От 15 февруари боевете в Украйна спират, съобщи Путин

Сепаратистите са подписали споразумението в Минск*
Обновена: 12 фев 2015 16:03 | 12 фев 2015 11:35,
401
От 15 февруари боевете в Украйна спират, съобщи Путин
Снимка: Reuters, архив

Преговорите в Минск приключиха окончателно, предаде РИА Новости.

Лидерите от „нормандската четворка“ все пак са се разбрали. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от агенция ТАСС.

Още по темата
Путин съобщи още, че огънят в Украйна ще спре от 00:00 часа на 15 февруари.

"Минската контактна група току-що подписа документ, наречен комплекс от мерки за прилагане на минските договорености, нещо от този род", каза Путин, затруднил се според агенцията да посочи точното наименование на документа.

По думите му, "вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес".

Първият документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", уточнява ТАСС. Той съдържа 13 точки, първата от които гласи: "Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 година".

Според президента на Русия е договорено също изтегляне на тежките въоръжения "от днешната разделителна линия за украинските войски и от линията, определена на 19 септември миналата година в Минските споразумения - за опълчението от Донбас", предаде по-рано ТАСС.

По думите на Путин, решен е и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане". "Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас", каза президентът на Русия. Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи Путин.

"Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава Франсоа Оланд в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

Днешното споразумение от Минск съдържа клауза, "гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички срещу всички", се посочва в подписания документ, наречен "комплекс от мерки" и цитиран от ТАСС.

Освен това лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация, разпространена от Кремъл, предаде Ройтерс. Те се споразумяха да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения, се посочва в документа.

Документът е подписан и от лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, които по-рано бяха категорични, че няма да подпишат споразумението преди Киев да изтегли войските си.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, съобщи Ройтерс. "Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

Според ТАСС лидерите са се разбрали Германия и Франция да помогнат на Украйна да възстанови банковата система в засегнатите от конфликта.

И четиримата лидери са напуснали Двореца на независимостта в Минск.

Същевременно обаче властите в Киев отказват да водят директни преговори с представителите на сепаратистите, предаде Франс прес.

В преговорите на Контактната група участват от украинска страна бившият президент Леонид Кучма и Виктор Медведчук, специален представител по хуманитарните въпроси. Сепаратистите са представени от лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки. Участват също посланикът на Москва в Киев Михаил Зурабов като посредник в преговорите на групата и специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини.

Основните преговори между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия приключиха към 9 ч. българско време, но впоследствие се проведоха срещи в различни формати. По-късно „нормандската четворка“ се събра отново.

Информацията е обновена към 12:39 ч.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 301В икономиката има КООПЕРАЦИИ и независими производства по определен стандарт. Първите скапаха кооперациите със старите соц страниселед тях като влезнахме в ЕС скапаха всичко останало което не е по ЕС стандарт.А за приватизацията. Единствените успешни приватизации са в Полша и Чехия - 100% кеш на борсата. Във всички страни останалото е ловене на шарани във мътна вода със всякакви средства
202
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕИ все още е най-скъпата енергия в света
201
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пешко 297Ами малко да екстраполираме темата. Защо като имаме парите за евро 5 да не додадем малко и да не минем изцяло на Електробусове? Защо Германия която 2/3 от времето е облачно дневно време успява да докара 75% от енергопотреблението да е от ВЕИ станции. Защо Испания 96% от цялата енергетика е вятърни перки? Защо Германия затвори ВСИЧКИ ядрени централи и има по-ниска от нас цена на тока?Защото тях Хамериканците и техните *** не ги цуцат
200
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до Бобипросто и елементарно напиши годините и месеците от 1989 до 2015 и отбележи коя политическа сила колко време е управлявала и с кого се е коалирала и ще разбереш ако искаш кой унищожи БГ икономиката
199
3
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До БобиТ.е. ние сме повярвали и гласували, независимо оракули или неоракули. То и Боко така стана премиер. А темата за приватизацията е дълга и т.н., аз не съм специалист и едва ли дебат с мен е най-удачен. В случая само подкрепям това, че държавното участие не трябва да е голямо при предприятията. Държавата трябва да регулира. Ето, че сега държавни са топлофикация, ВиК, БДЖ и Енергото (Чез и т.н. са преносни д-ва) - и трите са пред фалит.
198
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пешко 296ХОРАТА ВИНАГИ СА ВЯРВАЛИ НА ОРАКУЛИПървостепенен принцип. Точно за това и Приехме "Царя" с отворени обятия, Точно за това и влезнахме в НАТО да убиват момчетата ни по незнайнй земи, Тоно поради това влезнахме в ЕС и унищожихме поминъка си а за ромишлеността да не говорим - вярно имаше СОЦ гиганти които трябваше да си отидат ама защо скапахме всичко останало???
197
1
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 9 години
Браво- сега вече Путин наистина заслужава адмирации и похвала: България го приветства за позитивното решение и отново ставаме приятели!
196
1
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До БобиЕто, че ставало дума за "белите" страни, не за България. Т.е. тук ЕС се съобразява с това, че нашият стандарт не позволява хората да си купуват само Евро 5 коли. Иначе в големите ни градове градският транспорт е предимно с автобуси и тролеи Евро 5, не знам дали си обърнал внимание. Това добре ли е или зле и може ли да се нарече социална придобивка?
195
2
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До До ПешкоТова с натиканото членство някъде другаде, защото не помня да е имало протести против влизане в ЕС и тн. Напротив - хората бяха "за" влизането в ЕС. Това, че някой си е мислел, че влезем ли в ЕС ще ни позлатят, ще ни дундуркат и ще ни хранят, не е проблем на ЕС. Говоренето против ЕС започна от др. Сайдерович, който преди 20 години е бил най-големият радетел за скъсване отношенията с Русия. Сашко Симов пък е бил страшен фен на САЩ. Иначе за самия референдум - грешка е, че не е имало
194
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пешко 293В "белите" страни не можеш да имаш стара еднолично придобита от теб като чисто нова кола ако е ЕВРО 3, Евро 4 са коите които там се продават 2 ръка а всичко ново трябва да отговаря за дизел на евро 4 а бензин на евро 5 и това е ЗАКОН. Иначе попадаш в графата РЕТРО автомобил и можеш да я караш само по верме на събития със специален стикер.А за чукотка - Чукча ще оправи Уазката с чук, Майна и Флексожен но един мерцедес Евро 5 като избибка компа ще иска сервиз на 4000 км от там.
193
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До психолог 291Леле ти трябва да идеш на психолог.1. Дагестан и изобщо целия Кавказки регион. Наемници продължават да правят гадости.2. Икономиката - разкарване на външните акули дето цуцат от руските ресусрси но по съдебеб ред чрез закони и глоби.3. Импортозаместване на компоненти поне за военните за да е независима РФ4. Проблеми с Олигарси и престъпностИ ти ми говориш че не може да живее без насилие в Украйна Май наркомана си ти не Путин
192
1
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До БобиНе се сещам българин да се е залетял да си купува Уазка, освен това уазки има много из страната. Лично аз съм се возил миналата година в Якоруда. И никой не им е казал нищо. Евро 1,2,3,4,5 е стандарт не е някакво задължение.
191
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 281 Не зная какво ти е разказвал баща ти но мен не ме пускаха до Унгария да отида.Не ми се влиза в спорове " някой ми каза"пускаха само доказани доносници като Томата който дори беше женен за англичанка.позволяваха им да продават плочите(респективно албумите) на високи цени (45лв плоча и от 60 до 90 лв двоен албум)за да се отплатят за сътрудничеството...заплатата беше около 80лв..
190
6
 
3
 
! Отговори
психолог преди 9 години
*** гледа умно като насрaн. Да го лишиш от насилие е като да лишиш наркоман от дневна доза.
189
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 286кои са тези руски терористи посочи ги. Руснаците ли бомбардират независими страни ако не са на кеф? Руснаците ли обстрелват собствената си страна с тежки оръжия като съсипват цели граждански селища? Руснаците ли ползват БАЛИСТИЧНИ РАКЕТИ да не говорим за ТЕЖКИ И ЛЕКИ РСЗО и оръдия от всякакви калибри (от 205мм през 152, 130, 122, 120, 100, 85 до 73мм) за унищожаване на села и градове???
188
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 286Май нещо си се объркал ? Украинските фашисти бяха поставени на мястото им.Но така е когато човек пише за пари .Важното е да пише ,ако ще да е откровена лъжа.
187
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПешкоСАЩ? Или си толкова *** че не можеш да го проумееш. Ако някой твърди че САЩ и ЕС нямат намеса в мейдана в Украйна значи или са болни или заслепени от сляпа вярва в някоя държава
186
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-накрая руските терористи бяха поставени на мястото си
185
3
 
4
 
! Отговори
До Пешко преди 9 години
Имам един въпрос към вас след като твърдите, че българският народ е гласувал цели три правителства да ни присъединят към ЕС. КОГА В България е бил провеждан РЕФЕРЕНДУМ(Както се прави в останалите страни членки на ЕС ) искаме ли ние аджеба да се присъединим или не искаме. Членството ни беше натикано и сега се чудим как да си го посмажем малко ама са ни гепали за косата и не пускат...... образно казано
184
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 282Именно всички тези страни имат области като Косово и могат да им създадат огромни проблеми в бъдеще. Вземи само Индия и Китай плюс РФ и ще имаш 51% от населението на светаВидя ли в списъка УКРАЙНА :-)