Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II

36 години след покушението конспирациите не стихват
Обновена: 14 май 2017 08:11 | 13 май 2017 20:05, Петя Славова
259
Полски прокурор: България организирала атентата срещу Папа Йоан Павел II
Снимка: Reuters

"Няма никакви съмнения, че Али Агджа е бил инспириран от българските служби. Българските служби са организирали атентата срещу папа Йоан Павел Втори и са приготвили пари и оръжие за Али Агджа. За това нямаме никакви съмнения."  Това обяви  прокурорът от Института за национална памет на Полша Ева Кой в предаване на полското национално радио, посветено на 36-тата годишнина от покушението на площад "Свети Петър" в Рим на 13 май 1981 година.

"Сигурни сме, че КГБ и ЩАЗИ са взели активно участие в дезинформацията дори по престъпен начин чрез фалшифициране на писма и използване на заплахи към участници в разследването. Това е помогнало за размиване на българската следа." - каза още Кой, цитиран от "Монитор".

Когато през март 2005 година папата напуска този свят, в медиите се появява информация от един от водещите на италианското следствие съдия Фердинандо Импозимато, че парламентарната комисия "Митрохин", създадена през 2002 година е получила матерали от ЩАЗИ, според които в атентаната са взели участие комунистическите служби на СССР и България.

Тогава покойният вече председателят на главната комисия проф. Михал Кулеша се обърнал към пълномощника по въпросите на документите на ЩАЗИ и получил 142 листа, частично анонимизирани. В същото време Фердидандо Импозимато поискал среща с полските разследващи за да предаде важни информации и е предал протоколи от разпити, от които ставало ясно, че следството срещу българите, макар  и да не е довело до тяхното осъждане, е сочело към участие на българските служби в атентата срещу Йоан Павел Втори. И тъй като атентатът бил насочен срещу полския гражданин Карол Войтила на това основание на 3 април 2006 година в Полша е образувано следствие по случая.

Месец по-рано, през март 2006 следствена комисия на италианския парламент е установила, че заповедта за убийството на папата е издал лично генералният секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев, а решението е било утвърдено от Политбюро, като в заседанието е участвал и бъдещият генсек и президент на СССР Михаил Горбачов. Полското следствие събира 220 тома с материали от Германия, България, Турция и Италия. През 2014 производството е прекратено, тъй като извършителите не подлежат на съдебно преследване от полски съд.

Въпреки прекратеното производство в документите, които са вече със свободен достъп, атентаторът Али Агджа е бил подкрепян директно от българското разузнаване с помощта на турски криминални среди. Веднага след атентата още преди излизането на българската следа е започнало заличаване на следите с участието на разузнаването на НРБ и ЩАЗИ с участието на СССР, твърдят полските следователи.

Следствието показало също, че самата подготовка на атентата е била изцяло под контрола на българските служби, от България са идвали и указанията кога да бъде извършено покушението. Според разследващите, които се позовават и на италианския съд, алибито на тримата български граждани - Тодор Айвазов, Жельо Василев и Сергей Антонов е фалшиво и на базата на доказателствата, с които в ново време разполагали поляците било установено, че и тримата са участвали в престъпна група и са извършители на покушението.

Айвазов според събраните материали е имал контакти с Агджа в България през 1980 и е бил най-важният човек, уточняващ подробностите по атентата с прекия извършител. Българските служби пуснали версията, че Агджа е луд.

Показанията му били стройни до декември 1983, когато с него провежда среща на четири очи българският съдия Стефан Марков Петков, също човек на българските тайни служби, който бил заплашил директно турчина с избиване на цялото му семейство.


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
0
 
! Отговори
стритка ви преди 1 година
Чета и не мога да повярвам на написаните глупости! Ако Марчевски, преводачът на всичките дела срещу папата беше жив, не знам какво щеше да каже! Просто прочетете неговите 2 книги и черпете от извора, поне човекът е бил там! За съжаление всичките набеди българи за участие в атентата не са между живите!
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са новините за тиквения шоп и
какви ги върши сега? Не ме интересува
какво е станало преди 40 години.
183
3
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Папа Йоан Павел Втори, заедно с Роналд Рейгън изиграха най-важна роля за падането на комунизма. През 1980г. в Краков на меса пред 1млн. души, този папа призова поляците на борба с комунизма. Последствията в Полша ги знаем. Нормално беше да му се ''вземе главата''.
182
5
 
10
 
! Отговори
гадняри преди 1 година
гадни тъпи поляци. Хем крадливи, хем лъжливи, пък и на всичкото отгоре с претенции.
181
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агджа си стреля по папата самосиндикално и по линия на Сивите вълци .След това го барва ЦРУ-то и той започва да пее угодна песен .До този момент няма нито едно пряко доказателство за българско участие.Дори италианците не успяха да реанимират случая .След дъжд полска качулка.
180
4
 
11
 
! Отговори
Анна преди 1 година
Поредната поръчкова идиотщина на ЦРУ .Както и съм на мнение,че Георги Марков е убит по поръчка на английските служби, а на на българските. Само, че политиците ни са смотани дупедавци и тотална щета за България. До кога???
179
3
 
15
 
! Отговори
политици мър ши сте преди 1 година
А НАШИТЕ ТЪПИ ПОЛИТИЦИ СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ ЗА МИЛИОНИ СЪС ПОЛША ЗА МИГОВЕТЕ.***.
178
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Името е сбъркано, а прокурорът е мъж. Иначе статията е вярна. Тоя мухлъл е издал даже и книга за злите българи, дясната ръка на кгб.
177
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ангел 198
Да, прост е бил! :)))) Ама ти докато беше на 'апчета то декора се смени минимум 10 пъти - политически и обществен! 80десетте години мюсюлманите не бяха на линия за разлика от студената война! Ако случайно не се сещаш България си беше СССР губерния и нашия фараон Тутан Янко-ози-Дриз правеше едни такива голями метани за да го любят най-добре от останалите членки на СИВ! Абе който не е съвременик на онуй ми ти време защо изобщо е седна да пише и излага?
176
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както вика Трамп fake news. Такова име няма! На полски има в интернета всички имена от института - Instytut Pamięci Narodowej. Прочете преди
175
5
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Олеее тоя колко е про.ст.Каква изгода има България от това да убие главата на западната Християнска църква!?!?! Ние да не сме Мюсюлмани!!! Али Агджа може и да е пребивавал в България като много Мюсюлмани за съжеление.България е пълна със *** която трябва да бъде изтрепана!!! Също *** има и в Германия ,Англия !! Там дори стават доста повече Атентати.България просто няма мотиви да организира това.Ако пък сме искали да го учистим сме щели да измислим по добър начин.Напр. с Отрова!
174
5
 
10
 
! Отговори
Агджата преди 1 година
Пълни глупости!
173
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛО, ДНЕСБЕГЕТО, СТИГА СТЕ ПЛЮЛИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО!!
КОЙ ВИ ПЛАЩА? КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ДА ВИ НАКАЖЕ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!!
АМА, КАК ДА ВИ НАКАЗВА, КАТО ЦЯЛАТА КЛИКА ОКОЛО БАНКЯНСКАТА ТИКВА СА ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ !?
172
4
 
15
 
! Отговори
Жо преди 1 година
ЗАГЛАВИЕТО на ДНЕС БГ е некоректно. Полският прокурор казва, че Българските комунистически тайни служби /ръководени от Руските/ са организирали атентата. Каква е вината на българския народ?
171
7
 
13
 
! Отговори
валери преди 1 година
Каза сру , турски наемник пратен от българските служби !!!! , то и децата се смеят на това, от Ватикана го отрекоха а тия "разузнавачи" полски го знаят "без съмнение "
170
6
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 година
За цялата си история КГБ и ДС едва ли са убили повече от десетина души в ЧУЖБИНА!Да не говорим за такава централна фигура като папата.Просто ги беше страх от дискредитация,не че не ги сърбяха ръцете.На практика терорът беше насочен изключително навътре.ЦРУ,МИ-6 и Мосад нямаха такива задръжки-колеха и бесеха по целият свят и продължават да го правят!На тяхната съвест(доколкото я имат) лежат десетки хиляди убийства.Естествено,отричат правото на някой друг да действа по същия начин....
169
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Velikata gerberka milionerkata vanschnata mi isterka ostro da reagira ako snae kak ako ne da ja nau4at komunjagite 4engetata kak
168
9
 
14
 
! Отговори
откриха Америка преди 1 година
"Няма никакви съмнения, че Али Агджа е бил инспириран от българските служби.

.........................

Ами ,че това не е новина ,това се знае отдавна !
167
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да я ева тая Ева Кой, кой и дава право така да дума?
166
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво според вас е целяло ДС и Политбюро с този атентат? Да скара България и Полша? Да настрои всички поляци срещу СССР. Да настрои всички католици срещу православни? Защо турчин е изпълнител? От къде произлиза той? Някой замисля ли се за мотив и интерес? С един изстрел скараха България с целия цивилизован свят. А тази жена лъже!