Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае

Руската църква също призова за милосърдие
Обновена: 18 авг 2012 18:04 | 17 авг 2012 21:30,
950
Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае
Снимка: Reuters

Истинска буря се разрази след присъдата на трите пънкарки от бандата Pussy Riot, която може сериозно да разклати имиджа на Русия.

Марина Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни за хулиганство и получиха 2 години затвор.
 
Германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикуваха остро решението на съда.

Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща. Според него тя е белязана от несправедливост, репресия и заплаха.

Катрин Аштън пък призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки. Тя заяви, че процесът ще стои като петно върху репутацията на Русия.

"Амнести интернешънъл" също се включи в критиките като сравни присъдата като "горчив удар" за свободата на словото в Русия.

Още по темата
"Това е абсурд! Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да  повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин.

Президентът Барак Обама също е разочарован от развитието на процеса.

"Съединените щати са разочаровани от решението на съда, включително от несъразмерните присъди. Макар за някои поведението на групата да е било обидно, правителството на президента Обама изпитва сериозни тревоги от начина, по който руското правосъдие се отнесе към младите жени", каза говорителят Джон Ърнест.

"Тази несъразмерно строга присъда е несъвместима с европейските ценности - демокрацията и върховенството на закона, към които Русия е обвързана с членството си в Съвета на Европа", заяви пък канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Посолството на САЩ в Москва публикува своята позиция в Twitter. "Днешната присъда по случая Pussy Riot изглежда несъразмерна спрямо действията", пише в позицията на дипломатическото представителство.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също излязоха с декларация, с която поискаха трите музикантки да не влизат в затвора, защото "техните действия са защитени от правото на свобода на словото".

"Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси", подчертава Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите.

Отношение взе и Руската православна църква, която призова за снизходителност.

"Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.

Засега няма реакция от президента Владимир Путин, неговият говорител Дмитрий Песков също отказа коментар за присъдата срещу пънкарките.

"Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу Pussy Riot. Това е решение на съда", заяви Песков.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


950
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
618
2
 
2
 
! Отговори
до 804 преди 11 години
Демокрация е нямало никога и никъде по света,същото като марксисткия комунизъм,добра идея ,но практически неизпълнима.
617
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трудно смилаема е тази материя ДЕМОКРАЦИЯ за руският авторитарен режим !
616
3
 
4
 
! Отговори
EIGRAN преди 11 години
BRAVO NA PUIN .REDA I ZAKONIETO UPRAVLIAVAT ,A NE ANARHIATA..DEMOKRAZIATA..
615
1
 
0
 
! Отговори
маки-й пуси преди 11 години
798, я па ти...я че п...ам да гроба на дедо ти след като съм пил бира и че пеем ***, ***, God...ама ти да не 'земеш да впрегнеш полицията да ме дири...
614
2
 
14
 
! Отговори
... преди 11 години
Когато тия влязат така в джамия и излязат живи ми се обадете... после защо мюсюлманите завалдявали света
613
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драги форумци ! Не изпадайте в наивитет и невежество ! КГБ апаратчиците превърнаха едно нарушение на общественият ред в "лов на вещици", като насъскаха "дълбоко религиозният" мужик към тези три беззащитни млади хора, с цел да сплашат и без това слабата руска опозиция.Неадекватният размер на наказанието говори по скоро за нервозитет и слабост.
612
3
 
3
 
! Отговори
мали-й пуси преди 11 години
796...зле си ти!Я че ти викам бе...да не се обидиш, щото това си е презерватив в разговорната реч...Та така и с пуситата...Ша знайш, че точно за котки са мислели, като са кръщавали групата.А сега щ'ти са извиня за ...ти си поливинилов контрацептив с дупка!!!
611
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 790 - много си зле!
610
2
 
10
 
! Отговори
интимно и привлекате преди 11 години
***-то е нещо много хубаво, нежно, топло, влажно, интимно и привлекателно. Защо тези пънкарки вулгаризират ***-то и го принизяват до нивото на фекалния жаргон?
609
2
 
4
 
! Отговори
мали-й, пуси преди 11 години
Барак направил нова пънк група и я кръстил "Блек пуси"...щял да протестира срещу белите нощи в Гренландия, ама протеста ще е на юг- във Флорида.С черни прашки в баптистката църква...Светът е обещал да го защити от поповете харесващи прашки да не го ръчкат...
608
4
 
5
 
! Отговори
до 793 преди 11 години
Не разбираш ли, че ако хората бяха много духовни, никой и нищо не би могло да се изгаври с тяхната духовност?! Не разбираш ли, и че точно това е целта на някои - полицейщина навсякъде и във всичко, под предлог, че се защитава обществото? И то полицейщина, която хората сами да поискат... Е, честито, постигате го!
607
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен присъдата е напълно нормална. Не може да влезеш в църква да се изгавриш с духовността на милиони хора и 2 г. - общ режим да ти се струват много като наказание. Не може да заявяваш "протестирах по този начин", да добре, протестирай, но ако още 1 мил души решат така да протестират - тогава какво? в какво ще се превърне църквата? Може би в Бродуей? В някакво поле за изяви. Ако сега не се даде присъда, това би означавало, че всеки има право да прекрачва обществено приети норми.
606
2
 
9
 
! Отговори
За секунди преди 11 години
В петък вечерта, имитаторки на ***-тата са влезли в централния виенски храм Щефансдом (Stephansdom) и са се опитали да протестират. За секунди са били арестувани от охраната на храма.
605
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
789, ти си ръчкано и разбрицано от стотина джагала "пуси", със замразено пиле за уплътнение...Не се обиждай, нали си коте...
604
0
 
4
 
! Отговори
Пффф преди 11 години
До Анонимен 767 - поредният "остър" коментар :DDDDDDD
603
6
 
7
 
! Отговори
Qwo преди 11 години
*** - писана, маца, Riot - бунт, вълнение. Е, къде, пита се, тук видяхте п..ки бе, разбирачи? Не обиждайте момичетата! Може да са бунтарки, пънкарки, всякакви, но са умни, интелигентни и готини! Присъдата, която са им дали е прекалено голяма. Ако не я отменят, те ще я излежат, млади са, ще се оправят...Но това е присъда за цялото общество, тя само показва колко зле стоят нещата с църква, държава /и не само с руската/, политика, и въобще със световното общество.
602
1
 
1
 
! Отговори
до 783 преди 11 години
Амчи кво лошо, черен руснак
601
1
 
7
 
! Отговори
пънц преди 11 години
До angusако тези са пънкарки, пънкът ЯВНО Е УМРЕЛ.
600
1
 
8
 
! Отговори
мониторинг преди 11 години
Интересно е, че когато бият или арестуват в източните страни, винаги е в защита на диктатурата.. Когато вършат същото на Запад, винаги е в защита на демокрацията.ЕВРОПА на две скорости нагледно.
599
2
 
6
 
! Отговори
в някой бардак преди 11 години
Разбираемо е, че на ***-тата им трябват пари. Но по-голяма заработка ще имат на някоя магистрала и или в някой бардак. От амвона на Храма на Христа Спасителя едва ли ще вземат много рубли!