Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае

Руската църква също призова за милосърдие
Обновена: 18 авг 2012 18:04 | 17 авг 2012 21:30,
950
Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае
Снимка: Reuters

Истинска буря се разрази след присъдата на трите пънкарки от бандата Pussy Riot, която може сериозно да разклати имиджа на Русия.

Марина Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни за хулиганство и получиха 2 години затвор.
 
Германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикуваха остро решението на съда.

Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща. Според него тя е белязана от несправедливост, репресия и заплаха.

Катрин Аштън пък призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки. Тя заяви, че процесът ще стои като петно върху репутацията на Русия.

"Амнести интернешънъл" също се включи в критиките като сравни присъдата като "горчив удар" за свободата на словото в Русия.

Още по темата
"Това е абсурд! Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да  повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин.

Президентът Барак Обама също е разочарован от развитието на процеса.

"Съединените щати са разочаровани от решението на съда, включително от несъразмерните присъди. Макар за някои поведението на групата да е било обидно, правителството на президента Обама изпитва сериозни тревоги от начина, по който руското правосъдие се отнесе към младите жени", каза говорителят Джон Ърнест.

"Тази несъразмерно строга присъда е несъвместима с европейските ценности - демокрацията и върховенството на закона, към които Русия е обвързана с членството си в Съвета на Европа", заяви пък канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Посолството на САЩ в Москва публикува своята позиция в Twitter. "Днешната присъда по случая Pussy Riot изглежда несъразмерна спрямо действията", пише в позицията на дипломатическото представителство.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също излязоха с декларация, с която поискаха трите музикантки да не влизат в затвора, защото "техните действия са защитени от правото на свобода на словото".

"Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси", подчертава Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите.

Отношение взе и Руската православна църква, която призова за снизходителност.

"Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.

Засега няма реакция от президента Владимир Путин, неговият говорител Дмитрий Песков също отказа коментар за присъдата срещу пънкарките.

"Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу Pussy Riot. Това е решение на съда", заяви Песков.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


950
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
638
14
 
5
 
! Отговори
Pencho преди 11 години
Крайно време е международната общност да освободи Русия от злия диктатор Путин!
637
3
 
4
 
! Отговори
до 823 преди 11 години
Не виждаш нищо нередно, защото ти липсва домашното възпитание през първите 7 години....А може и да са те хванали в гората...Ти явно си далече от нормалните човешки ценности, затова и да ти се обяснява не разбирашМи късно е за тебе, загубата на първите години е непоправима
636
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Названието на групата е остро провокативно. *** Riot. Бунтът на ***. И не ме трийте, щото това е преводът - за тези които са в неведение каква провокация са подкрепили. Две години са им малко за стореното. Я да се пробват да го направят същото в католически храм или катедрала на запад срещу президента им там, дали някой ще им прости?
635
7
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Тия "Бунтуващи се влагалища", както се превежда *** Riot от английски, не са никакви момичета и жени, а САТАНИНСКИ ИЗЧАДИЯ.Може ли нормална жена да се снима в порно, бременна в деветия месец, да си навре замразено пиле в п ... и да пее гола в Православен храм?????? Две години затвор си е много лека присъда, даже. Тия вещици трябваше да ги изгорят на клада.Представяте ли си само какви *** и ненормалници ги защитават????
634
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KAKVO REVAT AMERIKANCITE? TOVA, AKO TIQ TRITE GO NAPRAVQT V ALABAMA, CIGURNO I DO SUDA NEMA DA STIGNAT.
633
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
818Глей сега. Като псуват Бог, Бог да дойде да подаде жалба в съда ! Поповете нямат право да съдят за псуване на друг.
632
2
 
2
 
! Отговори
до 827 преди 11 години
Няма, нямааа, в Бг. с трън да се завъртиш п..ис не мойш да закачиш :DDDDDDDDD
631
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Путин се оака здраво...
630
5
 
4
 
! Отговори
до 817 преди 11 години
Пуситата са си техни, и к`вото си искат ша си завират в тях. Нещо да кажеш?
629
8
 
3
 
! Отговори
до 818 преди 11 години
Еми кат` има хора, дет` се връзват на псувни...Аз пак не виждам нищо лошо в това, дето са направили. По-скоро има друго, но малко хора го виждат. Причините, поради което ги осъдиха са само за пред абдали. Истинските са други, сетете се сами - нали не ви липсват първите 7! Така или иначе, пуситата постигнаха това, което искаха. Засега.
628
2
 
10
 
! Отговори
всички свои фенове преди 11 години
*** Riot поздравява всички свои фенове, по всички земни кълбета, с песента ***-то ми замириса.
627
2
 
6
 
! Отговори
мали-й пуси преди 11 години
хо-хо...демокрация, казваш.Едната се в музей, а за добавка и замразено пиле си набута в ...Я сега да те видя: к'во пеят тия ненормалнички?Псуват ли Бог- псуват.Псуват ли Пт*ин- не...Е на поповете не им е приятно да псуват "шефа им" и са се оплакали.Така и ако аз те псувам, можеш да се оплачеш.Е тук глобата е 100 лв, а аз съм приготвил около хиляда, так че мо'а те попръжам десет пъти и че споменем целата ти женска рода поотделно...Ама кеф...оти че има и такива дет ша *** защитат..
626
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека всеки, който подкрепя тези 3 женски да си представи:ако е мъж, че майката на децата му си завира замразени пилета от благородни подбуди (протестира срещу ББ, например)ако е жена, че тя самата си завира публично (може и пред децата) замразени пилета пак от благородни подбуди(протестира срещу ЦЦ)
625
2
 
14
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
Идват последните времената. Много от хората нямат търпение да поругаят светинити и да се освободят от властта на Бога. Не можете да се борите с Бога, засрамете се. Подкрепяте пънкарките, но не знаете какво подкрепяте, мислите си, че това е свобода, а това тяхното е кощунство. Казвате умни били, а те като безумни се държаха. Наричате светлината тъмнина и злото наричате добро. Засрамете се малко. Все пак 21-ви век сме, трябва да умеем правилно да преценяваме нещата.
624
4
 
7
 
! Отговори
27ico преди 11 години
Aaa някой може ли да каже какво би станало ако такива "момичета" направят същото в САЩ, Канада, Германия, Великобритания или където и да било????? Просто на всякъде (можеби само без БГ) наказанията ще бъдат тежки ефективни присъди и/или огромни глоби.
623
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Драги форумци ! Не изпадайте в наивитет и невежество ! КГБ апаратчиците превърнаха едно нарушение на общественият ред в "лов на вещици", като насъскаха "дълбоко религиозният" мужик към тези три беззащитни млади хора, с цел да сплашат и без това слабата руска опозиция. Неадекватният размер на наказанието говори по скоро за нервозитет и слабост. ----------------САЩ какво чакат? Да подсилят слабата руска опозиция с още долари.
622
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 807: На руската демократура и липсват първите петстотин години !,...а "моята" демокрация ми позволява да не те тикна в затвора за обида !
621
1
 
3
 
! Отговори
хо хо преди 11 години
До мали-й пуси 797 - не се опитвай да раздаваш нещо, което очеизвадно на теб ти липсва ;)) Най ме кефят такива, кат` тебе, дет` от всичко разбират - от политика, демокрация, чужди езици и даже...презервативи. Това сигурно е от родителите и от първите 7 години. БравоС!
620
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 806: На руската демократура и липсват първите петстотин години !,...а "моята" демокрация ми позволява да не те тикна в затвора за обида.
619
2
 
1
 
! Отговори
мали-й пуси преди 11 години
804 и за тебе е неразбираемо това нещо "демокрацията".Като повечето парвенюта го свързваш със слободия.Е когато ти липсват първите седем години е така...с такива родители.