Китай претендира за територии на всичките си съседи

"Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава"
16 юли 2012 15:52, Елка Василева
110
Китай претендира за територии на всичките си съседи
Китай има териториални претенции към всички свои съседи. Снимка: архив, Reuters

Китайският лидер Мао Цзедун успя не само да изгради една здрава страна - той набеляза и една глобална цел: "Трябва да покорим земното кълбо, където ще създадем мощна държава". Днес КНР има териториални претенции към всички свои съседки. САЩ естествено мечтаят за ролята на посредник в решаването на регионалните спорове. Пекин обаче явно не дава и пет пари за тяхното мнение, пише вестник „Правда“.

Миянма, Лаос, Северна Индия, Виетнам, Непал, Бутан, Тайланд, Малайзия, Сингапур, островите Рюкю, 300 острова в Южнокитайско, Източнокитайско и Жълто море, освен това Киргизстан, Монголия, Тайван, Южен Казахстан, афганистанската провинция Бадахшан, Забайкалието и южната част от Далечния изток до Охотск - ето пълния списък с територии, изгубени от Китай според Мао с рухването на империята Цин.

Взети заедно, тези държави и региони надхвърлят територията на днешната КНР. Правителството на Поднебесната империя не представя всичките си претенции на международната арена, но в самата държава империалистическите амбиции не са загърбени - напротив, активно се пропагандират.

Засега властите на КНР споменават публично само териториите, които може да бъдат отнети поне теоретично от Япония и Корея. У Токио редовно будят огорчение не само пътуванията на руски лидери до Курилските острови, а и китайските кораби, спокойно навлизащи в спорната акватория край островите Сенкаку. Пекин ги нарича Дяоюй и твърди, че по принцип са си китайски, но след Втората световна война японците злодейски са ги измолили от САЩ, в чиято юрисдикция е бил необитаемият архипелаг.

На островите са открити солидни запаси от природен газ; за растящата промишленост на Китай и за стагниращата икономика на Япония това е свръхсериозна причина да водят битка за архипелага, независимо как се нарича. Без да забравяме и огромните рибни пасажи, от които гъмжи морето наоколо. Засега обаче страните са договорили само за сътрудничество в експлоатирането на находищата в региона. Междувременно японците се държат горе-долу прилично, но редовно научаваме за китайци, заловени при незаконен добив на въпросната риба.

Всеки териториален спор, по-точно решаването му, е сериозен прецедент. Ако бъдат задоволени претенциите на Китай макар за една само "изгубена" територия в списъка, имперската машина ще се задейства и никой не би могъл да я спре. При все че китайците са много доволни от сътрудничеството с нас и винаги подкрепят Русия в Съвета за сигурност на ООН, в лични срещи из кулоарите техни дипломати намекват уж на шега пред руски колеги: нали разбирате, че скоро ще се наложи да ни отстъпите част от Далечния изток? Та ние сме повече от милиард, а вие нямате вече и 150 милиона из цялата си огромна територия. Тези опасни тенденции - демографски, съответно и геополитически, би трябвало да изплашат руското правителство.

Засега обаче то май се радва, че Пекин поставя териториални искания само на Сеул и Токио. Защото през 2005 г. на Русия вече й се откъснаха от сърцето 337 квадратни километра: на Китай бяха отстъпени един парцел край остров Болшой (горното течение на р. Аргун в Читинска област) и два парцела край островите Тарабаров и Болшой Усурийский в района, където се сливат реките Амур и Усури.

Между другото, никой от шефовете на военните ведомства в АСЕАН, където членуват всички спорещи държави, не е склонил и до ден-днешен безусловно да признае например, че Дяоюй е японска територия. Вместо това министрите на отбраната на Виетнам, Индонезия, Австралия, Тайланд и Сингапур приканиха японските власти да действат внимателно, в рамките на международното право. Тези държави със сигурност нямат интерес спорът да бъде решен - инак разстоянието между земите им и Китай ще зависи само от упорството на империята.

Те пазят мълчание и във връзка с "остров Иодо" - на китайски Суян, в Източнокитайско море. Хитрите китайци сочат за пример принципа, по който бе разделена Арктика, и твърдят, че неуморно контролират подводната скала на това мъничко парченце земя.

Доколкото обаче Иодо се намира по-близо до корейците, през 2003 г. те построиха там необитаема станция за морски проучвания. А от гледище на международното право тази скала изобщо не може да бъде предмет на дискусии.

При всяко положение споровете продължават; Япония и Южна Корея все още разполагат с подкрепата на своя неизменен съюзник, Съединените американски щати. Те разглеждат евентуалното обединяване на Югоизточна Азия като шанс да бъде спасена собствената им икономика - тогава центърът на световната търговия ще се измести в регион, където засега няма транснационални корпорации в количества, достатъчни за САЩ. А простор за нови начинания - колкото щеш!

Успехът на Белия дом в зоната обаче не зависи от силата, каквато Америка обича да демонстрира независимо от повода, а от дипломацията, защото държавите от АСЕАН и от Азиатско-Тихоокеанския регион нямат доверие нито помежду си, нито на друг някой извън регионалните предели. Но Вашингтон си е спечелил тук най-слабо недоверие, нали подкрепя постоянно Сеул и Токио. При все това Китай вече избутва Япония от мястото й в списъка на най-развитите икономики, а структурата на региона вече не се формира на чисто географски принцип.

Ето защо Вашингтон толкова държи сметка за териториалните претенции на Китай, а не на Русия, Индия или Австралия, да речем. Пекин е единствената световна столица, готова да употреби сила в борбата си за разширяване на териториите. През последните десет години, докато Америка надуваше своя финансов балон, Поднебесната империя не само развиваше промишлеността си, но разполагаше и военна техника в зоната на своите интереси.

Китай изпрати в региона 38 нови дизелови и атомни подводници, купи в Русия четири ескадрени миноносеца клас "Современний" и сам построи още десетина, изгради и мрежа от балистични ракети с наземно базиране за унищожаване на морски цели.

Подобно нещо е правела преди КНР само една държава - Съветският съюз по време на студената война. Нищо чудно, че американците са толкова разтревожени от редовните свади между Китай и основните им съюзници. Не им вдъхва спокойствие и военноморската база, изграждана на остров Хайнан. Разположена близо до Малакския пролив, тя може да заплаши редовното снабдяване на основните вашингтонски съюзници от региона - Япония, Южна Корея и Тайван, смята Сенатът на САЩ.

Сенаторите вече са решили, че с това поведение Пекин заплашва регионалния мир и стабилност, икономическото развитие, дори "гарантирането на продоволствена сигурност". А международната общност чудесно знае как се развиват обикновено нещата след такива формулировки.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха нали разбирате дядя Путин как ще им даде руска територия ще им прати млко ракети и ще намали населението на планетата с 1,5 мрд.
14
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Написаното в "Правда" е пълен блъф. Русия и САЩ имат технологичен потенциал да унищожат Китай за минути. В днешно време размера на населението на една страна няма никакво значение при война. Китайците много добре помнят изпарилите се танкови дивизии през 1966, когато се опитаха със сила да вземат острова на р. Усури. Тези острови впрочем бяха държани неправомерно от руснаците, понеже фарвартера на реката минаваше между тях и руския бряг и въпреки това ги върнаха чак през 2005 г. срещу много пари
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега остава и фиромците да си поискат земите до Японско море. :)
12
3
 
16
 
! Отговори
абе и българите преди 11 години
имаме претенции за земи -Тракия и пр. , ама кой ни объща внимание на фантазиите ?!
11
2
 
34
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
В претенциите на Китай влиза и зоната около пазара в Илиенци . Това го има в приложенията и нашите дипломати не са го прочели .
10
14
 
12
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
ХАХАХА КОЛКОТО И МИНУСИ ДА МИ ПИШЕТЕ ТОВА НЕ ПРОМЕНЯ НЕЩАТА!!!! " КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ"
9
37
 
23
 
! Отговори
Sasho преди 11 години
Брутен вътрешен продукт на човек .................14 САЩ 48 387 $..............18 Japan 45 920 $..................52 Русия 12 993...................74 България 7 202 $..............88. Чина 5 414 $КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ КИТАЙЦИТЕ??? *** КОИТО МРАЗЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ ХВАЩАТ И ЗА СЛАМКАТА ))))))
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 7 а нещо за тази година ще кажеш ли
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дреме им на китайците трябва правителстовото им да ги стегне да ги запаси за 2 месеца с храни и да спрат да купуват и целия свят отива на кино.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Спукването на китайския балон" е дъвка, която неолибертарните мислители дъвчеха преди 2009. А засега чий балон се спука и го кърпят ? Американския. Китай несъмнено ще преживее срив, но не тип СССР, а тип САЩ по време на Голямата депресия. Историята показва, че се сриват само стагниращи икономики, не и такива в процес на развитие и набрали скорост, каквато е китайската. А иначе всички големи държави са безскрупулни. И Великобритания, и СССР, и САЩ, и Китай.
5
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека полека ще разберете за какво иде реч и арабските терористи ще ви се струват като детска занимавка , иначе се радвайте на успехите на Китай . а за русофилчетата да им кажа че пътя на Русия е със западния свят Европа , Америка , Австралия , другото е друга циливизаия и тя няма нищо общо с нас , дори и мюсулманите са ни по близки , макар че в момента са по скоро екстремисти.
4
8
 
34
 
! Отговори
Гузен преди 11 години
Абе то е казано, че един ден китайците ще започнат да правят зулуми на глобално ниво. Интересното е кога ще започнат. Дали към 2050-та или по-рано - към 2015 - 2018-та. Ако Китай измести САЩ, тогава ще е кофти за всички, защото китайците са безкрупулни хора. Ще поживеем и ще видим...
3
23
 
35
 
! Отговори
oOo преди 11 години
Пита се защо САЩ и Русия действат като едни подмолни диверсанти и не разрешават Япония да се въоръжи както иска и подобава. Половин Китай получава кошмари дори като види японския имперски флаг на картинка. Япония е в състояние за около 6 месеца да произведе водородна бомба и около 9-11 месеца да произведе неутронна. За 2 години може да произведе поне 3-4 големи самолетоносача и почти толкова ядрени подводници. Японската иконимика е рационална, докато тази в Китай е балон.
2
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай е един т най-големите инвестиционни балони на съвремения свят............спукването му ще е фатално за много пишман инвеститори от цял свят
1
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха на картата и до Черно море стигнали, мечти...