Случаят "Скрипал": Отровните следи сочат Москва. Защо?

Според експерти, отговорът е в отровата "Новичок"
24 мар 2018 15:30, Петя Славова
299
Случаят "Скрипал": Отровните следи сочат Москва. Защо?
Снимка: Reuters

Нещо като пистолет и две ампули със сравнително безопасни субстанции, които при смесването си обаче образуват силно отровното нервнопаралитично бойно вещество "Новичок". Следва изстрел от близко разстояние, а жертвите на покушението нямат никакъв шанс да останат невредими.

Такъв е може би развоят на случилото се в началото на март в Солсбъри, казва Вил Мирзаянов, който през 70-те и 80-те години на миналия век е участвал в Съветския съюз в разработването на бойното нервнопаралитично вещество. "Дори не е непременно необходимо да се улучи целта. Един изстрел в близост до мишената е достатъчен - това моментално трови въздуха", казва пред Дойче Веле 82-годишният Мирзаянов, който от над 20 години живее в САЩ. Именно той е човекът, който през 1992 година разказа на света за съществуването на "Новичок".

Още по темата

"Това е като пръстов отпечатък"

Кой стои зад покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия? Великобритания обвинява Русия, която на свой ред категорично отрича и настоява британците да представят доказателства, пише Дойче Веле. Засега Лондон е показал тези доказателства - или по-скоро улики, само на своите най-близки съюзници - САЩ, Германия и Франция, които след това застанаха твърдо на страната на Великобритания.

Британската министър-председателка Тереза Мей огласи най-напред две възможни версии: Русия или сама е организирала покушението, или е допуснала опасното химическо оръжие да попадне в чужди ръце. В резултат московският вестник "Новая газета" публикува мнението на един високопоставен руски експерт по химическите оръжия, пожелал да остане анонимен. По неговите думи, има вероятност през 1990-те години "Новичок" да е попаднал по някакъв начин в ръцете на руски престъпни групи или на чужди тайни служби.

Откакто обаче Москва подмина с мълчание поставения ѝ от Лондон срок да вземе отношение по случая, британското правителство вече изхожда единствено от първия вариант - тоест, пряко участие на Русия в покушението срещу Скрипал. И до днес обаче остава неясно как точно е станало отравянето, има ли конкретни заподозрени и какъв е мотивът за покушението. В реч пред британския парламент Тереза Мей заяви, че Русия не само е разработила въпросната отрова, но и продължава да е в състояние да я произвежда. Мей добави освен това, че и в миналото е имало "организирани от държавата убийства" и че Москва разглежда някои "предатели като легитимни мишени".

И двамата станаха жертва на покушението: Сергей Скрипал и дъщеря му

Засега не знаем дали покушението в Солсбъри наистина е било извършено с пистолет, както предполага Вил Мирзаянов. Но защо британците са толкова сигурни, че следите водят към Русия? Дали пък наистина не разполагат с убедителни доказателства? Експерти смятат, че отговор може да даде именно използваната при атентата отрова.

Германски токсиколог, пожелал анонимност, твърди, че има вероятност водещи изследователи в САЩ и във Великобритания не само да знаят точната формула на "Новичок", но и да имат проби от това вещество, смятано за едно от най-отровните измежду всички познати химически вещества. След покушението срещу Скрипал лабораторните анализи бяха извършени в свръхмодерната военна химическа лаборатория в Портън Даун край Солсбъри. "Ако Великобритания успее да разгадае молекулярната структура на тези субстанции, ако успее да идентифицира и вторичните продукти, тогава произходът на отровата може да бъде доказан съвсем еднозначно", убеден е експертът.

"При синтезата на "Новичок" е нужен и трети компонент - така нареченият Promoter. Реакцията между двата основни компонента приключва незабавно, ако липсва този трети компонент", казва Вил Мирзаянов и допълва, че англичаните очевидно знаят това покрай т.нар. "Продукт 33" - руски вариант на отровния газ VX. По всяка верятност такъв Promoter е бил използван и при "Новичок". "Това е като пръстов отпечатък", казва Мирзаянов.

Същото твърди и германският експерт Ралф Трап: "Има "пръстови отпечатъци", които могат да бъдат извлечени от субстанциите и междинните продукти, използвани при производството на бойното вещество. Ако имаш достъп до този суров материал, можеш да докажеш, че става дума за конкретно бойно вещество, което идва от конкретна лаборатория."

"Единственото обяснение"

"Новичок" не фигурира в списъка със забранените субстанции на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW). А не фигурира там, защото навремето Съветският съюз съвсем умишлено се е погрижил въпросните субстанции да останат извън списъка, твърди германският токсиколог, пожелал анонимност. Още по-тежки обвинения отправя Вил Мирзаянов: "Западът си затваряше очите за много от нещата, които се случиха в Русия. И загуби. Руснаците изиграха Запада, който дълго време вярваше, че в Русия ще се наложи демократичният ред, в резултат от което проблемите ще се решат от само себе си. Но западният свят подцени характера на руския режим, който в никакъв случай не искаше да издаде тайната "Новичок". Това е първото бойно отровно вещество, разработено от руснаците. И Москва много се гордее с него. Всички други смъртоносни отрови, като зарин или VX, са все чужди разработки", казва Мирзаянов.

Ако Русия наистина стои зад покушението в Солсбъри, съвсем логично е да се запитаме защо е избрала отрова, която може да бъде идентифицирана и чийто произход може да бъде доказан. "Беше ясно, че веществото ще бъде разкрито", посочва пожелалият анонимност токсиколог и добавя: "Възможно е Москва да е целяла точно това - да демонстрира, че и на чужда територия предателите не са недосегаеми. За мен това е единственото обяснение".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
38
 
10
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
132
4
 
33
 
! Отговори
До 141 преди 6 години
Има научно изследване, което казва, че от както съществува САЩ като държава, на всеки две години са правили по една грабителска война.Също така в Интернет има мултимедийна карта на земното кълбо, на която се показват държавите, в които САЩ са правили бомбардировки до сега.Добре е да се потърсят и да се видят.Всечко е много ясно достъпно и красноречиво показано, за да се види кои са световните грабители.А то и няма как да е другояче, защото САЩ е държавата на разбойници и каторжници от Европа
131
4
 
31
 
! Отговори
681 преди 6 години
Е бах ти тъпите англета! По -голяма простотия не можаха да измислят,ами толкова им е акъла!Тези ид.и.о.ти |по БОТЕВ| хептен ни мислят, че ядем доматите с колците!Мислат си сами сценки и театро и успешно участват в тях. Ама като гледам те ще са първи дето ще се пържат като скубани пилета.
130
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните и американците си търсят само поводи за конфликти и войни!
129
0
 
22
 
! Отговори
DK преди 6 години
на100 процента подкрепям 125 номерне може хора без деца ,а те са почти всички управляващи зап европа в момента да се грижат и разбират страха на останалия народ и да вземат правилно решениесамо когато те боли нещо ,тогава реагираш правилноаз чакам бб и цц да се опарят ,за да променят закона за убийците по пътищататова непредумишлено убийство и 3 години условно е подигравка с невинните загинали
128
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви следи, какво още търсят-стига им пейката!!!!
127
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия по принцип има бая предатели.Ленин се оказа шпионин и предател, Дзерджински и той, Троцки и той, после Ежов, Берия, Сталин, Хрушчов, Брежнев, Горбачов, Елцин...Въпрос на време е Путин да се нареди до тях, руска неизбежност :)
126
2
 
21
 
! Отговори
Ръстежъ преди 6 години
е на прав път - на Боко офщорните сметки растат. А за вас - растеж на данъци, цени, презастрояване, а когато вече нямате с какво да плащате - една войничка, да ви прочистим. Еми растеж, колеги, нищо лично.
125
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наш Боко като има деца, та какво... Че и внуци... Смятай те като пораснат, какво крадене ще ни ударят.
124
3
 
0
 
! Отговори
илко арнаудов преди 6 години
Телепатия говори с всички хора реално с всеки човек реално всички хора разговарият с телепатия казваш имто и разговарияш
123
2
 
25
 
! Отговори
байчо преди 6 години
Я намерете и прочетете как американците преди много много години си взривиха кораба"МЕЙ"/така мисля че се казва/ и после обвиниха испанците и им обявиха война.
122
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом в последните две години ДДС-то се събира в степен по голяма от всяка предходна година и със големина по голяма от растежа на икономиката значи всичко е на прав път!
121
23
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Колко много предатели имало в Русия?Ей предателско племе туй руснаците. И тово го чуваме не от кого да е а от президентина им.По-далеко от такова предателско племе. Ние един поп Кръстю си имаме и ни е срам вече 140 години.
120
1
 
38
 
! Отговори
Питанчев преди 6 години
Абе, какво стана с Диана- принцесата на народа ? Имате ли новини какво стана с вероломните папараци дето причиниха катастрофата ? Имате ли обяснение как лимузина със всичките му там защити , карана от професионален шофьор , движеща се във вечно натоварения трафик в Париж при задължително ниска скорост за абсолютно всички коли преминаващи през тунел има двама загинали пасажери седяли на задната седалка - може би най- защитеното място в една кола . не че нещо, за един преател питам ...
119
3
 
25
 
! Отговори
избирател преди 6 години
До Ню-ЙоркърПутин малкият човек, който все още не може да докаже своята големинаАко го сравняваме с теб се оказва,че е поне 4 метра.Той е на върха на света а ти си анонимно лаещо човече!!!
118
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата история за химика продавал подобно вещество е засекретна, но има документи за нея и руснаците ги публикуваха в Интернет. Но пропагандната машина на запада си продължава по подготвения предварително сценарий.Даже изкараха същия този химик да коментира по телевизия отравянето на Скрипал, понеже се оказа, че вече работи в някаква военна лаборатория на Англичаните.Ето ви източник на отровата, ето и извършителите - тези, които са го арестували за убийствата, сега са му покровители на химика.
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същата схема са отровени богати бизнесмени в Грузия от престъпни босове, за да им вземат имането. Намерил се е и един убиец в Латвия. Този е хванат от службите и предаден на хората в НАТО, защото имал на разполжение с една ампула от вещество, подобно на "Новичок".Започва разследванне, с участието на Руските служби (това е от времето преди кризите, когато са си сътрудничели). Така намират химик, в голяма лаборатория, който прави часпром - по известната формула синтезира отровата и я продава.
116
17
 
6
 
! Отговори
Ню-Йоркър преди 6 години
Путин малкият човек, който все още не може да докаже своята големина
115
2
 
16
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Най-големия проблем на Европа,към днешна дата е,че се управлява от хора без собствени наследници.Никой от най-силните на деня нямат свое дете.По моему мислят единствено за това,как те самите изглеждат за дадения момент.Няма,как човек без ангажимент за собствено поколение да мисли за далечното бъдеще.Та те са на по 60+,поне повечето от тях.Има и друг парадокс на подобна възраст,човеците започват да си ги мерят,като в пубертета.........
114
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли? А кой друг?преди 4 минути 0 4Ходи като ***, кряка като ***, следователно е ***.........Изглежда като британец, лъже като британец, следователно Тереза лъже.