За науката, образованието, парите и... призванието

Ядреният физик д-р Христо Лафчиев откровено пред Dnes.bg
1 яну 2016 16:15, Анисия Иванова
61
За науката, образованието, парите и... призванието
Снимка: Dnes.bg

Как се прави наука в България? Как се оцелява със заплата от 450 лв.? Каква е мотивацията на младите да избират за свое работно място БАН?

Парите за образование и наука никога не стигат, а реформите са перманентни и без резултат. Един асистент в БАН в момента започва с 400 - 500 лв., обясни пред Dnes.bg ядреният физик д-р Христо Лафчиев, който беше председател на Сдружението на младите учени "Когито" в БАН.

"С тези пари не се оцелява, затова те гледат и да преподават, и да работят в някоя технологична фирма, за да прилагат знанията си. Всеки се спасява по някакъв начин, за да изхранва семейството си и, о чудо, извършва се и научна дейност, която е на ниво. Това обаче се прави за сметка на огромно свръхнапрежение на хората, които съвестно не забравят, че са учени. Докато държавата съвестно забравя да им плаща", обяснява физикът.

Тази заплата от 10-15 години не е пипана, признава той. Парадоксът е, че от 1 януари минималната заплата за страната става 420 лв. и по този начин млад човек, които отива да прави наука в БАН, ще получава колкото и една чистачка.

"През 2008 г. имаше една огромна дискусия как на учените от БАН ще им се плаща на проект, имаше идея и тази заплата да им бъде спряна. Когато запитахме хората, които лансираха това новаторство, колко пари имат отделени за проекти, отговорът беше – нула лв. Това на практика означава, че и тези учени, които имаме в страната, са в огромна тежест и трябва да се изхвърлят", обяснява Лафчиев.

Всички научни работници в БАН работят допълнително и разчитат на проекти, но от 4 - 5 години такива няма. Единственият фонд у нас, който отговаря за това, е в перманентна криза – при него има само скандал след скандал.

"През 2010 станаха огромните скандали във Фонда за научни изследвания. Там имаше малко пари и те отидоха във фирми за канализация и за плетене на чорапи, дадоха се за измерване на спектралните характеристики на звездите на зодиакалните съзвездията", разкрива ученият.

Единственият начин е да се спечели от европейски проекти, но при тях се иска съфинансиране, което няма откъде да се вземе. Може да извадиш гениален проект, но нямаш ли съфинансиране, нищо не се получава, отсича Лафчиев.

"У нас европейски проекти се печелят като по чудо, институтите в БАН взимат огромни заеми, за да покрият всички заеми по европроекти. Парите от ЕС се появявт след 2-3 години. Това означава, че за да кандидатстваш, предварително трябва да имаш доста пари", каза още той.

В момента ядреният институт в БАН работи по проекти на ЦЕРН, проекти на Дубна (Русия), изпълняват се и много двустранни проекти. Нещата се правят на мускули, търсят се пари оттам-оттук. Колегите там си направиха компютърен клъстър – взеха сървъри от ЦЕРН, сглобиха си го сами, разказва ученият.

Лафчиев обяснява, че кошницата за наука у нас е ужасно малка - тя е от 5 до 10 пъти по-ниска от парите, които се дават в Европа и около 2 пъти по-ниска от тази в Африка. Това означава, че последната дупка на кавала на държавното финансиране е науката, а навсякъде по света науката се финансира от държавата, твърди той

"Най-големият грях на учените беше, че 2010 г. се вдигнахме на протести срещу Фонда и срещу цялото му управление. Оттогава спряха парите", смята физикът.

От известно време Лафчиев работи в голяма американската фирма у нас, специализирана за автомобилна електроника за БВМ, "Рено", "Фолксваген", "Ауди", "Пежо". Разликите между средните заплати там и тези в БАН е около 5 пъти.

"Не бик казал, че квалификацията на един доктор по ядрена физика е по-ниска от тази на един програмист. Напротив в науката се изискват големи натрупвания и познания, което не става за година-две", смята Лафчиев.

Според него част от проблема се корени и в хаоса във висшето ни образование. Статистиката сочи, че повечето от половината студенти у нас завършват икономически и юридически специалности. По думите му в България не можем да насмогнем толкова да се съдим, за да дадем работа на всичките юристи, а икономиката не е толкова голяма, за да поеме всички "тези мениджъри и други ари, които бълват университетите".

"В момента един заварчик е много по-ценен от един икономист. Заплатите за инженер са много по-големи от тези за мениджъри, пиари и ейчари. Във фирмата, в която работя, се търсят не само програмисти, търсят се всякакъв тип електронни и механични инженери – тоест това са тези специалности, които досега бяха презрени като недаващи добри заплати. Много млади хора си провалиха живота, насочвайки се към икономическите специалности. И поради хаоса във висшето образование България ще ги загуби", смята ученият.

Въпреки плачевното положение в БАН идват млади хора, които искат да се занимават с наука, но нито отношението към тях е добро, нито се цели тяхното развитие.

"Мога да нарека всички министри, които досега говориха как науката ще се издържа от проекти, за пълни лицемери. В момента положението е по-лошо, отколкото беше преди 7-8 години, когато бях един от водачите на младите учени на протестите", признава той.

В чужбина нашите учени се оценяват като равни на останалите – те имат и уменията и знанията. Повечето от тях са били докторанти навън – във Франция, Германия, САЩ, и след това се връщат в България – това са много безкористни хора. Единствено мотивацията е тази, която ги връща, смята физикът. По негова преценка българският учен все още е на европейско ниво. Но докога?

Работата в БАН винаги е била призвание. Затова въпреки неудачите и мизерното финансиране учените остават там и работят, смята Лафчиев.

"За мен винаги най-интересното нещо е било да се занимавам с наука. Много често хората казват, ако парите са толкова малко, значи са останали некадърници. Това съм го чувал за учители, лекари, за учени, за библиотекари. Тези господа, които гледат само парите, са забравили едно нещо – призванието. Имаш призвание и го следваш. Един ден ще се разбере, че това нещо е нужно", убеден е физикът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Заплатите за инженер са много по-големи от тези за мениджъри, пиари и ейчари." Ами, какво искате? Това е капитализмът, където пазар и продажби решават всичко.
36
2
 
11
 
! Отговори
до преди 8 години
Научната номенкатура - това са тези, които от позицията на административните си длъжности, получиха титли или крадяха от подчинените си достиженията им. Примери- бол. И моля ви - аре стига с тези проекти, защото пълни с проекти, пък една научна публикация нямат. То е трагично простп. Диваци и простаци- няма как да ги нарека по друг начин. Каскетите в науката с многото проекти и без научни приноси!
35
0
 
1
 
! Отговори
:D преди 8 години
35,Акад. Воденичаров,Да не би пък Вие да си пиете питието пред компютъра :D ....
34
1
 
3
 
! Отговори
Весел преди 8 години
До 34Тъй - дойдохме си на думата. Ако ще променяш нещо - бори се. С българистанско мрънкане няма да стане. Я ме остави - аз си пия винцето и ракийката и замезвам.Явно БАН ти пречи. Бегай по университет. Да видиш там какво е. Там в дантелени пелени ще те увият, няма цели родове из катедри и факултети, прави се супернаука, младежта израства светкавично в кариерата. Ако си мислиш така, да те предпазя - нанай. И да не дава Господ даразбереш кой съм. Щото единият от нас нищо не знае за БАН.
33
2
 
6
 
! Отговори
Няма смисъл да споря преди 8 години
с теб.Много неща или не ги знаеш,или имаш някакъв личен интерес да се запази финансираното блато, в което няколко дебели лели решават кой става за учен и на кого да дадат пътя, за да не пречи нанашите деца.Докато си пиеш питието,помисли върху въпроса защо около всеки облечен с власт некадърник в БАН работят поне няколко от роднините му, а в още 4-5 други института са настанени още по няколко негови роднини.Ако и това не ти е известно, не се главоболи, а прави изводи за нещо,което ти е познато
32
5
 
5
 
! Отговори
Весел преди 8 години
До 32Значи лоооо-шите връзкари от БАН ходели да четат лекции в университетите. Ами какво да правят - да стоят с 400 лева заплата ли? Много си елементарен. Аз питам, не мрънкам. Къде бе душко в БАН има повече от 1-2 кандидата за място за докторантура като от днеска чистачката взима колкото докторанта? Ти май искаш да окаляш БАН - интриги, мързел... и 60 % от научната продукция там се прави. А да чуя сега нещо за университетите - там няма интриги и мързел, сичко е на 6 - произвеждат безработни
31
4
 
7
 
! Отговори
До Весел преди 8 години
Ами нали това ти казвам. За да иде в някой университет, връзкарят от БАН трябва да намери и там връзки. Освен това, лекциите са също вид работа.А в БАН е под крилото на някого и още няколко са му роднини. Може да си взима 700-те лева и без да работи. Не те знам ти къде си попаднал и дали наистина си имал късмета да работиш с някой стойностен, но на мрънкане прилича повече твоето повтаряне на едно и също. Кандидатите за докторанти не са 1-2, интригите и мързелът на някои са ежедневие, това е БАН
30
0
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 8 години
Всичко е измама, най-вече в бг-то. И стоково-паричните отношения в науката не са панацеята. Водещото в науката е любопитсвото и стремежът към откритие и изобретяването на нещо ново, което да е полезно и да служи на човека. В държавата на мафията и там, където парите са самоцел - тези неща в науката не са лесно достижими. Вервайте.
29
0
 
12
 
! Отговори
Smurf преди 8 години
В държава в която министър председателя се гордее че е *** и *** не може да очакваш че ще има поле за изява и добро заплащане на хора които се прочели по вече книги от Винету. Всеки който има способности и желание да се занимава с науки като астрономия , ядрена физика, математика , физика, химия , биология може да си намери работа по целия свят без проблем. В България се ценят други кадри - ПиАр политически коментатори , и социални антрополози
28
5
 
4
 
! Отговори
весел преди 8 години
До 27Малееей, как са въртим и са мятаме. Ако отчиташ стойностни научни принаси - направо закривай всички университети в България, айде без един. Черни дупки са това - ни наука правят, а бизнеса рава от качеството на студентите. Та истинския учен не ти е казал, че поради неските заплати в БАН я има по 1 кандидат за докторантура, я няма. Та се знае точно кой ще спечели. Ти май си от мрънкащите. И хайде сега да те вида - шапка долу за инстинските учени от БАН. И що са им нески заплатите?
27
5
 
6
 
! Отговори
Весел преди 8 години
До 25Нема логика брато. Щода кисне на 700 лева заплата, като може да иде в един университет, да взема двойно повече и никаква наука да не прави. Пее си лекцииките да пенсия и толкоз. Пак ти казвам - ако искаш да правиш наука - намери от истинските учени в БАН - не мрънка, работи - и наука ще направиш и до голя-яяяяя-мата заплата от 700 лева ще стигнеш.Ако не ти се прави наука - мрънкай си и отивай в университет.
26
1
 
7
 
! Отговори
До Весел преди 8 години
Едва ли тук пише някой, от когото зависи какви ще са заплатите в БАН.Това за процентите си го прочел в някоя статистика или отчет. Въпросът е какво от онова, което се отчита като научен принос наистина има стойност. Знам какво е да работиш с истински учен, един такъв ме оцени и ми даде рамо, та направих свободна докторантура. Точно от него чух, че през последните близо 30 г. в института ни не е имало обявен конкурс за редовна докторантура и да не се е знаело предварително кой ще го спечели.
25
5
 
6
 
! Отговори
Весел преди 8 години
До 24Е, колкото и да са, те правят 60% от българската наука нали. Пък вие ги плюете и им държите заплатите ниски. давайте така, далече ще стигнете. 24 - намери си един такъв и работи с него. Друг свят ще видиш. Блатото се оттича от БАН и отива в университетите. Каквото не се е оттекло, скоро излиза в пенсия. Та пита се - защо им държите заплатите ниски? Като гепихте парите - де са ви Нобеловите награди, де са ви патентите, де са ви публикациите. Цял ден питам - нямя отговор. Ха, наздраве.
24
0
 
7
 
! Отговори
Пак до Весел преди 8 години
По въпроса за шуробаджанащината е най-голямата ти заблуда. Вярно е, че заплатите са малки, но като дойдат, изкачват на един дъх стълбицата до хабилитирането, което в повечето случаи е такова, че хем ти е смешно, хем си излизаш от кожата от яд, че пред очите ти става доцент някой, който в гимназията няма да изкара дори оценка добър /4/,ако разчита само на знанията си в областта, в която го хабилитират.Вземе ли заплата към 700 лв плюс някакви суми по проектчета, той е доволен и си мързелува.
23
0
 
9
 
! Отговори
До Весел преди 8 години
Никой не отрича, че има истински учени в БАН. Но не са чак толкова, колкото мислиш. Ако поработиш в някой институт, ще видиш как може да бъде притискан и добрият учен. Вярно е, че се работи и навън, но това пак е по проекти - ако някой се включи и го оценят, той нерядко помага и на други колеги, за да се включат и те в следващ проект. Но да напусне окончателно Бг и да започне навън пак като учен - това става изключително рядко. Повечето, които познавам, започнаха нещо друго или само преподават.
22
3
 
6
 
! Отговори
Младите да мислят преди 8 години
и да преценят къде да почнат работаКоментатор 10 е прав - ние сме в ситуация на пазарна икономика. Няма значение колко знаеш, плащат ти само ако има нужда да направиш нещо, което е необходимо за онзи, който дава парите.Но и 9, 16, 18 също е прав. У нас засега нищо не е като хората и като работиш в институт, нямаш гаранция, че няма да си присвоят онова, което си постигнал. Живееш с надеждата за добра научна кариера, но те бавят и спъват по всякакви начини, докато стане късно да се преориентираш
21
2
 
3
 
! Отговори
Весел преди 8 години
До 19Много ми е висило драги. Туй с родата - беше. Сега никой не ходи в БАН на 400 лева заплата. Родата се уражда по университетите, дето заплата е 4-5 пъти по-голяма. А науката се прави в БАН. От истинските учени. Другите се пенсионират или тичат по университети за парички без работа. Та пак да питам - като гепихте парите от БАН, де са нобеловите награди, де са патентите, де са статиите? Ха, наздраве!
20
4
 
5
 
! Отговори
Весел преди 8 години
До ха-хаА-ха-ха,ешд ши съвет драги - В БАН има много истински учени - 60% от науката в държавата се прави там. Намери някой от тях, докажи му, че не си мрънкащ българин и ще видиш, що е истинска наука. Те са се преориентирали - работят си навънка и търсят хора, които могат да работят, а не да мрънкат само. Инак - нали гепихте финансирането на БАН, що виете сега. Де са ви нобеловите награди, де са ви патентите, де са ви статиите. Неефективни сте. Ха наздраве!
19
1
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
До До 9 и 14Брато и по света е така. С тази разлика, че и да те смачкат, ако си способен има УСЛОВИЯ ДА изплуваш, просто защото ВСЕ ЩЕ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ да повярва в идеите ти и в това, което предлагаш и че то може да донесе пари. В бг-то няма как да стане, защото властта на научната номенклатура е мноого гляма. Додунеков да не мисли, че получи инфакрт ей- така. Това руската мафия НЕ ПРОЩАВА! Пари и власт се дават само с КРЪВ!
18
0
 
10
 
! Отговори
Това,което се казва преди 8 години
по-долу за немски научни центрове - те имат по-скоро характер на научни фондове, които финансират работа по важни за държавата проекти. Наистина финансирането е такова, каквото ние не можем и да сънуваме, но можете ли изобщо да си представите, че в подобен научен център ще настанят половината рода на всеки професор плюс спящите красавици - така казваме на снахите и зетьовете на властимащите по институтите. вярно е, че някои от тях са много дейни и пробивни, но повечето просто дремят за заплата.