Доклад на ООН: Промените в климата са неизбежни, но не сме обречени

Политиците обаче трябва да действат веднага
10 авг 2021 20:30, Нели Христова
140
Доклад на ООН: Промените в климата са неизбежни, но не сме обречени
Снимка: БГНЕС

Пагубното въздействие на човечеството върху климата е "констатация на факта", казват учени от ООН в знаково проучване. В доклад на Междуправителствената група по изменението на климата (IPCC), създадена от ООН, се казва, че продължаващите емисии на парникови газове също могат да доведат до преминаване на ключова граница на температурата за малко повече от десетилетие.

Авторите казват също, че покачването на морското равнище, приближаващо се до 2 метра до края на този век, "не може да бъде изключено".

Но има нова надежда - че дълбоките съкращения на емисиите на парникови газове могат да стабилизират покачващите се температури.

Тази трезва оценка от IPCC се съдържа в документ от 42 страници, известен като "резюме" за политиците.

Той предхожда поредица от доклади, които ще бъдат публикувани през следващите месеци и е първият голям преглед на науката за изменението на климата от 2013 г. Публикуването му идва по-малко от три месеца преди ключовата среща на високо равнище по климата в Глазгоу, известна като COP26.

"Днешният доклад на Работна група 1 на IPCC е червен код за човечеството", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. "Ако обединим силите си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за забавяне и няма място за оправдания. Разчитам на правителствените лидери и всички заинтересовани страни да гарантират успех на COP26."

В силни, уверени тонове в документа на IPCC се казва "недвусмислено е, че човешкото влияние е затоплило атмосферата, океаните и сушата".

Според проф. Ед Хокинс от Университета в Рединг, Великобритания и един от авторите на доклада, учените не могат да бъдат по-ясни по този въпрос. "Това е констатация на факт, не можем да бъдем по-сигурни. Недвусмислено и неоспоримо е, че хората затоплят планетата."

"Използвайки спортни термини - може да се каже, че атмосферата е била изложена на допинг, което означава, че сме започнали да наблюдаваме крайности по-често от преди", казва Петтери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

Авторите констатират, че от 1970 г. глобалните повърхностни температури са се повишили по-бързо от всеки друг 50-годишен период през последните 2000 години. Това затопляне "вече води до много метеорологични и климатични крайности във всеки регион по света".

Независимо дали става въпрос за горещи вълни като тези в Гърция и западна Северна Америка, или наводнения като тези в Германия и Китай, "тяхното приписване на човешкото влияние се засили" през последното десетилетие.

Ето няколко бързи факта от доклада на IPCC:

- Глобалната повърхностна температура е с 1.09C по-висока през десетилетието между 2011-2020, отколкото между 1850-1900.
- Последните пет години са най-горещите в историята от 1850 г.
- Скорошният темп на покачване на морското равнище се е утроил в сравнение с 1901-1971 г.
- Човешкото влияние "много вероятно" (90%) е основният двигател на глобалното отстъпление на ледниците от 90-те години на миналия век и намаляването на арктическия морски лед
- "На практика е сигурно", че горещите крайности, включително горещите вълни, са станали по-чести и по-интензивни от 1950-те години, докато студените събития са станали по-редки и по-малко тежки

Новият доклад също така пояснява, че затоплянето, което сме преживели досега, е променило много от нашите системи за планетарна подкрепа, които са необратими във времеви интервали от векове до хилядолетия.

Океаните ще продължат да се затоплят и ще станат по-кисели. Планинските и полярните ледници ще продължат да се топят още десетилетия или векове. "Последиците ще продължат да се влошават при всяко затопляне", казва професор Хокинс. "А за много от тези последствия няма връщане назад."

Когато става въпрос за повишаване на морското равнище, учените са моделирали вероятния диапазон за различни нива на емисии. Не може да се изключи обаче покачване с около 2 м до края на този век - нито пък 5 м до 2150 г. Макар и малко вероятни, тези резултати биха заплашили милиони хора в крайбрежните райони с наводнение до 2100 г.

Един ключов аспект на доклада е очакваният темп на покачване на температурата и какво означава това за безопасността на човечеството.

Почти всяка нация на Земята се присъедини към целите на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. Този пакт има за цел да запази покачването на глобалните температури доста под 2 градуса през този век и да продължи усилията да го поддържа под 1,5 градуса.

Този нов доклад казва, че при всички сценарии за емисии, разгледани от учените, и двете цели ще бъдат нарушени този век, освен ако не настъпи огромно намаляване на въглерода. Авторите смятат, че повишаване на температурата с 1.5 градуса ще бъде достигнато до 2040 г. във всички сценарии. Ако емисиите не бъдат намалени през следващите няколко години, това ще се случи още по-рано. Това бе предвидено в специалния доклад на IPCC през 2018 г., а новото проучване сега го потвърждава.

"Ще ударим градуси и половина в отделни години много по-рано. Вече го ударихме за два месеца по време на Ел Ниньо през 2016 г.", казва проф. Малте Майнсхаузен, автор на IPCC от Университета в Мелбърн, Австралия. "Най -добрата оценка на новия доклад е средата на 2034 г., но несигурността е огромна и варира между сега и никога."

Последиците от преминаването над 1.5C за период от години биха били нежелани в свят, който вече е преживял бързо увеличаване на екстремните събития с повишаване на температурата от преди индустриалните времена от 1.1C.

"Ще видим още по-интензивни и по-чести горещи вълни", казва д-р Фридерике Ото от Оксфордския университет, Великобритания, и един от авторите на доклада на IPCC. "Също така ще видим увеличаване на събитията с обилни валежи в световен мащаб, а също и увеличаване на някои видове суши в някои региони на света."

И така, какво може да се направи?

Докато този доклад е по-ясен и уверен относно недостатъците на затоплянето, учените се надяват, че ако успеем да намалим наполовина глобалните емисии до 2030 г. и да достигнем нула до средата на този век, можем да спрем и евентуално да обърнем нарастването на температурите.

Достигането на нулева нета включва максимално намаляване на емисиите на парникови газове, като се използва чиста технология, след което се погребват всички останали изпускания, използвайки улавяне и съхранение на въглерод, или усвояването им чрез засаждане на дървета.

"Мисълта преди беше, че можем да получим повишаване на температурите дори след нулева нета", казва друг съавтор на доклада, проф. Пиърс Форстър от Университета в Лийдс, Великобритания. "Но сега очакваме природата да бъде любезна към нас и ако успеем да постигнем нулева нета, надяваме се, че няма да получим допълнително повишаване на температурата, а ако успеем да постигнем нулеви емсии парникови газове, в крайна сметка би трябвало да можем обърнем част от това повишаване на температурата и планетата да се охлади малко."

Пет бъдещи въздействия върху климата:

- Температурите ще достигнат 1,5°C над нивата от 1850-1900 до 2040 г. при всички сценарии
- Вероятно Арктика ще бъде практически без лед през септември поне веднъж преди 2050 г. при всички оценени сценарии
- Ще се наблюдава все по-често появяване на някои екстремни събития, "безпрецедентни в историята" дори при затопляне с 1.5C
- Екстремни събития на морското равнище, които са се случвали веднъж на век в близкото минало, се очаква да се случват поне веднъж годишно на повече от половината места за измерване на приливите и отливите до 2100 г.
- Вероятно ще има увеличаване на  пожароопасното време в много региони

Докато бъдещите прогнози за затопляне са по-ясни от всякога и много въздействия просто не могат да бъдат избегнати, авторите предупреждават, че не трябва да има фатализъм.

"Намаляването на глобалното затопляне наистина свежда до минимум вероятността да се стигне до тези повратни точки", каза д-р Ото. "Ние не сме обречени."

Преломна точка се отнася, когато част от климатичната система на Земята претърпи рязка промяна в отговор на продължаващото затопляне.

За политическите лидери докладът е поредният в дълга поредица от сигнали за събуждане, но тъй като е толкова близо до глобалната среща на високо равнище COP26 през ноември, той носи допълнителна тежест.

Още по темата вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 месеца
За да намалим уврежданията с над 40% е НУЖНА ЗАБРАНА ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ВСИЧКИ АВТОМОБИЛИ С МОНТИРАНИ БЕЛИ ВИСОКОВРЕДНИ РАДИОАКТИВНИ СКЕНЕРИ ВКЛ LED <XENON<HALOGEN<LAZER...Производителите да инсталират веднага ДОКАЗАНО БЕЗВРЕДНИ ЖЪЛТИ ТРАДИЦИОННИ ФАРОВЕ ВМЕСТО АНТИ КЛИМАТИЧНИТЕ И АНТИ СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА ОРЪЖИЯ..
127
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 2 месеца
След мой доклад до ООН от Ноември 2019 ООН бяха принудени да блокират срещата на върха в Мадрид заради нагло престъпни увреждания на климата с милиарди анти климатични,анти земни и анти слънчева система оръжия произвеждани от хората дневно.Исключително жестоки за уврежданията от стотици милиони автомобили режещи биосферата с включени фарове денем и с включени бели скенери /led,xenon,halogen,lazer/ денем и нощем. до 31 АВГУСТ МОЖЕ ДА СЕ БЛОКИРАТ НАД 20% ОТ УВРЕЖДАНИЯТА исключете денем фаровете!
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние сме просто една от многото цивилизации живели и отмрели на този свят. Няма нищо, че имаме изкуствен интелект, барабар с него ще се затрием, то е ясно. Всички цивилизации умират след природен катаклизъм, сами си вадете изводите. И под земята и под водата може и един да не остане, иначе още щяхме да имаме динозаври. Дните ни са преброени, явно това е начина за разчистване.
125
0
 
1
 
! Отговори
Танев преди 2 месеца
Нещата са много по-сериозни, отколкото се описвот. Американците отдавна започнаха, такива като в България ловят мухите. Никой не знае, къде точно ще се издъни Земната обвивка, воже под дълбока планина, може на най-тънката част на Земнан. Но за всеки случай строете пещери. Повтарям пещери обзаведениза дълговременен жвот в тях. За да се спаси част от Човемеството. След катастрофалния катаклизъм идва студ и прозрачно за атакуващи космически и слънчеви частица.
124
4
 
3
 
! Отговори
Феникс преди 2 месеца
Обречени сме .Всички сме ненужни .
123
2
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Няма климатични промени. Има ежедневни експерименти с природата и живота от страна на престъпната еврейска мафия НАСА !
122
2
 
9
 
! Отговори
BatSot456 преди 2 месеца
От 30 години ми надуват главата с този климат.Проект за това,закон за друго.ООН за климата и не знам какви други дивотии.Някои организации и агенции пари натрупаха от всичко това.
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами спрете с манипулацията на времето и ще се оправят нещата. Сега пък плашат с климата роботчетата.
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обединение не става с римляни, дето палят масово горите. Вижте как се шири практиката от катун на катун. Сандански, кюстендилско, Боровец
119
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учени от ОНеНе....хаха, тея платени продажни отр е пки учени ли наричате? Няма никакво влияние на хората в/у климата. Климата се е менил преди хората да са съществували, и ще продължава да се мени след тях. Само че тая клика гниди искат да направят пари и да ограничат свободата ни. Всички либерасти които от 60 години насам смятат че сме обречени и че всеки момент света свършва, с по едно въже и един камък и във водата.Аз плащам и за въжето, и за камъка! По-гнусна изззммметт от либерастията няма
118
0
 
0
 
! Отговори
Накратко: преди 2 месеца
Декаданса се отменя за поне сто години напред!Умрете в позор и срам гадове!
117
0
 
1
 
! Отговори
Не ми приказвай преди 2 месеца
За саниране в тая ситуация дето се намираме - приказвай ми за Висящите градини на Семирамида 2.0 Подобрени и тунинговани. Обаче трябва да използват местни видове!
116
0
 
0
 
! Отговори
Екстремофил преди 2 месеца
Организъм пригоден да живее и да оцелее и в най-екстремни условия ... И не само това му е еволюционната ниша, там процъфтява където другите умират.
115
0
 
3
 
! Отговори
Има хубав примери преди 2 месеца
Примерно на два три небостъргача в САЩ пробваха нови подходи - на покривите засаждат екстремофили - кактуси в повечето случай - всичко друго само и само слънцето да не грее бетона. И кога?80 години след като Шарл го написа в Модулор.
114
1
 
0
 
! Отговори
Значи преди 2 месеца
Да се не обиждаме на професионална грамотност - трябва да знам наизуст Модулор - интериорни, екстериорни пространства, а не как се рисува тая ръчичка по канон, па оная, пак еди как си, кое па как се рисува та да въздейства кататонично религиозно....
113
0
 
0
 
! Отговори
А сетете се после преди 2 месеца
Какво става - като цяло каквото върнем долу остава долу щото няма къде да иде, не е вода ... И леко по-леко става цялостно охлаждане, което води до това полярните и ледниците да почват леко по-леко да се увеличават, както и позволява повече дървета да се засаждат постепенно и да растат нормално. Сега разбрахте ли кво трябва да стане 20 годи и защо е единствения начин! И пак ще кажа,ако някой беше чел внимателно Модулор и го беше приложил на практика тия топлинни ями нямаше да са толкова големи
112
0
 
0
 
! Отговори
Да се извали: преди 2 месеца
Аутокоректа - още по-ясно използваме същия процес дето вкарва водата долу, обаче вкарваме разтвор на листна маса и трайни метанови с по-ниска плътност от на нефта. Тия тръби щом изкарват нефт дето е доста по-плътен могат да вкарат нещо със средна плътност, която и да се утаява.Тоест можем да наливаме докато всичко догоре не е листна маса и пак ще е по-малко плътна.Водата почва от налягането да излиза и през най малките отворчета, както шистовия в САЩ, прави облак, вали над топлинна яма - град!
111
0
 
0
 
! Отговори
Тоест: преди 2 месеца
В момента в който константата вода под земята в нефтените, шистови, газови находища почне да намалява, а количеството въглерод да се увеличава даже и с малко започвате да обръщате процеса!Не няма да е приятно някой път потопите ще ви изненадат, но ако ще ви успокои като се извади на континентите с градове за да ги охлади, защото асфалта предизвиква горещи ями над градовете и ако сте слушали Шарл няма да ги има!
110
0
 
0
 
! Отговори
Чакай сега преди 2 месеца
Да обясня още по ясно - водата в нефтовите находища, шистови, газови е константа - тя не намалява само се увеличава. И няма къде да иде оттам. Тоест и да засадиш тия 11 милиарда дървета и да има повече дървета или също толкова колкото е имало преди сто години те ще изконсумират не само въглерод от въздуха , а и вода, която може да се вземе от едни места - полярни шапки и ледници, които пък ако се разтопят пускат още 20 процента слънце. Извод: Почвайте да пълните с листна маса!
109
0
 
1
 
! Отговори
Тоест: преди 2 месеца
Засаждаме 11 милиарда дървета - примерно и през всяко от тях минава определено количество вода и въглерод. Айде въглерода е в атмосферата, само, че да се разтвори в почвата трябва да има вода в тая почва, а не два километра под земята. Тоест каквото и да направите тая вода трябва да я изкарате отдолу, а това може да стане само ако я замените с нещо по плътно и въглеродно и метанови. Кво ли може да е?