Страната ти, бъдещето ти! Германия дава по ?1200 за бежанци, да си ходят

Досега 300 души са се възползвали от програмата
26 ное 2018 10:45,
92
Страната ти, бъдещето ти! Германия дава по ?1200 за бежанци, да си ходят
Снимка: архив Reuters

Изглежда почти като нормална реклама, но не е. Германското министерство на вътрешните работи поде кампания, адресирана към бежанците: с плакати и допълнителни финансови бонуси пришълците трябва да бъдат убедени да се върнат доброволно в родните си страни. Едно от тези послания гласи: "Твоята страна. Твоето бъдеще. Сега!".

Такива плакати на седем различни езици ще бъдат разлепени из цялата страна. Организаторите на кампанията предвиждат и финансов стимул - всеки, който доброволно реши да се върне в родината си още до края на тази година, може да разчита на парична помощ до 1200 евро, пише "Deutsche Welle". Точният размер на паричния бонус ще зависи и от статута на всеки бежанец. Едно четиричленно семейство, например, може да получи до 3 000 евро.

Още по темата

Програмата StartHilfe Plus ("Помощ за ново начало плюс"), се базира на две подобни програми, съществуващи още от 90-те години на миналия век: REAG (Reintegration and Emigration Programme for Asylum Seekers in Germany) и GARP (Government Assisted Repatriation Programme). Важно е да се отбележи, че мярката изключва страните, в които бушуват войни и граждански конфликти, като Сирия, Либия или Йемен.

Остра критика

Кампанията на правителството обаче се натъква на остри критики. Заместник-председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Константин фон Ноц оприличи начинанието с "реклама за зимна разпродажба" и го нарече цинично. По думите му, кампанията изглежда цели да прикрие пропуските на самите управляващи, за да бъде подобрена официалната статистика за бежанците в края на годината. Защото броят на онези, които доброволно решават да напуснат Германия, все още е твърде незначителен.

Идеята на вътрешното министерство се натъква на много критики и в социалните мрежи. В Туитър, например, се появи хаштагът #Свободно завръщане. Под него са се натрупали толкова критични мнения, че от министерството решиха да започнат да отговарят лично на някои от тях.

Досега едва около 300 души са се възползвали от новата програма. До края на октомври малко над 14 000 души са решили доброволно да се върнат в родните си страни. В края на тази година броят им навярно ще е значително по-нисък, отколкото през 2017, когато общо 29 000 души са се възползвали от програмите за доброволно напускане на страната. Може да се предположи, че това е една от причините за сегашната кампания, която ще струва близо 500 000 евро, както научи ДВ от организаторите ѝ.

Нежелани в страната?

Как се възприема инициативата от тези, към които е насочена тя? Фатах от Афганистан, който не желае да назове малкото си име, за да не си навлече проблеми със Службата за чужденците, има усещането, че е нежелан в Германия. "Чувствам се така, сякаш искат да ме купят", казва той за ДВ.

Афганистанецът живее в Германия от 2015 година. В родината си той е бил заместник-ръководител на една фирма, но в Германия не може да упражнява професията си. В Потсдам, където се е установил, изкарва прехраната си като работник в складова база. Фатах се гневи на кампанията на министерството: "Не съм дошъл в Германия заради парите - бях принуден да напусна, защото животът ми бе застрашен. В Афганистан си имах хубава работа и изкарвах добри пари", добавя той.

Афганистанецът изобщо не може да си представи да се върне обратно, защото предстои да сключи брак с жена от Германия, с която чакат и дете. Ето защо въпросните 1200 евро за доброволно връщане в родината едва ли могат да бъдат някакъв стимул за него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
33
 
! Отговори
КОНСА преди 5 години
за какво са ми 1200 евро по добре цял живот да си пердаша жени в Кьолн и да съм на социални помощи и да не работя и ден пей сърце хайде утре бачкайте за 500 лева поздрави от Кьолн
81
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има усещането, че е нежелан в Германия. - чудя се откога ли му е това чувствоСъщо се чудя дали защо не иде в саудитска арабия - дали ще се чуства желан ?
80
1
 
36
 
! Отговори
Armes Deutschland преди 5 години
Докато не спрат социалните помощи за ВСИЧКИ, които не работят нещата няма да се оправят!!! Немците предпочитат също да си виркат краката по цял ден вместо да работят каквото и да е. Живея в Германия от 8 години, за ниски позиции няма работна ръка. И как да има след като същите пари се вземат без да работиш. Кой луд ще се хване да работи след като системата ти дава пари, за да си почиваш? И целия свят да привикат докато дават пари, за да спиш вкъщи кадри няма да има.
79
0
 
46
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До икономистДа не говорим за това, че ти ако не работиш, то ти нямаш преки данъци (осигуровки защото няма върху какво да се осигуряваш както и ДОД), но след като много от тях имат доходи които се крият (видимо от Q7 и S класи паркирани пред къщите им) както и от факта, че по цял ден спят и по цяла нощ пируват, то следва, че те не са крайно нуждаещи се, а от това следва, че крият доходи и от там данъци, но в същото време крадат от държавата като подават данъчна декларация с фалшиви данни.
78
0
 
40
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До икономистИ ти искаш да кажеш, че е редно тези плащащи по 580 лева преки данъци (само върху заплатите си) данъкоплатци да не им се полагат мижавите 40 лева на месец за детето им, за да има за биомаса която никога не е внесла и 1 стотинка през целия си живот? Еми няма как да се съглася с теб! Защото тези мижави 40 лева са едва 7% от преките им данъци. А като сложим и косвените като акцизи, местни данъци и такси, свинетки, ГО и тн., то цифрата става още по покъртителна!
77
0
 
40
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До икономистАко ти си бил данъкоплатец или твоите родители са били данъкоплатци, то редното е държавата да ти помага когато си в затруднение. А не както сега, хора на 50+г. с нулев принос за обществото да ползват блага, а реално работещи и нуждаещи се данъкоплатци все да им се казва, че за тях няма! Едно работещо семейство осигуряващи се на 1000 лева (и двамата родители) ако са с едно дете, нямат право на детски защото им се падат по 362 лева на човек. А данъците им (преки)са 580 лева на месец!
76
0
 
40
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До икономистМисля,че това го имаше в изказването ми.След като не плащаш данъци не разчиташ за нищо от държавата и за нея ти просто не съществуваш.Просто е.Ти отказваш да си част от обществото и нямаш право на никакви блага от същото това общество.Само ми е любопитно къде ще живееш след като за да имаш имот ти дължиш данъци.Но ти ако си икономист,то нищо не си учил защото бъркаш преки данъци с косвени.Да си освободен от всички данъци означава да нямаш собственост в страната.
75
1
 
49
 
! Отговори
ВИЦ преди 5 години
Харесаха ми последните изречения за зам.ръководителя на Фирма от Афганистан - изкарвах добри пари като Ръководител и сега съм гневен на ЕС че не ми дава същата работа в Германия . Бас Ловя че този е бил помощник картечар на Калашник и е убивал руснаци и американци в Афганистан .
74
1
 
45
 
! Отговори
Бъдещето преди 5 години
на Германистан е в тези бежанци и имигранти и в исляма.300 си отишли десетки хиляди влезли на тяхно място, а колко са се родоли междувременно, а събирането на разделените семейства ???Германистан прие закон. Че официално е емигрантска държава и това е бъдещето и
73
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новината ви се повтаря от 24.11.2018 като няма друго за копиране от интернет ................................хахаха
72
1
 
36
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До iceblast88Ами тогава що не се направи така, че тези, които са избрали да не работят(защото това е право на всеки човек, съгласно Конституцията), да не дължат никакви данъци и такси към държавата? Ако решим да приложим твоята идея, мисля че ще е справедливо, след като държавата се освобождава от ангажимента си да осигури социална помощ на своите граждани изпаднали в затруднение, същите тези граждани да бъдат освободени от задълженията си към нея.
71
2
 
48
 
! Отговори
гост преди 5 години
като чета статията и падам от смях :)ама пада им се на бунаците, швабите ги мързи да работят чакат на помощи, работа има, бизнеса иска хора и айде хоп ей ви черноработници, само че не са познали с това племевече нищо не можете да направите толерасти, не ви е като 40та година в камерите и през комина
70
0
 
51
 
! Отговори
и българските ромове преди 5 години
се чувстват перфектно там, не случайно стотици хиляди вече се изнесоха и смучат и паразитират върху социалната им система, децата им учат в немски училища и не знает български - евро-рома интеграция
69
0
 
48
 
! Отговори
дори скоро приеха преди 5 години
закон че официално Германи са емигрантска държава, така че мюслюманчетата никога няма да си тръгнат, дори ще стават повече и повече с новоемигриралите, родените там и събирането на разделените семейства
68
0
 
38
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Е, не е случайна работата. Евреите като коментирал 64 и 65 я организират от много години насам, но и тяхната ще секне. Нали знаете, не е лошо руснаците да ти спрат газта, лошо е немците да ти я пуснат. :)
67
0
 
46
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
300 са си отишли от Германистан а са дошли още десетки хиляди мюслюмани и още ще идват а колко са се родили междувременно и вече са германци статистиката ги крие - тежко и горко им с тях ще страдат и българските емигрантчета там дето се правят на германци
66
2
 
45
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Германците са твърдоглави и инатливи, но и те почват да осъзнават каква грешка допуснаха. Първо падна подкрепата за Меркел и тя се видя принудена да обещае, че напуска властта през 2021 година, после в Бундестага влезе националистическа партия(АЗГ) за първи път от ВСВ насам, трето постоянните демонстрации на т.нар. крайнодесни активисти. Сега опитвам "со кротце, со благо" да започнат да разкарват пришълците, но е въпрос на време да приложат и "со малко кютек", а германците са доста добри в това.
65
0
 
68
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Приеха ги с отворени ръце, сега се чудят как да ги разкарата. Събудиха се, но късно. Веднъж помирисали Европа, разбира се че няма да им се връща в страни от 3-тия свят.
64
1
 
51
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Тя тази програма е насочена към безделниците, какво питате за мнение работещ? Я питайте някой *** на социалка, той какво ще каже? 1 от 100 почнал работа и него давате за пример за всичките 100 мигранта! Просто трябва да има закон във всяка страна-помощи и социални плащания само за данъкоплатци! Така всички ще си решат проблема с мързеливците! Германците ще оправят мигрантите, а ние ще оправим нашите братя! Като не си работил, няма да ползваш от общото благо! На данъкоплатците взе да им писва
63
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво става с "Всички са добре дошли" и "Няма горна граница"? Ама не е възпитано човек да си гони гостите, къде са ви ценностите?!?!? Или наближават избори и вече взехме да се усещаме?