролира от специален орган, в който да има и представители на най-силовото от силовите ни министерства – МВР. Целта е да се открие дали „някой не се възползва от ситуацията“ и не спекулира – т.е. не продава по-скъпо, отколкото на министъра му се струва за редно.

Ако се абстрахираме от терминологията, използвана от министъра, ще открием, че той вероятно търси картелни споразумения. В това, разбира се, няма нищо лошо, но вече имаме органи, които би трябвало да разследват подобни схеми. В България има Комисия за защита на потребителите, има и Комисия за защита на конкуренцията, както и Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица ни известява за ценовите движения на пазара.

А какво има да прави създадената съвсем скоро Българска агенция за безопасност на храните с персонал 3000 души, освен да наблюдава именно храните?

Предлаганата от Мирослав Найденов структура ще бъде зачислена към Министерски съвет, т.е ще бъде на пряко подчинение на премиера.

Възниква въпросът защо ни е нужна подобна квази-структура, която очеизвадно ще отнеме функции от вече съществуващи органи. Най-логичният отговор е – защото вече има прецедент – създаването на БОРКОР, покровителствано лично от премиера Борисов.

Така и не е ясно какво ще върши Центърът за борба с корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), който се очаква да ни бръкне в джоба с 2 млн. лв. годишно. Структурата ще функционира редом до органи като ДАНС и НСБОП. Органът отново е квази-структура и ползва ресурс, зачислен основно към Министерския съвет.

Формирането на тези две структури показват две неща – едното е, че в Министерския съвет продължава да се концентрира власт и следователно все повече ключови позиции в администрацията и изпълнителната власт се политизират. Втората е, че очевидно кабинетът и неговите министри нямат доверие в способностите си за контрол върху поверените им ведомства и се опитват да преместят част от проблемите си нагоре, към върха на пирамидата за взимане на решения.

Това категорично ни връща назад. Скоростта, с която го правим, заплашва да ни върне много назад, към времената, когато „частник“ и „свободен пазар“ бяха анатемосани понятия, характерни за упадъчния свят на капитализма.

*Всъщност бе утвърден само един стандарт – този за млечните продукти. Месните продукти Стара планина всъщност са само браншова рецепта и не могат да се приемат за стандарт.

Още новини и анализи от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
9
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Действително частник се превръща в *** дума и затова не е виновен министъра, самите представители на частния бизнес! Да оставим настрана как създадоха частните фирми - чрез крадене и източване на държавните такива и пладнешки обири, но и сега когато вече са натрупали капитали, тези хора продължават да тероризират обикновния българин чрез люти надценки от 30 до 100%, това никъде го няма по света. После се сърдят че хората ги наричат ***, които "пият кръвта" на нашенеца !!!
18
10
 
4
 
! Отговори
Социален антрополог преди 13 години
часниците са комунисти
17
3
 
23
 
! Отговори
56 преди 13 години
Много неточно заглавие.В България освен олигарсите, няма други частници.Всички са на мерника за отстрел. Кой е частник- таксиметъра ли, дребния търговец ли? и т.н...Та всички под висшето ниво са назначени, та всички подлежат на зверски контрол.А първите: вдигат цените, на бензините, на брашното , на олиото, на захарта и всичко което купуваме ежедневно.Няма да има борба, ще има ликвидация на хиляди дребни предприемачи- уважаеми.
16
1
 
23
 
! Отговори
Преход преди 13 години
Маркс е казал 4е ....ПАРИ И ВЛАСТ СЕ ВЗИМАТ САМО....С..РЕВОЛЮЦИЯ...!!!!
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дойче еле твърди това: "23 процента от младите българи са безработни. В градовете всеки трети между 18 и 35 години не работи." Когато Найденов и Борисов си отидат мили мои ГЕРБЕРИ, и останат 75 % работещи от най - работоспособното население в страната, което от своя страна е под 50 % от работоспособното население и то на своя страна под 50% от общото население, та пита се в задчата кой ще плаща данъци и кой ще ви плаща пенсиите. Ако чакате на Бойко, той или няма да е жив или няма да е тука.
14
6
 
16
 
! Отговори
Уто преди 13 години
Да живее Тодор Живков ядахме пихме но дойде време да плащаме ами сега на къде????????
13
12
 
3
 
! Отговори
9 преди 13 години
Ай стига пейства едно и също! Ти тоя план Ран дет ти е трън в *** чел ли си го изобщо? И какво толкова ненормално виждаш в една теоритична постановка за преход от соц. към пазарна икономика?
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що не си върнем и старата конституция и ГЕРБ да е с ръководна роля във всички дейности, и една национализациика няма да е лошо да направите..............и т.н.Пази боже на власт да дойдат хора от слугинажа на комунистите........цял живот гледали и се облизвали покрай тях и сега като им е паднала власт ще разкажат играта на всички. *** народ............кой ги избра тия........
11
3
 
8
 
! Отговори
Стар комунист преди 13 години
Частник винаги е било *** дума, но от време на време трябва да се оставят хората да си го припомнят, иначе се губи смисъла. Когато другарите горе решат че стадото си е научило урока, пак ще вземем нещата в ръце и пак ще разстрелваме частници и всякаква седераска ***. Но още е рано, половината вироглави шилета не им стига 20 години седерастия, и псуват по хората които са се борили за тях. Затова още седерастия и частничество трябва, докато се очисти материала.
10
2
 
4
 
! Отговори
оптимист преди 13 години
не вярвам, че тук може да стане като в Либия. нямаме петрол.
9
2
 
13
 
! Отговори
Преход преди 13 години
ЧАСТНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ(КРАДЦИ НА ПРЕХОДА )МИСЛЯТ 4Е КРАДЕНЕТО Е БИЗНЕС А ДЕМОКРАЦИЯТА Е АЙДУКОКРАЦИЯ ВЕ4Е 21 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ .КРИВОРАЗБРАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ.ПРЕСТЪПНОСТА Е СЪЗДАТЕНА ДА ПРАВИ БИЗНЕС НА ГОЛЕМИТЕ ПОЛИТИЦИ......ПЛАНЪТ-РАНЪТ НА ЛУКАНОВ
8
3
 
23
 
! Отговори
Старозагорец преди 13 години
Едиствено ви признавам способноста ви да маниполирате ситуацийте както ви е удобно. Защо не кажете как се извиват ръцете на производителите да продават на ниски цени продукцията си.А прекупвачите да реализират по голяма печалба от роизодителите без да са вложили и капка труд. Производитела наема или купува земя инвестира в семена труд торове механизация, накрая идва някои купува и препродава с по голяма печалба и от самия призводител. Ама какво да прави човека като стоката му е на полето.
7
3
 
33
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Ами аз първо да питам що е това спекула уважаемия вносител на 20 г. говеждо с диоксин :)))? Че търговията сама по себе си е спекула. Та с какво ще се бори всъщност правителството? Вероятно с търговията :)))) Ей то тая Тиква по-куха даже отколкото изглежда :)))
6
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
абе *** при ТОДОР ЖИВКОВ и прасетата хранехме с домати и краставици
5
5
 
12
 
! Отговори
следовател преди 13 години
в днес.бг явно взимат големи заплати, щом не ги притесняват високи цени
4
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нема да се плашиш *** матерЯле, Боко ще върне в България комунизма. Не случайно толкова години разтриваше ушите на Тодор Живков. Само че той ще е от партийните величия, а ти пак ще си от негово величество народа, който се труди за друг.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Номенклатурчиците от БКП не са частници те са далавераджий,мислейки си че въртенето на далавери се нарича бизнес.
2
2
 
43
 
! Отговори
Casus_belli преди 13 години
Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от ***.Платон
1
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не се учудвам че днеса си защитават спекулантите, нали са същите изедници като тях...