Започва "ерата на Путин"

Предупреждението идва от човека-емблема на независимостта на Литва
11 мар 2015 21:16, Елка Василева
1149
Започва "ерата на Путин"
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Четвърт век след развода на Вилнюс със Съветския съюз архитектът на литовската независимост Витаутас Ландсбергис предупреждава, че имперската карта, разигравана според него от руския президент Владимир Путин, може да предизвика нови войни в Европа, пише Вайдотас Бенюсис от Франс прес.

В разговор с АФП Ландсбергис споделя и спомени за една различна Русия от времето на бившия президент Борис Елцин.

Неговата "епоха бе изключителна. Русия не искаше да бъде агресивна империя. Той реши (въпроса за) свободата ни в наша полза", напомня Ландсбергис в своя разказ за руския президент реформатор от периода 1991-1999 г.

"Демократичният свят все още не е разбрал напълно как промени нещата 15-годишното управление на Путин", заявява първият държавен глава на постсъветска Литва.

"От 2000 г. нататък историците би трябвало да обявят нова ера, наречена "войните на Путин". А всичко едва започва", предрича 82-годишният литовски политик.

Членка на ЕС и НАТО от 2004 г., Литва чества в сряда 25-ата годишнина от деня, в който първа сред съветските републики обяви независимост - точно преди да го сторят съседките й Естония и Латвия.

Дисидентската република изигра ключова роля в раздробяването на СССР през декември 1991 г. - процес, наречен от Владимир Путин "най-голямата геополитическа катастрофа" на 20-и век.

Ландсбергис обвинява руския президент, че следва "ясна програма с цел да възстанови съветската империя" и сочи за доказателство анексията на Крим от Русия.

По време на Втората световна война Съветският съюз анексира трите балтийски държави. Стотици хиляди техни жители бяха депортирани в Сибир и Средна Азия, което остави дълбоки рани в тези страни.

И трите останаха под сковаващата власт на Москва чак до 1985 г. - до идването на Горбачов, който изгуби контрола над тях сред вихъра на своите икономически и политически реформи.

Декларацията за независимост на Литва от 11 март 1990 г. хвърли в смут не само Кремъл, но и редица западни наблюдатели, които биха желали Горбачов да запази властта си.

Често превъзнасян на Запад, Горбачов обаче само "бавеше нещата" в опит "да запази империята"; той е виновник за кръвопролитните нападения на съветските сили от 1991 г. казва Ландсбергис.

Четиринайсет мирни граждани загинаха, а стотици бяха ранени, когато съветски части атакуваха на 13 януари 1991 г. литовската телевизионна кула във Вилнюс в неуспешен опит да задушат движението за независимост.

Противно на Горбачов, Елцин прие независимостта на балтийците и я призна с договор, сключен през юли 1991 г. "Уникална за историята на Русия бе мисълта, че не бива да потискаш съседите - трябва любезно да им позволиш да живеят, както желаят", подчертава Ландсбергис във връзка с ерата на Елцин.

Непопулярен в родината си и обвинен, че носи отговорност за икономическата криза в страната от 90-те години, Борис Елцин бе удостоен посмъртно през 2012 г. с най-високите отличия на Литва.

Неуспял да попречи на включването на балтийците в ЕС и НАТО, Путин съживи страховете им, като нахлу в Грузия през 2008 г., а после анексира Крим.

По думите на Ландсбергис "много е възможно" Русия да изпробва реакцията на НАТО, прилагайки в балтийските страни тактиката на хибридната война, която не ще може да бъде определена като въоръжено нападение, оправдаващо задействането на колективната отбрана на пакта.

"Никой не може да е сигурен, че Западът ще тръгне на война заради балтийските страни", предупреждава старият професор по музика.

Въпреки засиленото присъствие на НАТО в региона алиансът би трябвало да положи повече усилия, за да обезсърчи Русия, смята Ландсбергис.

"Жестовете на НАТО може да формират илюзията, че алиансът е готов да защити членките си. Политиката на Путин обаче не е изтъкана от жестове. Тя се гради на факти и действия", казва той.

Путин "открито се смее в лицето на западните лидери, които говорят, но без да действат; той обаче действа", съжалява литовският политик.

И добавя: "Историята с Хитлер се повтаря. Не възпреш ли един агресор, само изостряш апетита му, правиш го по-безстрашен, вдъхваш му кураж да действа".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имперската карта вече 70 години я разиграва САЩ- колко военни бази по света имат САЩ в суверенни страни и колко Русия.Кой нападна Виетнам,Гренада,Панама,Ирак,Афганистан,Либия???Кой изби повече от 5 милиона мирни жители в тези страни за да смени правителствата в тези държави???Прави се такава пропаганда за да се обяви Русия за агресор,каквато от времето на Хитлер и Гьобелс не е имало.
30
20
 
2
 
! Отговори
Убеден съм! преди 9 години
....и този ще завърши като Фюрера.....НЯМА ВЕЧНИ ДИКТАТОРИ!Щастлив съм , че вече сме от другата страна на Желязната завеса!
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес.БГ публикуват само антируски статии. Поне да отговаряха на действителни факт, а те пълни глупости. Не сме толкова наивни има стотици начини да се информираме особено в последните години
28
27
 
1
 
! Отговори
баба В преди 9 години
Русия ке падне!Чернио ке я превземе!
27
1
 
24
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Да, дааааа, знаем, че искате Русия със свалени *** и в поза "партер", но не винаги се получава това, което искате... ;-)
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
viva Putin
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да не е ерата на Путин, но двуполюсната модел точно се завръща. Не трябваше да се разваля, преди 25 години. А то, краварите решиха че са хванали бога за рогата и се забравиха. Айде, да си прибират говедата в обора и да внимават да не прескачат в съседната градина. А тези маризматици не че са изостанали в 19 век, а сигурно са още от 18 век.
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пет години след като му е присъдена нобелова награда за мир Обама вече е бомбардирал 7 държави и е убил десетки ако не и стотици цивилни жени и деца. Сирия, Ирак, Афганистан, Йемен, Сомалия, Либия и Пакистан изпитаха ужаса от бомбардировките на американските бомбардировки. Какъв мир донесоха американците в Ирак, в Либия, в Афганистан. Знае ли някой в момента какви кланета стават в Йемен? Американците носят само смърт и това ги чака и Украинците.
23
1
 
29
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Ако Путин искаше трите държави - джуджета , то щеше да ги вземе преди да влязат в НАТО , Русия няма какво да вземе от тях , обаче САЩ (НАТО) има какво да вземе от РФ .
22
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чичата Сам яде достатъчно шамари напоследък. И в Сирия, и от Иран яде шамари чичата, а един дребосък от Северна Корея се подиграва открито с него. Яде шамар и от Путин в Украйна, и още шамари ще яде - Китай, Русия, Египет минават на разплащания в национални валути и елиминират долара, и други ще ги последват, скоро чичата Сам ще види кон боб яде ли.
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей такива платени от НПО-та изсмукани от пръстите обвинения срещу Путин зорлем ще ме направят .... русофил! Колко трябва да си *** да не проумееш, че такава бясна русофобия е най-обикновено промиване на мозъци?!
20
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започва залеза на цивилизацията ни.Путин се опитва да си подсигури гърба към Азия,но истината е,че Русия ще бъде разпарчетосана от целия свят!Тези ресурси в 21 век няма как да си останат в една страна!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
новият господар
18
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Всеки ден ни нататрузват лилипута от Кремъл. Какво е направил за нас? Нищо , но от сърце."...Ти защо си мислиш, че лилипута от кремъл трябва да прави нещо за теб! България е член на НАТО и враг на русия, само *** може да си мисли, че русия трябва да му подарява тонове нефт както СССР преди. По скоро ще насочи ракети към нас. Нищо да не прави е добре. А краварите, които уж са ни съюзници сега те какво направиха - съсипаха икономиката и ни превърнаха в страна от третия свят.
17
3
 
39
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Политиците в прибалтийските републики да вземат да обяснят на народите си защо изгубиха 1/3 от населението си и продължават така!И за това ли им е виновен Путин?
16
35
 
10
 
! Отговори
Ужас! Пак ли? преди 9 години
Всеки ден ни нататрузват лилипута от Кремъл. Какво е направил за нас? Нищо , но от сърце. Това не ви е Брежнев - една прегръдка с Живков и айде 1 млн. тона нефт. От Путин се чува само - Искам , Искам , Искам - нищо не дава , а иска поддръжка от България. Явно , дава мангизи на определени хора , а за обикновените Българи - да духат супата най-силно. Засега ни е дал най-високи цени на внесения руски газ. Дал ни е на съда в Хага заради Белене , или иска 20 милиарда.
15
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елементарна историческа справка показва, че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за периода 1945-2010, като общия брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90% цивилни.
14
26
 
5
 
! Отговори
st преди 9 години
Idiots pytkin.
13
32
 
5
 
! Отговори
знайко преди 9 години
путин ти си антихриста.разкрит си.
12
15
 
3
 
! Отговори
DAA преди 9 години
До АнонименPRATI MAJKASI I TI OTIDI DA MU DUHATE NA *** !