Путин си възвръща влиянието върху народната любов

Кремъл казва на руснаците какво да мислят, после действа
25 фев 2015 22:37, Елка Василева
497
Путин си възвръща влиянието върху народната любов
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Млада рускиня, живееща в Лондон, неотдавна ме попита как да запази връзката с родителите си, които живеят в Москва. Оказвали й интензивен натиск да вземе страна - да направи избор между родината си и нейните врагове на запад. "Войната е неизбежна", казали й те. "И ще дойде скоро, така че трябва да избереш".

Нейната история е типична: руските социални мрежи са пълни с тревожни разкази за разделени семейства, развалени приятелства, сплашване и дори физическа саморазправа, пише Андрей Осталски във "Файненшъл таймс".

Враждебността е очевидна заради събитията в Украйна и ролята на Русия в тях, но тя често е представяна като криза на идентичността. Къде принадлежи Русия? Къде е тя по отношение на САЩ и ЕС? Върви ли към фатален сблъсък с тях?

Алексей Венедиктов, редактор в радио "Ехото на Москва", отбеляза неотдавна в блога си: Това не е война срещу Украйна, а война за контрол на Украйна. Но срещу кого се води тя?

Повечето руснаци подкрепят президента Владимир Путин и неговата политика в Украйна. Повечето споделят антизападната му гледна точка. У дома действията на Путин му осигуриха удивителна пропагандна победа. От видяното по телевизията много млади хора са убедени, че Западът е слаб, в упадък и е по-вероятно да капитулира, отколкото да влезе в пряка конфронтация. Старото поколение изглежда по-предпазливо.

Една масово продавана щампована тениска обаче най-добре улавя общественото настроение. Надписът гласи - "не разсмивайте Искандер-ите" - и е придружен със снимка на стратегическите ядрени ракети. Това според мнозина руснаци е адекватният отговор на западните санкции: уважавайте ни или ще ви ударим с ядрено оръжие.

Някои от разбирачите в Русия твърдят, че ядрена война може да бъде спечелена. "Русия може да направи САЩ на радиоактивен прах", каза миналата година Дмитрий Киселов по телевизията в най-гледаното вечерно време. Киселов нито е маргинален ексцентрик, нито обикновен политически коментатор. Той се радва на близки връзки с Кремъл и в действителност е главният пропагандист на Русия.

Само преди година Путин изглеждаше сякаш губи влиянието си върху народната обич. Сега обаче си го възвръща, до голяма степен благодарение на телевизионни програми, представящи Русия като застрашена държава, а Путин - като единствения лидер, способен да се опълчи на враговете си. С подкрепата за президента идва и подкрепата за войната в Украйна, и за стълкновението със Запада.

Мнозинството руснаци, нямащи време или енергия да се занимават сериозно с външнополитически дебати, дълго време бяха "тъмната материя" на руската политика - тихи, невидими и все пак излъчващи колосална гравитационна сила. Петнайсет години непрестанна телевизионна пропаганда пренаредиха съзвездието на общественото мнение.

Путин обича да казва, че политиците трябва да се вслушват в това, което мислят обикновените хора. Но Кремъл казва на хората какво да мислят, а след това оправдава действията си, позовавайки се на мнението им.

Малка част от руснаците е против войната и обвинява Путин, че изолира Русия. Властите имат стандартен начин да се разправят с тях, както изтъкна уважаваният бивш съветски дисидент Лев Пономарьов.

Съдилищата никога не поставят под въпрос прокурорските оценки за поведението на обвиняем. В момента присъдите не са много сурови - обичайно се налагат глоби или кратък престой в затвор.

Но не е трудно да си представим как това може да мутира в по-противна форма на репресии. Действително, когато слушате истеричните гласове на Путиновата пропагандна кампания – с приказките за национални предатели и "пета колона" - е трудно да не изпитваме страх.
 

БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и като толкова си обичат родината защо си изнасят парите в долари в чужбина и годишно 200 000 емигрират
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15 прав сиporadi tova go kupuvat stastno za da go unistozat
106
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До *** ...e ami ne vlzai
105
1
 
19
 
! Отговори
15 прав си преди 9 години
Руснаците обичат повечето Родината си отколкото долара!
104
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на кремълците начело с путин,децата са им на запад. точка по въпроса
103
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците си имат държава,а вие продажници и страхливци и това вече си нямате :)) *** недодялани :)
102
3
 
0
 
! Отговори
356 преди 9 години
оди се гръмни
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Удобство или смърт, както казаха Дед Кенедис през седемдесетте. Нищо не се е променило. Човек иска да му е топло и да пърди без да го спират. В името на това удобство, което е всъщност култ към и превръщане на човека в скот. Възвишените неща искат саможертва, неудобство. Няма вече герои...само пърдяши самодоволни амбициозни егоцентрици и нарциси. Е това мислене стои в основата на тоталното съсипване на човека. Затова има невротичен страх от Руската цивилизация, която е Византия и България.
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой друг народ ще позволи 15 години да се сменят путин Медведев путин, циркове за ***
99
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснаците са щастливи когато имат - вожд,враг,танк.напълно зомбиран и алкохолизиран народ. има ли нещо по свястно,бяга в чужбина
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста трудно е да накараш руснаците да мислят каквото искаш ти. Те имат мнение по всеки въпрос, интересуват се от всичко и са доста информирани. САЩ напушват своето население,за да са в мъгла и да ги манипулират по-лесно.
97
1
 
11
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
Това е крахът на капитализма който е на изкуствено дишане на системи и в реанимациа.русия и путин са победители и това го вижда целия свят.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, има и нормални и трезвомислещи хора в Русия все пак. Това е оптимистично.
95
1
 
5
 
! Отговори
макето преди 9 години
абе да връви пропагандата нищо че вчера ни закопаха
94
1
 
18
 
! Отговори
.... преди 9 години
Сащ са най големите терористи в света . За 60 години от 246 конфликта по света те са били замесени в 206 факт ! Където стъпят всичко увехва !
93
3
 
12
 
! Отговори
ДО 337 преди 9 години
Пожарникарят изтегли заем от 16 млрд, не три. С лихвите 27 млрд засега.
92
1
 
14
 
! Отговори
до 338 преди 9 години
Тъпите всъщност разсъждават като теб първосигнално. Парите са едни и същи, за да има богати, трябва да има бедни. Богатите съществуват за сметка на бедните. Къде отиде нашето национално богатство ?! От народно стана частно.
91
1
 
20
 
! Отговори
трезво мислещ преди 9 години
Нека да е ясно на всички!През първите 3 часа на ядрена война ще загине 90% от населението на земята, останалите 10% ще умират в страшни мъки в следващите няколко седмици!Няма да остане жива твар на земята, нито путин , нито дугин,нито обама!Запомнете- никой!Ако някой натисне ядреното копче, след 30 секунди идва възмездието!Това се казва паритет, ядрено възпиране, дори само 10 ядрени бомби да детонират, с човека и Земята е свършено завинаги!Справка Марс.
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той не я е губил ,за да си я връща.
89
4
 
13
 
! Отговори
Лъжа преди 9 години
Путин бил супер обичан с неговете 87% подкрепа. Ние бай Тошо го обичахме с 99% на всички избори, тоя дребния има доста да се учи.