Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?

Три хаштага са добили огромна популярност през последните дни
Обновена: 17 юли 2014 17:41 | 17 юли 2014 14:45, Василия Пейчева
280
Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?
Снимка: Getty Images

През последните две седмици са се появили няколко хаштага в социалните мрежи, свързани с Хитлер. Но кой стои зад това?

Хаштагове #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав"), #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), и най-често срещаният #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив"), се разпространяват във Facebook и Тwitter през последните няколко дни, пише Би Би Си.

Разбира се, препратките към Хитлер в социалните мрежи не са нищо ново - само през последната година името на Хитлер е употребено повече от 10 милиона пъти в Тwitter. Но сега определено се наблюдава ръст в използването на хаштаговете заради победата на Германия в Световното първенство по футбол, както и заради израелско-палестинския конфликт.

Взети заедно, тези три хаштага са използвани 15 хил. пъти през последната седмица. Заглавията им предполагат антисемитски настроения. Но в дискусиите, които пораждат, преобладават критичните коментари и голяма част от хората осъждат тези, които използват хаштаговете.

Възходът на употребата на хаштаговете започна с победите на германския отбор в ключови футболни срещи.

"Последният път, когато германците са унищожили някого по този начин, е било през Втората световна война". Това е написал потребител в социалната мрежа. Малайзийски депутат също е предизвикал възмущение, като е написал подобен коментар по повод на позорната загуба на Бразилия от Германия с 7:1.

Употребата на тези хаштагове по повод Световното по футбол могат да бъдат сметнати като шеги, но те не са подходящи. Малко след това обаче тези послания в социалната мрежа придобиха антисемитски привкус.

Когато израелско-палестинския конфликт се обостри, много пропалестински настроени хора започнаха да използват хаштаговете. Но в същото време много палестинци призоваха да спрат да се употребяват обидните послания. Според студентка от палестински произход хаштаговете нямат място в палестинскaта активност и ги описва като изпълнени с омраза и фанатизъм.

Трудно е да се проследи произходът на #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав") и #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), защото тези хаштагове не са използвани периодично. Но #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив") е тръгнал от потребители в Пакистан.

"Това е дело на необразовани хора", коментира пакистански студент, който сега живее в Испания. Той осъжда употребата на този хаштаг и се включва в инициативата да бъде спряна употребата му с поста си в Тwitter: "Това е група от хора, които разпространяват хаштагове само за да ги популяризират. Това са глупави хора, които не познават фактите."

Равинът Кенет Коен също осъжда тази акция в социалните мрежи, като напомня, че целта на тези хаштагове е да разпалят конфликт и да бъдат много обидни.

"Във време, в което трябва да потушаваме напрежението, някои хора искат да разпалят огъня", допълва Кенет Коен. Според него относителната анонимност в социалните мрежи позволява на потребителите да изказват неща, които са социално неприемливи и никога не биха ги споделили при контакт лице в лице.

Специалист коментира, че употребата на името на Хитлер в интерент не е изненада. Майк Гудуин е изследвал нацистките настроения в интернет и според него всяка дискусия онлайн стига до намесването на Хитлер или нацистите. "Това е моделът на злото в западния свят", коментира той и допълва, че по този начин винаги може да се провокира дебат.

По думите на Майк Гудуин възможностите за споделяне и разпространяване в социалните мрежи правят тези антисемитски изказвания много по-популярни и достъпни.
 


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
20
 
! Отговори
Прост преди 7 години
аз съм против противниците на антисемитизма!
5
4
 
8
 
! Отговори
Турски хелзински ком преди 7 години
Ей сега се самосериме веднага. Нали затова ни плащата американските евреи!
4
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой ли един атакист расит всеки ден плюе мацинствата
3
2
 
5
 
! Отговори
интернет лумпен преди 7 години
КОЙ КОЙ КОЙ
2
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката да се разлепи из ромските гета!
1
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Признайте си, че снимката е много добра!