Трагедии на хора от ГДР по границата на НРБ. Кой ги убиваше?

Документирани са близо 2000 опита за бягство на източногерманци
8 авг 2017 21:30, Елка Василева
297
Трагедии на хора от ГДР по границата на НРБ. Кой ги убиваше?
Снимка: архив, Reuters

Хиляди източногерманци са се опитвали навремето да избягат през НРБ. Някои от тях са били убити. Получавали ли са българските войници премии за смъртоносните изстрели? И как е изглеждало сътрудничеството между ДС и ЩАЗИ?

Тази година Службата за изследване на архивите на ЩАЗИ публикува обширно изследване на Кристофър Неринг, посветено на опитите за бягство на източногерманци през българската граница. Книгата подробно описва всички известни случаи на убити германци. Дойче веле разговаря с него:

ДВ: Г-н Неринг, колко опита за бягство през българската граница са предприети от граждани на ГДР? И колко от тях са били убити?

Кристофър Неринг: До 1989 г. оперативната група на Министерството на държавната сигурност на ГДР в България е документирала близо 2000 опита за бягство на източногерманци. Тази информация обаче най-вероятно е непълна.

Що се отнася до броя на смъртните случаи, за това не съществуват абсолютно никакви официални данни. През 1992 г. българското Министерство на вътрешните работи публикува един непълен списък, според който общият брой на жертвите на българската граница е бил между 300 и 400. Според него само от 1947 до 1953 година са загинали 270 души, а между 1962-1992 още 105. Данни за периодите 1944-1946 и 1985-1990 там няма. Не е посочен и броят на убитите гранични полицаи, които не спадат към бежанците, но все пак са част от убитите на границата. Според същата тази публикация поне 36 от жертвите от периода 1962-1992 година са били чужденци.

Преди време социологът Васил Кадринов е направил подробно изследване на бягствата и смъртните случи, което е публикувано на сайта diktaturata.bg, но и то по всяка вероятност е непълно. По време на изследванията за моята книга аз успях да документирам общо 18 случая на убити граждани на ГДР. Толкова бяха случаите, за които имаше някакви доказателства в архивите. Германия също не разполага с пълната информация за броя на германските жертви в България. Това обаче не е нищо необичайно. Защото дори и за жертвите на Берлинската стена и на германо-германската граница няма точни данни.

ДВ: В книгата на Вашия сънародник Щефан Апелиус "Смърт в България. Забравените жeртви на Желязната завеса", излязла през 2008 година, се твърди, че българските гранични полицаи са получавали премии за убити германци, опитали се да преминат границата. Вие отхвърлятe подобни твърдения.

Кристофър Неринг: Не само че не се е плащало за смъртоносните изстрели, но и граничните войници са били спирани да произвеждат такива. След 1990 редовно плъзваха слухове за премии от 1000 дойче марки на убит източногерманец. Това обаче си остава само в сферата на митовете и слуховете. Досега не е намерено нито едно писмено доказателство за изплащани премии.

Освен това и сумата изглежда абсурдна. Тя се е равнявала горе-долу на една българска министерска заплата. И трето: в нито един момент до 1989 за германските бежанци не са важали по-различни правила, отколкото за другите. Гражданите на ГДР са представлявали само една малка част от броя на хората, опитали да избягат през българската граница, както и една малка част от жертвите. Поляци и чехословашки граждани също са се опитвали да избягат през България и някои от тях също са били убити.

Тук трябва да добавя, че според съществуващата система на българския апарат, при която българските гранични войници са се радвали на допълнителна отпуска и предметни подаръци или пък са били наказвани служебно, подобни премии са били ненужни и контрапродуктивни. В България е имало съпротива дори и срещу отличията, които Министерството на държавната сигурност на ГДР е връчвало на сътрудници на ДС и близки на граничните войници.

ДВ: Как е изглеждало сътрудничеството между ДС и Министерството на държавната сигурност на ГДР? Как са били координирани преследването и арестите на източногерманци? Берлин ли е издавал заповеди?

Кристофър Неринг: Източногерманското министерство не е имало думата в България. Ако въобще някоя външна служба е имала подобно право, то това е била само КГБ. Координацията на работата по следенето на източногерманските бежанци е започнала през 1960-те години. През 1980-те достига връхната си точка. Моето лично мнение гласи, че ДС и българските гранични войски са били най-важният фактор при предотвратяването на опити за бягство от страна на източногерманци – въпреки наличието на служители на източногерманските служби в българските курорти и засиленото сътрудничество. Българските гранични войници тъй или иначе е трябвало да си вършат работата – независимо каква е била националността на хората, опитали се да прекосят границата.

Координираната дейност между София и Берлин е служила най-вече на разкриването на планирани опити за бягство. Интересното в случая е, че самият български министър на вътрешните работи през 1959 пръв отправя предложението към Източна Германия да изпрати своя оперативна група в България. То е било аргументирано с покачващия се брой на туристите от Западна и Източна Германия по българските курорти и възможността за създаване на контакти между тях.

ДС е очаквала от ГДР подкрепа при наблюдението на западните туристи. Министерството на държавната сигурност на ГДР обаче изпраща свой сътрудник в България едва година след издигането на Берлинската стена, през 1962 – и то след като България още два пъти е отправила молба за подобна подкрепа. Броят на бягствата на източногерманци обаче продължил да се покачва, което накарало ГДР да изпрати повече служители в България и така постепенно се стигнало до професионално българо-германско сътрудничество в следенето на източногерманците.

ДВ: В ГДР са се носели слухове за "слабо охраняваната българска граница". Те ли са вдъхвали кураж на източногерманците да се опитат да избягат през България?

Кристофър Неринг: Най-късно след смъртта на Вера Сандерс и нейния западногермански годеник през 1972 година - случай, който съм описал и в моята книга - и на западните медии е станало ясно, че българската граница е строго охранявана. Но много от гражданите на ГДР са били слабо информирани и това е била и причината, поради която са си мислели, че е по-лесно да се избяга през България. Впрочем, случаят на Вера Сандерс е един от най-драматичните. Тя е била таен служител на областната администрация на Министерството на държавната сигурност на ГДР в Котбус.

ДВ: Занимавал ли се е Берлин след 1989 с темата за убитите германци на българската граница?

Кристофър Неринг: Преди много години Службата за архивите на ЩАЗИ се е захващала с темата, само че тогава България още не беше член на ЕС и българските архиви бяха недостъпни. Доколкото знам, дори и през 1990-те германската прокуратура не е предприемала нищо, просто защото тези престъпления са извършени в България и германската прокуратура няма право да действа в България. Това е задача на България. Само че наказателното преследване на комунистическите престъпления се протака над 25 години, осъдени така и няма.

ДВ: А защо според Вас в България почти не се говори за убитите източногермански бежанци?

Кристофър Неринг: Доколкото знам в България все още никой не е бил приведен под отговорност за престъпленията на комунизма. Убитите на българската граница са само една част от жертвите на комунизма – много повече убити е имало в лагерите и в затворите. А и чисто статистически германските жертви играят малка роля – в сравнение с броя на българските жертви.

 


297
Още по темата: бягствогранициГДР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
0
 
! Отговори
stan преди 2 години
До Берия

Това е комунистическа пропаганда ! Не са 360 хиляди, по последни изследвания на патриотичните НПО и СМИ уточнената цифра е 74 милиона, като се очаква към края на годината да надминат психологическата граница от 1 милиард.
213
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Служиш на границата през 1978-80г. мой приятел (Борето) застреля източногерманец, (момичето го хванахме) и получи 30 дни отпуск и 30 дни в санаториум за психическо възстановяване. Никакви пари не даваха.
212
2
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До Ким Чен Пут 234 Разбира се че комунизмо не е идеология.Това е мозъчно заболяване,лудост.Трябва лудост до направиш от хората животни.
211
5
 
9
 
! Отговори
Суджукбей преди 2 години
„Вместо икономически силна държава, създадохме бюрократична, корумпирана и непрофесионална машина, която убива всяка смислена идея. Краде се на всички нива, а в управлението – най-много. ”. Това да не е част от реч на Бай Х.. при откриване на лятната академия на ГЕРБ?
210
6
 
10
 
! Отговори
Берия преди 2 години
Слугите на СССР по техен модел избиват за периода 1944-1964 г. над 360 000 български патриота!
209
2
 
7
 
! Отговори
БКП/БСП преди 2 години
Слава на БСП- Българската Серопозитивна Партия!
208
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на 20 юли 1926 г. по време на пленума на ЦК, на който Дзержински държи пламенно слово цели два часа? „Вместо икономически силна държава, създадохме бюрократична, корумпирана и непрофесионална машина, която убива всяка смислена идея. Краде се на всички нива, а в управлението – най-много. Хаос. Не помогнаха и разстрелите.”. Цитатът е от тази реч. В края на саморазобличителната изява Железният Феликс получава инфаркт, пада и след час умира. Така човекът с хладен ум и горещо сърце бе убит от чудовището, в чието сътворяване участваше лично...
207
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема ни е,че когато ни кажат да пръ-днем, ние се на-си-раме,така е и с тази статия.Дори немците не говореха такива глупости,като в тази статия,когато пуснаха документален филм на тази тема.Тук направо са се ос-ра-ли с пропагандата.
206
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...."полицията поканила за консултации проф. Антонио Валиехо Нагера /1889-1960/".... ,

Сега се уточни,"поканила" или платила,защото който плаща,той поръчва музиката,нали така?
205
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
искам статия през ВСВ германците колко милиона са избили
204
8
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мръсни комуняги! Бог да ги прости свободолюбивите хора!
203
9
 
12
 
! Отговори
Курни преди 2 години
Гъсти орди лазят
по урвата дива,
купена с рубли -
помия ни залива.
Предвожда ги ****и,
качена на кон.
Гледката е страшна,
като слон – на кон.
Ама тя си лази,
с „вдигната „ глава
202
9
 
18
 
! Отговори
Решетников преди 2 години
Комунистите докараха България до икономическа катастрофа през 1944 г., до 3 фалита през 1960 г., 1978 г. и 1987 г., последвани от икономическите катастрофи през 1990 г. 1996/1997 г. Запратиха ни на опашката в Европа. И сега, когато наваксваме изоставането, нагло и демагогски квичат из медиите, че сме били „най-бедни“. Квичат както политически проститутки, така и назначени от тях в медиите червени и глупави журналисти, чиито доходи са десетки пъти, дори 100 кратно по-големи от минималната заплата. Провеждат руската хибридна война срещу България!
201
6
 
12
 
! Отговори
Грую преди 2 години
О, Бузлуджа! Пристъпи ужасни! Дванайсетий път гъсти орди лазят по урвата дива и тела я стелят, и кръв я залива. Бури подир бури! Рояк след рояк! *** безумна сочи върха пак и вика: "Търчете! Тамо са бирите!" И ордите тръгват с викове сърдити, "БеСиПе" гръмовно въздуха разпра. Върхът отговаря с други вик: „Гов-а“!
200
7
 
13
 
! Отговори
Ким Чен Пут преди 2 години
След края на Испанската гражданска война 1936/39 испанската полиция започва да разпитва пленени комунисти. Те така упорито отричали очевидни факти - както всички комунисти по света, така казвали на черното бяло, че полицията поканила за консултации проф. Антонио Валиехо Нагера /1889-1960/, бащата на испанската психиатрия, преподавател в Мадридския медицински университет. В продължение на година провел стотици беседи с пленените, затворени в манастира Сан Педро де Кардена до Бургос. И представил заключението си: "Комунизмът не е идеология, а вид психическо заболяване".
199
10
 
11
 
! Отговори
Ким Чен Пут преди 2 години
След края на Испанската гражданска война 1936/39 испанската полиция започва да разпитва пленени комунисти. Те така упорито отричали очевидни факти - както всички комунисти по света, така казвали на черното бяло, че полицията поканила за консултации проф. Антонио Валиехо Нагера /1889-1960/, бащата на испанската психиатрия и преподавател по психиатрия в Мадридския медицински университет. Той в продължение на година провел стотици беседи с пленени интербригадисти, затворени в манастира Сан Педро де Кардена до Бургос. В резултат на които беседи представил заключението си: "Комунизмът не е идеологи
198
0
 
23
 
! Отговори
П.Петров преди 2 години
Може да беше "студена", но си беше война и през нея западните разузнавателни служби също не са си бъркали в носа. Официалните инструкции винаги са били "Стой! Стой, ще стрелям! Изстрел във въздуха. Изстрел на месо.", а наградите - градски, домашен отпуск и снимка със знамето пред строя, никакви пари!
Който не е е бил сам в гората караул, изобщо да не коментира! И от таралеж, може да се нас.ереш ! От предния набор бяха изпразнили един пълнител в крава, която се чесала на кльона.
197
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От статията е видно, че българската граница не е била разграден двор. Сега похарчихме 200 милиона за да възстановим бутнатата ограда. Но и това не върши работа, след като пишман патриотка превозва мигранти, а баш патриота,биещ жени по границата, настанява гранични войски в собствения си 3 звезден хотел с ол инклузив. Човек не смее да мине покрай централни хали след 18 часа, а полицията нехае. Май границата се охранява от Динко с АТВ то, който е сто пъти по голям патриот от хулещите тука.
196
2
 
21
 
! Отговори
320 на "Жупел&q преди 2 години
Имаше ГВ и границата се пазеше, както е изисквал закона. И граничарите носеха службата с чест. Нямаше граничари каналджии ...
195
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отравят водата в пионерски лагер.
...
Че къде тогава имаше пионерски лагери в граничната зона? В кой пионерски лагер? Колко пионерчета са отровени? Как са стигнали до лагера? На излизане ли да ги застреляли или на влизане? Задавайте си подобни въпроси бре, вместо сляпо да вярвате!
Абе как може да вярвате на партенки скалъпени от пропагандните служби?