Защо лошите новини от света са добри за Китай?

Проблемите на другите страни изместват вниманието от “домашните” неволи
Обновена: 13 юли 2013 11:25 | 13 юли 2013 11:24,
32
Защо лошите новини от света са добри за Китай?
Снимка: архив, Reuters

През тази година името на Китай се появяваше в световните водещи новини най-вече заради влошаващото се качество на живота в най-многолюдната страна в света. Началото беше поставено с информация за необичайно високите нива на замърсяване на въздуха в Пекин и големия брой мистериозно умряли прасета в района на Шанхай.

Наскоро пък наяве излязоха данни, че замърсеният въздух в северната част на страната може да съкрати живота на местните жители със средно по 5 години. От сп. “Тайм” коментират, че предвид основният мотив на управляващата комунистическа партия да направи живота на редовия китайски гражданин по-добър, настоящата тенденция за лоши новини неминуемо води до размисъл колко негативен ще е ефектът върху самата партия.

Способността на тази организация да остане на власт повече от 2 десетилетия след падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския съюз е обект на постоянни спекулации и различни теории, някои граничещи с фантастиката.  Но сега особено актуален е въпросът “Идва ли краят на безоблачното властване на комунистите в Китай?”.

В тази връзка за китайските лидери всяка лоша новина от света, особено що се отнася за хаос и политически вакуум, е добре дошла.

Не трябва да се забравя, че китайските лидери дълги години следват стратегия за запазване на статуквото. Всяка политическа опозиция бива неутрализирана достатъчно бързо, за да не представлява дори и минимална заплаха.

Голяма част от речите на комунистическата власт са изпълнени с възхвала на добрите неща, които правителството прави за китайския народ – икономическия възход, подобряването на жизнения стандарт, развиването на впечатляваща транспортна мрежа, поддържането на стабилността. 

Но в същото време политиците в азиатската страна не се свенят да подчертават проблемите, които срещат правителствата в други части на света. Това се прави с единствената цел да се убеди местното население колко сериозни проблеми би имало, ако се опита да поиска управление, сходно с това в други страни, посочва “Тайм”. Пропагандата през 90-те, например, беше насочена главно върху трудностите на прехода в бившия СССР и след разпадането на Югославия.

Успешното развитие на други посткомунистически страни на практика не се отразява от китайските държавни медии.

Сега комунистическата власт е изправена пред предизвикателството, наречено “арабска пролет”. Гражданските вълнения срещу дългогодишните диктатури определено са притеснили китайските лидери. Овладяването на новата ситуация със сигурност не би било възможно без сериозна медийна пропаганда.

На този фон всяка лоша новина за управлението в други държави е музика за ушите на китайската власт. Междуетническото насилие в Мианма, разкритията на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, превратът в Египет – всички тези събития “работят” в полза на Пекин.

Документите, изнесени в медиите от Сноудън, показаха, че най-големият блюстител на световната демокрация следи постоянно своите граждани. Случващото се в Египет пък може да се представи като явно доказателство какви негативи носи всяка смяна на властта.
 
И управляващите в Китай не се свенят да преекспонират тревожните новини за хаос и неспиращи проблеми в африканската страна. Кадрите от безредиците по египетските улици са чудесно средство за илюстрация колко добре е да имаш стабилно управление.

Така че съвсем спокойно може да се каже, че колко по-лоши новини идват от света, толкова по-щастливи ще бъдат китайските управляващи...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
6
 
! Отговори
seira преди 10 години
Китай е велика сила и с него шега не бива...Като цяло, китайския народ е мъдър и както й да се развие исторически, ще намери сили в себе си, за да преодолее проблемите на тоталитаризма.Нека не забравяме, че прехвалената "западна" демокрация в същност не е нищо повече от буржоазна демокрация на по-висок етап на развитие.А, колкото до това, дали и кой ще бъде реалист:"В България оптимистите изучават английски език, песимистите - турски, а реалистите -автомат "Калашников"!..."
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Човек трябва да бъде реалист. И ако е такъв трябва да признае, че Китай е новото икономическо чудо след Япония. Освен това е най-големия кредитор на "суперсилата" САЩ в момента. Дали на някой това му харесва или не няма никакво значение. Просто такива са фактите.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-голямото предимство на Китай ще се окаже и най-големият им проблем!
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ехх ама голям трън в очите им е Китай на запада... Ами така ще е, идва края на икономическото превъзходство на запада. Пригответе се да четете много подобни статии за в бъдеще за Китай.
13
3
 
29
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До ha,haА България, която е почти без дългове направо е цъфнала, та вързала....
12
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ha,haИ какво като са затънали в дългове?Китайската икономика е 100%зависима от пазарите на Европа и САЩ.Една по-сериозна политика към ограничаване на инвестициите и са гръмнали като патлак!За да се поддържат сами трябва да има потребление,а средният китаец получава 80 цента на час.Китай прекрасно разбира това и продължава да купува американски дълг.Щото иначе ще ядат пушки.Точно тази политика срина СССР преди 20 години.САЩ не са прости - управляват ги евреи.А те китайци нема станат никога
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До жоли ролиКато тази не е виждал целият свят https://youtube/watch?v=4KNHU1DdmwA&feature=youtube_gdata_player
10
7
 
7
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
До ужас. за руснаците не се плаши. През цялата си история са виждали само народноовободителни армии.
9
7
 
13
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
Одисейчо тоя балон не е гръмнал от 5000 години. Ти го чакай.
8
9
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Низходящото движение на китайския растеж е резултат от структурните проблеми на икономиката. Според нас, евентуални структурни реформи, насочени към разрешаването на тези проблеми, може да доведат до още по-нисък растеж през тази година", отбелязват в доклад за 2014 г. анализаторите от Macquarie, цитирани от MarketWatch.12 знаеш ли какво са структурни проблеми в икономиката .
7
11
 
40
 
! Отговори
ha,ha преди 10 години
ХА,ХА,ХА,ТОТАЛНО ИЗДЪНИЛИТЕ СЕ САЩ, ЗАТЪНАЛИ В ДЪЛГОВЕ ДО ШИЯ, УМИРАТ ОТ ЯД+ЗЛОБА, 4Е РУСИЯ И КИТАЙ СЕ ДВИЖАТ ТВЪРДО НАГОРЕ ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ- ПОЛИТИ4ЕСКО, ВОЕННО, ДЕМОКРАТИ4НО, ИКОНОМИ4ЕСКО И САЩ СКОРО ЩЕ ИМ ДИШАТ ПРАХТА ОТВСЯКЪДЕ..!!! УМИРАТ ОТ ЯД, ЗЛОБА+ БЕЗ -ИЗХОДНОСТ.!! А НИЕ ПАК СМЕ НА СТРАНАТА НА ГУБЕЩИТЕ В ГЛОБАЛЕН МАЩАБ..!!
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата индустрия на западните капиталисти се изнесе там,за това младежката безработица в Европа чупи рекорди.А ние нали сме си "патриоти" ще продължаваме да купуваме китайските парцали и ще ревем,че сме без работа.
5
6
 
30
 
! Отговори
ко, не преди 10 години
квото и да си говорим Китай е суперсила, само за 20 години вадят 1 милиард, 1 000 000 000 души над линията на бедността! това не го може никой, остават им още 300 милиона само и сигурно ще го направят, а дори и да не е китайците са си китайци и развитието им е зашеметяващо, демойрация като на пробитите сащ и европа не им трябва :D
4
9
 
11
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Не е само желанието да се изместят домашните неволи.Ако измре останалият свят Китай ще може сам да го насели заради свръхнаселението си.Я, разсъждавайте малко като пишете.Смъртта на всеки некитаец е блага вест в Китай, това е най- опасното в неговата скрита външнополитическа доктрина, за която повечето хора и не подозират.
3
4
 
35
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Добре че...братята китайци,работят и за нас в Кривунделово и ни заливат с евтини китайски стоки за населението,да не ходим голи и...боси.Иначе с тези...слаби крави,не можем да си купим нищо...европейско.
2
13
 
18
 
! Отговори
zvero3 преди 10 години
Едно е да имаш комунисти-социалисти, друго е като при нас да имаш ***-социалисти, смесени с крадливи-турци, покрити с ненормален който си мисли, че е националист!
1
1
 
14
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 10 години
Така е, не можеш да сравниш десетките незначителни убити с мистериозно умрЯлите прасета в района на Шанхай...Да, пише се умрЕли, а не умрЯли. Тази статия да не сте я копнали от БТА, тези титани на "безпристрастната" журналистика?