Шоколад или война

Може ли политическа криза да качи цената на бонбоните
11 мар 2011 07:00,
13
Шоколад или война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Покрай драматичните събития в Либия, светът настръхна от опасността от петролна криза и рязко покачване на цената на черното злато. В една друга африканска страна също има необявена, но действителна гражданска война, която може да има глобален ефект върху консумацията на друго „злато” – сладкото, пише BBC.

Кот д`Ивоар е абсолютен лидер в производството на какао с 40% от целия пазар. Брегът на слоновата кост обаче е арена на яростна битка за власт и нещата съвсем скоро могат да излязат извън контрол. Само за 2-3 месеца цената на какаото скочи от 2900 долара за тон до 3669 долара.

Тъй като производството на какао носи над 35 на сто от приходите в държавната хазна, логично политическите съперници бързат да сложат ръка на този отрасъл.

Президентът Лоран Гбагбо, който отказва да освободи поста, въпреки изборната загуба през ноември, направо реши да национализира целия сектор, за да финансира своята лична армия.

Държавният глава е категоричен, че първият вот след официалния край на гражданската война (2002 г.) е бил фалшифициран, въпреки противоположното становище на ООН. И се готви за битка.

Но за битка му трябват пари. Конкретно – поне 150 млн. долара месечно само за издръжка на въоръжените му сили. Така че парите от какаото изглеждат логична мишена.

Гбагбо обаче няма пълен контрол върху управлението на страната. Като ръководител на само една от партиите в управляващата коалиция не може да неутрализира влиянието на Аласан Уатара, когото международната общност призна за легитимен победител в президентските избори. Именно Уатара успя да наложи запор върху износа на какао, за да спре паричния поток към паравоенните милиции на своя опонент.

Забраната за износ беше наложена преди шест седмици и оттогава покачването в цената на какаото е 15% до настоящата от 3669 долара за тон. 

В краткосрочен план все пак драстичен скок в цената не се очаква. Това се дължи най-вече на факта, че липсата на котдивоарското какао се компенсира от останалите големи износители като Гана, Индонезия, Нигерия и Камерун. Всъщност, ако забраната не беше факт, цената на какаото дори щеше да падне поради свръхпроизводство през 2010 година.

Но ако рестрикцията за износ продължи по-дълго, отварянето на огромна пропаст в глобалните доставки е неминуемо. Освен това с напредването на времето качеството на реколтата от миналата година ще пада заради лошите условия, при които се съхранява суровината в Кот д`Ивоар.

Така търговците на какао, производителите на сладкарски изделия и любителите на шоколад ще трябва да изчакат приключването на поредната политическа игра. Двата враждуващи лагера са далеч от компромис, а международната общност все още се въздържа от категорична намеса.

На тези, които страстно обичат шоколад, им остава да се надяват всичко да приключи бързо. Защото иначе ще платят скъпо борбата за власт в  Кот д`Ивоар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
яв преди 13 години
двета са страни на един медал, едните тровят, другите се правят че лекуват и тровят още повече
11
1
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 13 години
Аз съм на средна възраст и помня друг период на какаова криза - беше в края на 70-те години. Тогава у нас измислиха "рационализация" - вместо какао, слагаха соя в това, което продаваха в опаковки за шоколад и в кутии за шоколадови бонбони. Паралелно с това, т.нар. "шоколадови изделия"(със соя) поскъпнаха.После светът преодоля "какаовата криза", но у нас не само че не намалиха цените на шоколадовите изделия, ами и продължиха да блъскат в тях соя.Който плаче за социализма, акъл няма!
10
2
 
5
 
! Отговори
Ъг преди 13 години
Дотук добре, само дето лекинко премълчават факта че в повечето шоколади няма и помен от какаото. Само Е-та и ГМО-та тъпчат, и после "независими учени" установяват колко полезен бил шоколада. Винаги съм се чудел коя индустрия е по-*** - тази с лекарствата или тази с храните...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Президентът Лоран Гбагбо, който отказва да освободи поста, въпреки изборната загуба през ноември ..."Президентът Лоран Гбагбо не е загубил изборите. Точно преди изборите неговия опонент Аласан Катара обяви публично, че ще следва политиката на МВФ. Още преди да са преброени резултатите ООН обяви Катара за президент. После се оказа, че Лоран Гбагбо е спечелил. Но ООН си искат техния човек и го пазат с войска и танкове на ООН в един луксозен хотел в столицата Абиджан.
8
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
voina, shokolad shte ima mnogo
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много обичам шоколад.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква е тая *** статия?!?Нафтата стана 2,60! Какво ме е*е за шоколада!!!
5
1
 
7
 
! Отговори
пенсионерка преди 13 години
Ако трябва да избера какво да купя между хляб и шоколад ...познай от пръв път
4
0
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 13 години
па некви китайци ви погониха...
3
16
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 13 години
Може да прозвучи найвно от моя страна ,но не разбирам как едни събития в една страна пораждат такива катаклизми в ценообразуването на целия свят.Моето мнение,е че това е само предтекс - къде е тогава този ЕС ,на който и ние сме членове - къде е това бляскаво бъдеще от нашето членство . А отговорете господа-другари.ДА ама ДА ! Оговора е ясен ,ама не Петров.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То пък кой ли не обича шоколад. По-добре да се разберат и приключат бързо.
1
0
 
17
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Може и още...как.Докато гледаме африканските...революции по телевизора,ядемсамо шоколадови бонбони от...кеф и търсенето се...повишава;пазарна икономика.