Тревожното завръщане на кюрдския конфликт

Защо ПКК се активизира и каква е връзката със събитията в Сирия и Иран
Обновена: 25 авг 2011 18:21 | 25 авг 2011 18:21,
268
Тревожното завръщане на кюрдския конфликт
Сблъсъци между турската полиция и прокюрдски демонстранти по време на протест срещу военновъздушни нападения на турската армия Северен Ирак. Снимка: Reuters

Няколко години относителен мир между турската власт и кюрдското етническо малцинство (14-20 млн. души) и в последните няколко седмици – пълен контраст и ожесточаващо се насилие. 

Управлението на Реджеп Ердоган ограничи практиката за постепенно елиминиране на кюрдските език и култура, а някога забранените кюрдска музика, литература и телевизия получиха легитимност, припомня TIME. 
 
Властите дори предприели доскоро немислимата стъпка за тайни преговори с приближените на лидера на ПКК Абдула Йоджалан, заловен през 1999 година. През юни пък рекордните 36 депутати от прокюрдска партия бяха избрани в състава на парламента. 
 
Съдът обаче издаде забрана на част от тези политици да заемат депутатските си места, кървавите атаки на бойци на ПКК зачестиха и Турция се върна към твърдия подход срещу тях, който мнозина смятаха за окончателно погребан. 
 
Бойни самолети бомбардираха позиции на ПКК в автономния кюрдски регион в Северен Ирак след атака на сепаратистите, отнела живота на няколко турски войници. Само за месец турската армия даде десетки жертви след кюрдски нападения.
 
На този фон редица проправителствени вестници призоваха да се действа по „модела на Шри Ланка” – масивен военен въздушен удар, с който армията на азиатската държава унищожи бунтовническите „Тамилски тигри” с цената на хиляди цивилни жертви. За подобен сценарий в кюрдския югоизток и северните иракски планини настояват турските националисти. 
 
Ердоган вече говори открито за арести на кюрдски политически лидери във връзка с ескалирането на насилието. Освен това отказа консултации с прокюрдската партия в парламента по изготвянето на нова конституция, въпреки че статута на милионното кюрдско население в Турция е една от основните точки в бъдещия основен закон. 
 
В същото време евентуален агресивен отговор от правителството на последните атаки на бунтовниците предизвиква притеснения. ПКК има огромно влияние сред кюрдската общност и десетки хиляди поддръжници могат да излязат на улични протести в мига, в който бъдат призовани.
 
„Правителството вярва, че може да държи нещата под контрол”, коментира Соли Юзел, професор по международни отношения в частния истанбулски университет „Кадир Хас”.
 
„Според мен обаче можем да станем свидетели на неконтролируемо насилие по улиците в редица градове. Ситуацията е доста сложна. Има много неизвестни. Защо ПКК реши да се активизира точно сега? Защо Ердоган реши да се върне към твърдата политика спрямо кюрдите? Дали и как всичко това е свързано със събитията в Сирия и Иран?”, разсъждава професорът.   
 
Редица турски анализатори са убедени, че вълната от атаки на ПКК е резултат от мощна финансова и логистична подкрепа от съседна Сирия. Според тях това е отмъщението на режима на сирийския президент Башар Асад за критиките на Анкара срещу кървавите репресии над антиправителствените демонстранти в Сирия. Самият Реджеп Ердоган каза, че разглежда гражданските вълнения в Сирия като част от „вътрешните работи” на Турция. 
 
А историята помни как предишни политически конфликти между Турция и Сирия са водили до помощ от Дамаск за ПКК – в средата на 90-те Йоджалан получава убежище в контролирана от Сирия част на Ливан.
 
Междувременно обаче един от основните съюзници на Сирия – Иран, изненадващо стартира офанзива срещу местното крило на Кюрдската работническа партия. Това противоречи на идеята, че Дамаск е закрилник на ПКК или може би Техеран пренарежда приоритетите си? 
 
САЩ, които се силно зависими от турската подкрепа за Сирия, са готови да застанат зад гърба на Ердоган при силов отговор на нападенията на ПКК.
 
„Мисля, че Турция има пълната подкрепа на Вашингтон, що се отнася до кюрдските сепаратисти. Американците се нуждаят толкова силно от Анкара като съюзник за Сирия и Ирак, че едва ли е имало колебание за съгласието с възобновената военна политика срещу ПКК", убеден е професор Юзел.  
 
В тази връзка трябва да се отбележи, че правителството на Северен Ирак (ползващо се с американска защита) запази пълно мълчание по повод турските въздушни удари на територията на автономията.  
 
Убедителният успех на управляващата „Партия на справедливостта и развитието” на изборите през юни и очертаващата се победа на Ердоган в битката за надмощие между политическия елит и армията направиха вероятно мирно решение на кюрдския въпрос в Турция. Но плановете на премиера за нови въздушни удари, сухопътни военни операции и възстановяване на специалните полицейски отряди с широки правомощия за контрол в кюрдския югоизток набързо изпепелиха тези надежди. 
 
Много правозащитни организации обвиниха Анкара, че опитва да реши проблема с репресии и военна сила. 
 
Подновеният конфликт между турската власт и ПКК е дежа вю за повечето турци. Голяма част от 90-те година премина под знака на мръсна война с кюрдските бунтовници, която беше белязана от хиляди убийства, стотици изгорени до основи селища и грубо показване на основни човешки права и свободи. 
 
„Всеки път правим едно и също и въпреки това продължаваме да вярваме, че ще има по-различен, по-добър резултат”, пише в анализ на авторитетния всекидневник „Хюриет”. 
 
Според TIME обаче разлика този път ще има. Защото ситуацията в съседните Сирия, Иран и Ирак се променя. И тези промени неминуемо ще дадат отражение на конфликта в Турция. Точно какво предстои да разберем...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още по темата: кюрдиТурцияПКК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kakvo im obesnyavash na prostite bg te ot den na den stavat po prosti ne gi li vijdash,a tr v bg batckat nyamat iabsulutno edin gram anti bg i obi4at bg ama koy da razbere prost narod slaba darjava,te se hranyat ot tr ama v sashtoto vreme ne iskat tr,i sa protif tr mnogo e trudno da se razbere bg narod.a bg na vremeto v mirno vreme ubi mnogo turtsi v bg vazroditelniya proses za nego nikoy nishto ne kazva vet4e zabravi se i pr i pr.
221
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега говорите много добре колко били заслужавали автономия :) ако турците решат да ви искат автономия ще можете ли да кажете същото за тях че са незнам си колко процента и заслужават да си имат държава процентът е същият между 10-15 кюрдите в ТР и турците в БГ са толкова
220
8
 
9
 
! Отговори
Български Войн преди 12 години
Минал Ердоганчо покрай световните лидери, затова с няколко еврейски кораба и 500 бунтовници "великата" турска армия не успя да се справи...
219
8
 
8
 
! Отговори
:)) преди 12 години
стига с тия милионим 20 били 40 били видяхме в бг преброяването незнаем тука колко сме че българинът курдите ги знае между 10-15 процента са кюрдите колкото и да ви се иска да са повече не са а ако те заслужават автономия значи и турците в Бг трябва да имат
218
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кюрдите са повече от 40 милиона и имат право на своя държава или най малкото на широка автономиякаквото и да прави турция срещу това тя няма никакъв шанс,само харчене на огромни средства,насилия и продължаване на агонията,колкото по рано се отделят от турската държава толкова по добре за нея самата
217
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за тези българи които подкрепят терористите и им казват братя имам едно предложение вземете в БГ не много само 200-300 хил. от тях за нула време ще ви оправят отрицателия прираст на населението в положителен и ще видите действителноста а тя е че правят най малко 10 деца и тая бройка може да стигне до 4 жени на един мъж и повече от 40 деца така че за тях 2-3 от децата си да умрат като терористи няма значение защото и без тъй са много и ще почнете да си харесвате *** си защото те не си стоят мирно и спокойно и още нещо ако вместо нас турците в БГ бяха те до сега да са се отцепили от БГ какво би направила ако всяка година повече 100 войника жертва в бой с терористи и още нещо терористите имат подкрепата или най малко затварят си очите действията им на около 26 държави ,използват пкк за да дестабилизират Турция за 26 години борба с терористите TR е похарчила над 300 млр. долара и от БГ всичко изглежда като борба за свобода а истината е че пкк е терористична организация която се препитава от търговия на наркотици и изнудване на кюрдите в европа и още нещо турската държавна телевизия (ТРТ) има отделен канал който излъчва 24 часа предавания на кюрдски език(ТРТ 6) министрите на финансите и земеделието са кюрди а и в предишото правителство и вътрешния министър беше кюрд това е за тези които мислят че кюрдите нямат права
216
2
 
2
 
! Отговори
SAEN преди 12 години
I PROS I KOMENTAR.. PREKLYUCHI IRAN-IRAKSKATA VOYNA.. PAZARA NA STARATA VOENNA TEHNIKA SHTE PREKLYUCHI LI?? KYURDITE UJ ISKAT ZEMYA OT TURTSIYA! SEGA DETO GI VIJDAT PRAVI CHE VSEKI DEN UBIVAT NEVINNI DESETKI VOYNICHETA - TURTSITYA DA IM DADE LI ZEMYA.. KOITO SA ZA "DA".. PLOVDIV SE KAZVASHE "FILIBE" - PLEVEN SE KAZVASHE PLEVNE .I DR... DA NE SA VARNAT NA STARITE INEMA...
215
9
 
8
 
! Отговори
чЕр доган преди 12 години
Ако кюрдите бяха 1.5 млн. като арменците, досега да бяха изтребени. 20 млн. са в Турция и още няколко в Сирия и Ирак. Заслужават най- малкото автономия. Жалко, че нашите геостратегически интереси, а и не само нашите, не съвпадат с техните. Съчувстваме им не по- малко от арменците. Слава богу, днес геноцид е невъзможен.
214
3
 
1
 
! Отговори
ASEN преди 12 години
I PROS I KOMENTAR.. PREKLYUCHI IRAN-IRAKSKATA VOYNA.. PAZARA NA STARATA VOENNA TEHNIKA SHTE PREKLYUCHI LI?? KYURDITE UJ ISKAT ZEMYA OT TURTSIYA! SEGA DETO GI VIJDAT PRAVI CHE VSEKI DEN UBIVAT NEVINNI DESETKI VOYNICHETA - TURTSITYA DA IM DADE LI ZEMYA.. KITO SA ZA "DA".. PLOVDIV SE KAZVASHE "FILIBE" - PLEVEN SE KAZVASHE PLEVNE . DR... DA NE SA VARNAT NA STARITE INEMA...
213
3
 
4
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
до 251. поредната турска лъжа
212
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Властите дори предприели доскоро немислимата стъпка да се МОЛЯТ на колене на лидера на ПКК Абдула Йоджалан, заловен през 1999 година
211
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИДВА края на *** турция ХА ХА ХА
210
2
 
6
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Различните езици,цвят,религии,обичаи и социално положение са водили и ще водят до конфликти.Премахването на тези различия е решение на проблема.Как ще стане това.........не ми се мисли
209
9
 
1
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 25 - Хаарец, 20.10.2010 - "На съботната церемония рабби Овадиа Йосиф каза: "Гойим са родени само да служат на евреите. Ако не правят това, те нямат място в този свят. Защо Бог е създал гойим? Те ще работят, орат, садят и жънат - ние ще седим като господари и ще ядем! Гойим трябва да умрат, но Бог им удължава живота - защо? Те са наши слуги - за това Бог им удължава живота, за да може добре да служат на този евреин!" ---- Рабби Овадиа Йосеф е духовният лидер на партията Шас.
208
2
 
11
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
САЩ набутват фитилите и после гледат сеир...и накъдето натежат везните, неговата страна вземат...и после..."Добре заварили!" ... Дойдохме да Ви донесем ДЕМОКРАЦИЯТА...и да Ви доведем нашите инвеститори, че белким спечелим, щото нашите пазари са вече задръстени...
207
1
 
9
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
ако искаш да промениш света трябва да започнеш със себеси!!!!!
206
8
 
8
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 247 - Напълно те разбирам, защо изпитваш неудържимо желание да ме пребиеш. Първо - хората не обичат да им се казва истината и второ - имам този лош навик да ги наричам нещата с истинските им имена. И в този контектс да ти разясня - аз ги наричам българите българи, *** ***, а изметта, дето само бълве злоба срещу всеки и всичко, ги наричам булгаромангали - каквито са си. Не е приятно, но е наложително. А и идеята за тази дума не е моя - заех я от хората, дето ползват "***(турци)".
205
18
 
7
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Нищо ново под небето - глутницата надушила пак името Турция и лае ли, лае! Не, че много им се иска на кюрдите да им е добре, но важното е на Вуте да му е зле! Булгаромангалски манталитет - в един коментар плещи, че в Булгаромангалия турците трябва да се изтрепат, а в следващия млати турчина, който пък мисли същото за кюрдите в Турция. На кой му не харесва да живее с турците в Булгаромангалия и на кой му не харесва да живее с кюрдите в Турция - хващайте пътя за луната! Приятно пътуване!
204
5
 
1
 
! Отговори
sweden преди 12 години
kak vi ti 14 milyona be 4 5 sa tiya gadini ako ne gi sponsorirat or evropa sa ni6to basi dolnata naciya
203
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък казвам -Хвани едните,удари другите.Нека се чепкат там,нека си имат вътрешни проблеми достатъчно големи,че да нямат сили и възможност да си вършат подмолната работа тук.По Родопите пари на ръка раздават за да се забулват мюсюлманките,джамия до джамия спонсорират да се строят...Целта естествено е да обявят,че Родопита са населени с етнически турци и да искат автономия и последващо присъединяване към Турция