Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо

Мнозина се страхуват: Не знаем какво ще се случи с нас.
Обновена: 18 фев 2023 22:07 | 18 фев 2023 22:00, Красимир Ангелов
182
Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо
Снимка: БГНЕС

Елена взима 200 евро на месец и една пета от тях отива за ток. Такава е съдбата на немалко хора в Молдова. Но те имат и други проблеми: страхът от Русия и войната е голям: "Не знаем какво ще се случи с нас."

"Мислим си какво ще се случи довечера, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е започнала." Това споделя пред репортерка на германската обществено-правна телевизия АРД молдовецът Драгош Скутелницу.

За своя репортаж екип на телевизията пътува с влак от молдовската столица Кишинев до граничния град Унген, в който разговаря с пътниците. Три от тях - Елена, Валентина и Мария - пътуват всеки ден до работа. Те се качват на влака около 5:30 сутринта и се прибират вкъщи в 19:30. А заплатата им е едва 200 евро на месец, разказва репортерката Забине Кребс. Жените се оплакват от растящите цени, разказва историята им DW.

Висока инфлация и страх от войната

Молдова е една от най-бедните държави в Европа, подчертава АРД. В нея живеят едва около 2,6 милиона души. Смята се, че повече от един милион молдовци са напуснали страната през последните години с надеждата за по-добър живот. Емигрантите са се превърнали във важен икономически фактор, тъй като изпращат пари в родината. Тези, които са останали, обаче страдат от галопиращата инфлация и нарасналите цени на енергията. Както и от страха, че войната в Украйна може да достигне и до тях.

Още по темата
Молдова преминава през неспокойни времена: миналата седмица правителството с министър-председател Наталия Гаврилица подаде оставка. Бързо беше сформирано ново правителство. То, начело с новия премиер Дорин Речан, положи положи клетва в четвъртък, 16 февруари.

Русия планира преврат в Молдова?

От месеци има сигнали за целенасочена руска намеса в страната. В понеделник президентката Мая Санду съобщи, че има доклади на разузнаването, според които Русия планира опит за преврат. Миналата седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е прихванала планове на Русия да постави Република Молдова под руски контрол. Около 1500 руски войници все още са разположени в сепаратисткия регион Приднестровие.

Западните партньори се опитват да помогнат на Молдова. През ноември 2022 в Париж беше обещан допълнителен помощен пакет за Кишинев. През лятото пък страната получи статут на кандидат за членство в ЕС, а това дава и обещание за по-добро бъдеще, обобщава АРД.

"Къде да отида, ако войната дойде и при нас?"

Войната обаче прави това бъдеще все по-несигурно. 68-годишната Олга Жеребловска вижда последиците от конфликта буквално пред дома си. В североизточната част на Молдова, в град Наславча, точно на границата с Украйна, миналата година паднаха отломки от руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана. Взривът беше "наистина страшен", разказва Жеребловска пред АРД. "Помислих си: Това беше. Това е краят".

Русия неколкократно наруши въздушното пространство на Молдова. Последно миналия петък, когато беше съобщено, че ракета е преминала над украинско-молдовската граница.

Когато Елена, която всеки ден пътува с влак до работа, се прибира вкъщи, прави първо това: топли къщата с дърва. Разходите за електричество поглъщат доходите ѝ. Сега те са 40 евро на месец, което е една пета от заплатата ѝ. Но това, което я тревожи най-много тази вечер, е страхът за бъдещето. Къде, пита се Елена, да отиде, ако войната дойде в Молдова. Тя и другите пътници във влака към Унген се надяват на мир, както повечето хора в Молдова.

И вдигат тост за мира с домашно приготвеното си вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости пишете! Молдова е горда независима извън ЕС извън НАТО страна!Ниските заплати и мизерията са подробности ...
129
0
 
2
 
! Отговори
zxc11 преди 1 година
до Muncho: много добре знаем че в люлката на демокрацията САЩ няма корупция, все пак там има закон за лобизма ивсичко това е .... законно.
128
0
 
7
 
! Отговори
В БЪлгария ОГОГО преди 1 година
В България 1 000 000 нямаме никакви доходи от години /сшпред официалната статистика/ДИверсанти на власт ограбват десетки милиарди годишно по отработени схеми през доказано престъпни министерства и ведомства. Последните години ограбват милиарди чрез цените на тока и горивата /нагло спекулативни/ ПОдставени министри на власт се подиграват МАЗНо като търсят причини за поскъпване на храните без да пипат крадците на милиарди чрез тока..
127
9
 
8
 
! Отговори
Muncho преди 1 година
Има една закономерност в този свят колкото по-близо до Русия, толкова по-голяма е мизерията и корупцията е една страна. Украйна тръгна да се отърсва от руското влияние и мизерия и злото джудже Путин я нападна за да я върне пак е руския ***, но не си направи сметката, че не е лъжица за неговата уста и сега му е заседнала в гърлото и започват предсмъртните конвулсии. Ако не бяхме в Евросъюза и НАТО и с толкова много червени крадци, заплатите тук щяха да са средно по 100 евро. Ама *** е ***.
126
3
 
3
 
! Отговори
200 евро преди 1 година
вземат българите на час и не спират да се оплакват,толкова са нагли
125
3
 
16
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
США И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИМ АТЛАНТИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛИ СА ХВАНАЛИ В МЪ РТВА ХВАТКА ВСЯКА БИВША СОЦ ДЪРЖАВА И Я ДОЯТ КОЛКОТО МОЖЕ! ИЗНАСЯТ КАПИТАЛИТЕ И ПЛАЩАТ МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ. БЕГЕ НЕ ПРАВИ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!
124
2
 
9
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Българинът се оплаква от цените на сирене, яйца и ток, но сега като наближи Гергьовден пак ще започнат задръстванията по гръцката граница... От българи отиващи да си нагледат имота там.
123
4
 
11
 
! Отговори
Искам и аз там преди 1 година
Звучи по добре от България.
122
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да благодарят на проамериканските си власти за прекрасния живот.
121
6
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Руски заплати
120
2
 
16
 
! Отговори
Ттх преди 1 година
Говорила съм с румънци. Казват, че на обединението им с Молдова пречат алчни властници и в двете държави, така им е по-удобно всеки да цоца за себе си.
119
3
 
17
 
! Отговори
Познато преди 1 година
Също като в България не чак толкова отдавна. Един и същ сценарий, значи и един и същ сценарист.
118
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми горките хора. Ко да се каже повече, но пък има хора, които не обичат мира.Обичат войните, но самите те не ходят на фронта, а някъде по световните курорти са и си правят пари от войната.Така е било винаги, дано хората един ден се променят, ама като гледам надали. Винаги е имало добри и лоши хора.
117
11
 
26
 
! Отговори
Ръката на Кремъл преди 1 година
Май забравихте американските ракети, които падаха в България, когато САЩ унищожаваха Югославия.
116
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що моята тука колко е..
115
20
 
14
 
! Отговори
дедо лени преди 1 година
а в русия са под 200 заплатите а има и трудови безплатни услуги и лагери ако не слушаш калинка мая или не гласуваш за мумията в кремъл
114
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС що не им помогне!
113
9
 
6
 
! Отговори
мама лига преди 1 година
До ИСТИНСКИ КОМУНИСТ "Молдова ще бъдат денацифицирани и анексирани от руската федерация."Руснаците не се нуждаят от тези просяци.
112
36
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяхме в ЕС, щяхме да сме като Молдова.
111
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ И РУСКИТЕ СА МАКСИМУМ 200