На ти с "щъркелите". Секспросвета от яслите

Как да разговаряме с детето си за "това" и как да го правим?
Обновена: 31 окт 2011 11:24 | 10 авг 2011 07:00,
67
На ти с "щъркелите". Секспросвета от яслите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Психолозите са категорични, че за децата е важно не само да им разкажем за „птичките и пчеличките“, но и да се направи колкото се може по-рано.

Много от проблемите и комплексите в интимната сфера в зряла възраст произтичат от детството. В началото родителите се притесняват да обяснят какво е секс и по какво се различават момченцата от момиченцата.

По-късно децата вече се притесняват да разговарят на „забранената“ тема. Като нямат възможност да получат адекватна информация, те трупат такава от собствения си опит (често негативен) или от слухове и предположения, които невинаги съответстват на действителността, пише lady.mail.ru.

После се чудим как е възможно да се вярва в контрацептивните свойства на аспирина. Ето как, в зависимост от възрастта на детето, трябва да представим тази специална част от живота ни.

От 2-4 години

На тази възраст детето започва да изучава тялото си. Половите органи за него са така интересни, както ушите, носа или ръцете. Не е задължително да започнете да обяснявате веднага за техните функции, достатъчно е да го запознаете с наименованията им: пенис, тестиси, влагалище (а не "дуда", "пипи", "пишока" и т.н.). После пояснете кое от тях принадлежи на момиченцата и кое – на момченцата. Хубавото е да обясните и че половите органи не се показват на другите и че това не е прилично, като и че добрите деца не правят така.

На въпроса откъде съм се появил, най-добрият отговор за тази възраст е „от коремчето на мама“. Щъркелите и магазините с рафтове за новородени оставете на фолклора. Децата възприемат всичко буквално и може да си помислят, че не са ваши родни деца и това да ги разстрои. Помнете, че истината е най-добрата политика.

На любопитните малчугани, които зададат въпроса как точно са попаднали в коремчето на мама, може да кажете, че мама и тати много се обичат и са искали да имат дете. За това техните клетки се съединили и от тях в коремчето на мама е пораснал Сашо, Мария, Яна и т.н.
После мама отишла в болницата, откъдето през специална вратичка е излязло бебето.

На тази възраст не е необходимо да задълбавате във въпросите на физиологията. Ако все пак интересът на детето е голям, може да му покажете илюстрация на бременна жена от енциклопедия или да дадете пример с ваша позната, която очаква дете.

От 4-6 години

Децата в предучилищна възраст са много наблюдателни и любознателни. Когато видят заклещени кучета на улицата или любовна сцена във филм, те няма да пропуснат да попитат те какво точно правят. Отговорете им, че кучетата се чифтосват и след това им се раждат кученца, а чичкото и лелята се обичат и те също ще имат деца. Засега може да не пояснявате, че секс се прави не само с цел размножаване.

Обикновено в тази възраст започват игрите на "чичо доктор". Ако децата, които се изучават са на една възраст и никой не съблича никого насилствено, то в това няма нищо лошо. Просто контролирайте действията им, за да не стигнат прекалено далеч. Обикновено децата бързо приключват с тази игра, особено ако тя не бъде забранена от родителите.

Когато детето „донесе“от градината дума като „чукам“ и моли да му обясните какво значи това, не се хващайте за главата, а първо попитайте откъде я е чуло. Напълно вероятно е думата да е била употребена в несексуален контекст и „бананът да е просто банан“. Така че „чукам“ значи да удариш с нещо по друг предмет.

Ако детето все пак е чуло „интимна“ дума, по-добре сами разяснете значението й, а не чакайте то да му бъде разяснено на улицата. Опитайте се да не се изчервявате, а описанието ви да бъде максимално неутрално и с минимум емоционално украсени думи.

Помолете детето си да не споделя знанията си на улицата, в автобуса или пред старата си баба. Оставете обсъжданията на тази тема за у дома, тъй като все още не всички разбират ценността на ранното сексуално образование.

От 6-9 години

В междучасията малките ученици обсъждат не само новите филми за роботи. Отрочето ви може да бъде „просветено“ сексуално и контрацептивно от по-оперените си приятели.

Когато детето ви сподели подобна информация, първо изяснете какво точно знае. Попитайте го внимателно, без да оказвате натиск. След това попълнете пропуските в знанията му, като може да си помогнете с подходяща за възрастта му книга.

В тази възраст може да разясните, че сексът не е само с размножителна цел, но се прави и за удоволствие. Обяснете как се проявява възбудата и как се свързват  мъжките и женските генитали. Не забравяйте за състезаващите се за яйцеклетката сперматозоиди и бременността. Разказвайте с термини и без метафори от рода на „нефритен жезъл“, може да покажете илюстрации от някой учебник по биология.

Няма да е излишна и базова информация за предпазването от нежелана бременност и болести, от които най-добре защитава презервативът.

Обяснете още, че половите органи имат своите нормални наименования и в това няма нищо срамно, за разлика от нецензурни думи, които възпитаните хора избягват да употребяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Просветасексдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
11
 
64
 
! Отговори
ева преди 12 години
Сексуалната култура на българите е на много ниско ниво и смятам, че в училище задължително трябва да се въведат подобни часове. Също смятам, че родителите трябва да говорят открито с децата си по тези въпроси. Жалко е, че сме в първите места по аборти и болести, предавани по полов път. Сега децата се развиват много по-бързо, а и имат достъп до много информация - не винаги обективна и подходящо поднесена.
43
11
 
44
 
! Отговори
Eли преди 12 години
Всичко е много индивидуално според мен,Родителите могат да преценят кога и как да обяснят на децата си нещата от физиологията и секса,
42
8
 
40
 
! Отговори
39 преди 12 години
До 41Чичко Гугъл ми каза какво е и съм сигурен, че можеш да ми обясниш нещата като практик.:) Честно казано не са ми хрумвали такива идеи, но очевидно на някои хора моралът им върви напред и постоянно се развива.:) Хубав ден ти желая!
41
9
 
40
 
! Отговори
39 преди 12 години
До 41Абсолютно съм съгласен, че няма поне по тази тема няма абсолютно верни мнения. Единствено грешното е да налагаш своето по един да го кажем революционно-назидателен начин. Това, кои и чии деца какви са си е нещо относително. Та по темата - най-добре е родителите да преценят в кой момент да обяснят на децата тези неща, по какъв начин и до колко. Определено е погрешно според мен да има теми-табу. Аз лично съм си позволил само три такива с моето дете и май сбърках.:) Какво е "incest" ?
40
16
 
33
 
! Отговори
Платон преди 12 години
39Ще ти отговоря, когато напишеш правилно думата, която претендираш, че разбираш толкова. Никой не ти казва как да си гледаш живота. Няма грешни мнения, но има някои, които са по-правилни от други. Тези хора обикновено живеят по-добре. Напоследък е модерeн и incest-ът. Защо не го пробвате у вас, като сте толкова напреднали.
39
9
 
42
 
! Отговори
bashtymu преди 12 години
Ivancho vidyal Mariika i i rekal: Mariike aideee!Mariika otvyrnala: Eeeee Ivancho, edvam ma navi!
38
10
 
45
 
! Отговори
32 преди 12 години
До 35Защо, бе? Защо да млъкна? Защото ти изповядваш единствено правилните идеи ли, другарю? :) Ами в 21-ви век сме вече, а комунизмът отдавна умра. Това значи, че и хората с "неправилни" възгледи за света имат право да си кажат мнението. Интересно ми е колко деца имаш и на колко са години. А псевдо моралът е доста опасен. Да те питам ли какво разбираш под морал? Или предпочиташ наистина да млъкна?:)))
37
9
 
37
 
! Отговори
от 37 преди 12 години
разбрах исках да напиша
36
10
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз разбра на 9 как се раждат децата от един съученик но не одобрявам да се учат от толкова малки. Но и не трябва и да се закъснява. Чак ми стана смешно като бях на околко 18г. гледахме един филм с баща ми там казаха "***" и баща ми ме попита "Ти знаеш ли какво е ***" :)))
35
13
 
44
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Не говорим да се проебе на 12 години, но 16-17 си е напълно нормално, защото нали знаеш, какво става с тия дето се пазят още дълго, веднъж проебе ли се и глей какво става.....
34
20
 
39
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
По-добре псевдоморалист, отколкото липса на какъвто и да е морал. А ти по-добре замълчи.
33
11
 
45
 
! Отговори
Аз съм на 18 преди 12 години
Аз съм на 18 и досега родителите ми нито веднъж не са ми говорили абсолютно нищо по тази тема...но то детето като тръгне на училище или като му купят компютър, интернет, и се научава всичко.
32
21
 
39
 
! Отговори
АБВ преди 12 години
Нима забравихте скандалите със секс клиповете от училищата? Докато си драскате по сайтовете, синковците ви и дъщерите ви мляскат п*шки в кенефите. Нека, нека, учете ги за тестиси и вагини.
31
14
 
40
 
! Отговори
25 преди 12 години
Бе то аз имам чувството, че и броят на пенсионираните учителки във форума не е малък, ама добре, че не ми се налага да ми възпитават детето .:))) Аман от псевдо моралисти!
30
17
 
43
 
! Отговори
GG преди 12 години
Имам чувството, че пишещите тук или са 20-годишни лапетии, или млади "родители", които се опитват да си намерят оправдание, защо децата им приличат на разгонени ***... Не е напразно сравнението на децата с душевната простота и чистота. Развратници.
29
8
 
61
 
! Отговори
25 преди 12 години
До 28Или другият :Бащата на Иванчо решил да го просвети в сексуално отношение и да му обясни кое как е. Отишъл при сина си и му казал: Сине, трябва да поговорим с теб по мъжки за секса!- Никакъв проблем, тате! Питай какво не разбираш - ще ти го обясня!
28
9
 
69
 
! Отговори
Момиче преди 12 години
Боже, какви глупости!! В коментарите. Никой не е казал, че на 3-тодишно трябва да му говори за секс и да се развращава! На тази възраст само им се казва, че са дошли от корема на мама, нищо повече. Трябва детето да получава тези знания от родителите си, защото иначе ще ги получи на улицата и това е далеч по-лошо. И на 12 се проебават точно тези без достатъчно образование в тази област, на които родителите им не говорят по тези теми! Аз на 12 знаех, че ми е рано за секс, но знаех какво е секс!
27
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази мъдра статия ми припомни вица за Иванчо, който попитал баща си как е дошъл на този свят.- Донесе те щъркела, - казал бащата.Иванчо казал:- А бе, тате, колко си ***, такава хубава жена имаш, а е.еш щъркели!
26
30
 
53
 
! Отговори
Даката преди 12 години
Развратихте и децата *** мръсни,не ми обяснявайте глупости,децата трбва да растат в чистота,а не в блуд.Съсипахте младото поколение с желанието си за разврат,затова и само за блудство и алкохол приказва днешният тинейджър.Свидетели сме на морален геноцид над младото ни поколение,деца които трябва да стават бащи и майки.Гнуся се от хора-мъртви душици!
25
15
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам колко консервативни комплексари на тема секс има тук, може би трябва да спра да се чудя защо има тийнейджърки които си мислят например, че "от първия път не се забременява". Секса е нещо напълно нормално и част от човешкото битие, няма нищо срамно и децата трябва да са наясно от малки с това. Така освен че ще имат по-малко комплекси и ще са по-щастливи като цяло, ще имат и висока култура как да се предпазват от болести и нежелана бременност.