Започва "ерата на Путин"

Предупреждението идва от човека-емблема на независимостта на Литва
11 мар 2015 21:16, Елка Василева
1149
Започва "ерата на Путин"
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Четвърт век след развода на Вилнюс със Съветския съюз архитектът на литовската независимост Витаутас Ландсбергис предупреждава, че имперската карта, разигравана според него от руския президент Владимир Путин, може да предизвика нови войни в Европа, пише Вайдотас Бенюсис от Франс прес.

В разговор с АФП Ландсбергис споделя и спомени за една различна Русия от времето на бившия президент Борис Елцин.

Неговата "епоха бе изключителна. Русия не искаше да бъде агресивна империя. Той реши (въпроса за) свободата ни в наша полза", напомня Ландсбергис в своя разказ за руския президент реформатор от периода 1991-1999 г.

"Демократичният свят все още не е разбрал напълно как промени нещата 15-годишното управление на Путин", заявява първият държавен глава на постсъветска Литва.

"От 2000 г. нататък историците би трябвало да обявят нова ера, наречена "войните на Путин". А всичко едва започва", предрича 82-годишният литовски политик.

Членка на ЕС и НАТО от 2004 г., Литва чества в сряда 25-ата годишнина от деня, в който първа сред съветските републики обяви независимост - точно преди да го сторят съседките й Естония и Латвия.

Дисидентската република изигра ключова роля в раздробяването на СССР през декември 1991 г. - процес, наречен от Владимир Путин "най-голямата геополитическа катастрофа" на 20-и век.

Ландсбергис обвинява руския президент, че следва "ясна програма с цел да възстанови съветската империя" и сочи за доказателство анексията на Крим от Русия.

По време на Втората световна война Съветският съюз анексира трите балтийски държави. Стотици хиляди техни жители бяха депортирани в Сибир и Средна Азия, което остави дълбоки рани в тези страни.

И трите останаха под сковаващата власт на Москва чак до 1985 г. - до идването на Горбачов, който изгуби контрола над тях сред вихъра на своите икономически и политически реформи.

Декларацията за независимост на Литва от 11 март 1990 г. хвърли в смут не само Кремъл, но и редица западни наблюдатели, които биха желали Горбачов да запази властта си.

Често превъзнасян на Запад, Горбачов обаче само "бавеше нещата" в опит "да запази империята"; той е виновник за кръвопролитните нападения на съветските сили от 1991 г. казва Ландсбергис.

Четиринайсет мирни граждани загинаха, а стотици бяха ранени, когато съветски части атакуваха на 13 януари 1991 г. литовската телевизионна кула във Вилнюс в неуспешен опит да задушат движението за независимост.

Противно на Горбачов, Елцин прие независимостта на балтийците и я призна с договор, сключен през юли 1991 г. "Уникална за историята на Русия бе мисълта, че не бива да потискаш съседите - трябва любезно да им позволиш да живеят, както желаят", подчертава Ландсбергис във връзка с ерата на Елцин.

Непопулярен в родината си и обвинен, че носи отговорност за икономическата криза в страната от 90-те години, Борис Елцин бе удостоен посмъртно през 2012 г. с най-високите отличия на Литва.

Неуспял да попречи на включването на балтийците в ЕС и НАТО, Путин съживи страховете им, като нахлу в Грузия през 2008 г., а после анексира Крим.

По думите на Ландсбергис "много е възможно" Русия да изпробва реакцията на НАТО, прилагайки в балтийските страни тактиката на хибридната война, която не ще може да бъде определена като въоръжено нападение, оправдаващо задействането на колективната отбрана на пакта.

"Никой не може да е сигурен, че Западът ще тръгне на война заради балтийските страни", предупреждава старият професор по музика.

Въпреки засиленото присъствие на НАТО в региона алиансът би трябвало да положи повече усилия, за да обезсърчи Русия, смята Ландсбергис.

"Жестовете на НАТО може да формират илюзията, че алиансът е готов да защити членките си. Политиката на Путин обаче не е изтъкана от жестове. Тя се гради на факти и действия", казва той.

Путин "открито се смее в лицето на западните лидери, които говорят, но без да действат; той обаче действа", съжалява литовският политик.

И добавя: "Историята с Хитлер се повтаря. Не възпреш ли един агресор, само изостряш апетита му, правиш го по-безстрашен, вдъхваш му кураж да действа".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези манипулатори за луди ли ни мислят. Това е направо параноя. Клекнаха като песове около месарница край Русия и леват че ги нападат...
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Жестовете на НАТО може да формират илюзията, че алиансът е готов да защити членките си."Правилно, защитата на НАТО е илюзия. :D
49
8
 
1
 
! Отговори
баба В преди 9 години
Докато се дрънкат оръжия от западната и страна Русия ке бъде нападната от Изток от жълтия с червените пари под давлението на черния!
48
0
 
15
 
! Отговори
пропаганда преди 9 години
*** пропаганда! Алкохолика Елцин и разпадаща се Русия са ОК, така ли?
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близо 400 хил. българи страдат от алкохолизъм. Годишно на глава от населението се падат около 30 л. концентратБългария внася 60% от храните, които населението консумира, включително и традиционни за българското земеделие продуктиБългарите са най-застаряващата нация в Европа и на 7-мо място във светаБългария отделя най-малко пари в цяла Европа за социална защита на гражданите си, въпреки че българите са най-зле финансово в целия Европейски съюз
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Mr.STARBUgS Я се вземи в ръце КАКЪВ следобед и КАКВО кафеСоросоидните лапачи от ЯД объркаха времето , дращят като луди по 24 часа за кафе , аз пък току що приключих с пържолите и им казвам НАЗДРАВЕ.ЕТО защо за Тиквата гласуваха само *** с 5 стинки в джоба - НАДЕЖДА,вяра и ЛЮБОВ към вожда тиквенски.
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При соца България имаше развите индустрия и машиностроене, а селското стопанство имаше капацитет и мощности да залее цяла Европа с високо качевствена продукция и ниски цени - затова беше съсипано, заради френските фермери. Сега внасяме зеленчуци от Западна Европа. България произвеждаше космическо обурудване което още работи в космоса. Произвеждахме компютри които за времето си бяха сравними със западните.
44
0
 
2
 
! Отговори
Независим преди 9 години
До баба В Е нема къ да стане.
43
3
 
21
 
! Отговори
Приятел преди 9 години
Западняците харесват Елцин защото при неговото управление Русия беше само географското название на тази територия и всеки е правил каквото си иска, престьпността е процьфтявала, бедността е била масова, природните богатсва из източвани от западни компании. Затова сега така демонизират ***, провали им плановете.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя ***-баксо нещо много рано е свършил с миенето на кенефите днес, или там в америка в кенефите имат интернет?
41
19
 
3
 
! Отговори
баба В преди 9 години
Русия ке потане в кръв!Чернио ке я владее!
40
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом Путин е хитлер поне да свърши работата както трябва този път
39
0
 
7
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
До Mr.STARBUCKSА така , пиши "правилно" , че АНС следи ! Да не се объркаш да пишеш истини , че ФЕМА вече са готови с новите лагери за "пикници" .
38
2
 
20
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
Значи си го казахте накрая, че е заради богатствата на Русия! А то всеки ден ми проглушват ушите за някакви "ценности", "демокротии", "свободи" и всякакви други белиберди. Какво краварчета, свърши тревата? Или пасището ви е малко? О, чакайте, чакайте, тепърва ще ви става все по-малко! Ще се разбягат говедцата, или някой вълк ще ги изяде.Вашето тепърва започва. Жалко, трябваше да ходите на училище, там има един такъв предмет - история- там пише как свършват такива като вас.
37
3
 
19
 
! Отговори
взгляд преди 9 години
убииствена статия ах колко мъка носи на *** мъка мъка пряко им се обяснява че работата им е спукана в злобата си могат само да плюят *** ха ха браво василева ти си наи обективната и лидер в бранша
36
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече разбирам , защо е имало война между "комунисти" и "национал-социалисти"!ТОВА СА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА "МОНЕТА" ----НАРЕЧЕНА "фашистка диктатура"!ЕДНАКВИ ЛИЦА!!!!
35
20
 
3
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Ееее, най после показаха изБЛЯДнелият снажен човек, и форума се напълни с червени нещастници и издухани атакисти.Пишете си, не ми пречите.Аз си пия следобедното еспресо.
34
1
 
18
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Поинтересувайте се какво представляваха"Балтийските държави" и как живееха тези народи преди да бъдат"анексирани" от.....да кажеме Сталин? Мизерия ,глад,наркотици,криминална престъпност и безизходица - както е и в момента!!!
33
1
 
6
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 9 години
Не мога да повярвам, че правите такава гнусна манипулация със заглавието. Думите са: "...би трябвало да обявят нова ера, наречена "войните на Путин". От него махате "война" и то става с обратен знак. За тези, които се съмняват ето какво е последното изречение: "Историята с Хитлер се повтаря. Не възпреш ли един агресор, само изостряш апетита му, правиш го по-безстрашен, вдъхваш му кураж да действа".
32
3
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Народни поговорки -Който нож вади, от нож умира.Агресията е вечна, империите временни.стих - дорде е мъничка змията, с крака да и смачкаме главата.