Случаят "Скрипал": Сблъскаха се стратегии на Русия и САЩ!

За момента държавата ни няма решение - експерти пред Bulgaria ON AIR
29 мар 2018 10:30, Елка Василева
185

 

Случаят "Скрипал" провокира различни реакции в страни от цял свят. Много държави от Европейския съюз и НАТО експулсираха руски дипломати. Други пък решиха да изчакат, преди да предприемат подобна стъпка. България е една от тях, като към момента единствено българският посланик в Москва се прибра у нас за консултации с правителството.

"Темата в България има по-различен отзвук. Лично аз не бих се ограничила до вътрешните аргументи, базирани на политическа предистория и спецификата на страната ни от гледна точка на отношението към Русия. Трябва да се гледа в по-мащабен контекст. За момента обаче държавата ни решение няма, което не е в наш плюс", посочи в студиото на "България сутрин" бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Още по темата

Междувременно излязоха нови разкрития по случая. Според полицията бившият руски шпионин вероятно не е бил отровен в заведение, а в дома си в британския град Солсбъри. Остатъци от веществото „Новичок“ са били открити по входната врата на дома на Сергей Скрипал. Следи от отровата са намерени и на други места, включително и в куфара на дъщеря му Юлия, но концентрацията върху вратата е била най-голяма.

Великобритания обвини Русия, че е отговорна за отравянето на Скрипал и дъщеря му, което Москва отрича.

Пред Bulgaria ON AIR  експертът по сигурността Боян Чуков бе категоричен, че става въпрос за разрешaване на въпросите, които стоят пред американската стратегия за национална сигурност, подписана от Тръмп през месец декември 2017 година.

"В нея има раздел "доминиране в енергетиката", в който черно на бяло е написано, че Америка трябва да стане износител, вносител и иноватор номер едно в света в областта. А преди три години Путин пък заяви, че Русия трябва да стане свръхенергийна държава. Двете стратегии просто се сблъскаха", посочи той.

Според него в случая Великобритания е само изпълнител. А в Европейския съюз всеки се спасява в индивидуален план, като се опитва да балансира между това, че има изгонване на руски шпиони и лоялността към съответната международна организация, в която членува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ИЗВЕДНАЖ В БГ -ТВ- кАНАЛИТЕ СЕ ПОЯВИХА /В СУТРЕШНИТЕ "БЛОКОВЕ"/ СЕМЕНЦАТА НА ГНУСН... ЕНРЕЙСКО -СЕМИТСКА СГАНО-ГАДОСТ ...--СОЛМОНЕЛ , КОЕН И "КРАДЛАТА "!!! КОЙ ТАКА ГИ АКТИВИЗИРА В НАШАТА БЪЛГАРСКА НЕАМЕРИКАНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ !?!? СОЛМОНЕЛЧО БЕ! -АГЕНТЪТ НА МАСАД И ЦРУ / ПО НЕГОВИТЕ ДУМИ/ !!! ПЛАЧЕЩИЯТ ,ЧЕ СМЕ В Н А Т О - БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ / И В ЕС СЪЩО/ !!!
112
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Стратегии??? Да бе, да. Русия (СССР) никога не са изпълнявали смъртни присъди на предателите си. Ама НИКОГА!
111
0
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид преди 6 години
*** не може да има стратегия.
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какви стратегии става дума? Чиста проба лъжи и измислици от страна на Тереза Мей и Великобритания с цел отвличане на вниманието. Не помните ли как преди Коледа същата се изцепи, че Русия и Путин са виновни за Брекзит?
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повдига ми се, като видя Хелън да ръси умнотии! Навремето, по времето на Младенов, тя беше примадоната на Външно. Хубавелка, с добър английски, умееща да се хареса всекиму. Как го правеше, не знам, не съм светил. С обръщането на палачинката тя показа котешкия си рефлекс - моментално падна на крака. Удобна като трипластова хартия! А както се оказа, тя е и клептоманка! Наместо да се скрие вдън земя, отново вири глава. О времена, о нрави!
108
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 118 преди 6 години
Егати бедната регионална държава - с най-големите запаси в света на въглеводороди, злато, платина, редки земи, диаманти, никел, титан и...цялата Менделеева таблица (не Периодичния закон, а Менделеевата!). А пък регионът й почти колкото на Монако - 17.125 млн кв.км, прибл. 10000х4000 км, граничи с 13-14 държави. Много си умен, от теб блика интелект. Във военно отношение те излязоха на 1-во място. Сега присъединиха огромна акватория в Северния ледовит океан, бъкана с нефт и газНапред, Русия!
107
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стратегии???Да бе !Ей така СССР/Русия отрича 50 години за Катин и накрая си призна. За Скрипал явно ще отричат поне оше 60 години,
106
2
 
27
 
! Отговори
3334 преди 6 години
Историята и настоящето на Американският банков и военен комплекс са олицетворение на най тъмната страна която човечеството познава. Аз не мисля и да се впускам да убеждавам другомислещите дали съм прав или не. Доказателствата са всекидневни и не е трудно да се намерят ако желанието съществува. Да поддържаш Американската политическа линия е признак на неинформираност или чисто и просто на загуба на всякакъв човешки морал и продажба на твоят дух ако господ ти е дал въобще нещо.
105
3
 
22
 
! Отговори
Стратегии??? преди 6 години
На какво основание са изгонени руски дипломати от много страни? ? НА ОСНОВАНИЯ ФАЛШИВИ , БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА . /Ако някой знае доказателство моля да го спомене/Какъв ужас каква истерия да служиш на господарите Англия и САЩ . Стратегията на тези престъпници е същата от средновековието обвинявай без доказателства или ги измисли и окачи на кладата. Никой не се интересува от истината нито пък се интересува от доказателства. Тълпи зом- бита дроги- рани.
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво че ти си"наясно".Шистовия газ и сиво вещество?!Абе това поколение от последните години много фантазьор.Шистовия газ за да се пренесе в Европа трябва да се преработи и после да се търси начин на пренос.Не съм чувал за тръби под Атлантическия океан.Остават кораби.Доста дребно като количество.Сивото ти вещество много шкембе е погълнало.Не става само с ядене
103
0
 
24
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
Ко....Америка била с повече енергийни запаси от Русия....абе я стига сте говорили глупости...един Господ знае колко газ и нефт има в Арктика и Сибир....а хамериканците се тровят с фракинг...гениално
102
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадлата на кремове за лице другарката Елена и осветленият агент на Кремъл другаря ЧУКов,експерти та дрънкат а Елена го играе "евроатлантичката"хахахах смех в залата.
101
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Поптодорова, а кремчето къде е, ***?
100
1
 
20
 
! Отговори
тя преди 6 години
Приятелка на Паси !" Краставите кучета " се надушват!
99
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 6 години
На това ме се вика ГЬОН СУРАТ!!!
98
1
 
22
 
! Отговори
анти крадец преди 6 години
докога ще ни показвате тази крадла
97
4
 
36
 
! Отговори
Ето ви истината преди 6 години
Западът наложи санкции на Русия. Забрани на няколко руснака да посещават Запада. Забраниха на България ЮП. Забраниха на западни фирми, да търгуват с Русия. "Западни" да се разбира български, за мерцедес забрана няма. Русия спря да купува селскостопанска продукция от Запада. Сега дори да се премахнат двустранно санкциите, Русия няма да купува от ЕС. Намери си доставчици от Азия. Западните лидери трябва да се оправдават за провала. "Русия са вероятни отровители" е последният им шанс".
96
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като британците напускат ЕС е смешно да ми се пишат за големи европейци, по-скоро си останаха една *** на чичо Сам
95
2
 
36
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Еееееееее, когато и крадците започнат да ни учат как се живее честно???????
94
1
 
24
 
! Отговори
КАКВА преди 6 години
КРАСАВИЦА Е СТАНАЛА ТАЗИ ПОПАДИИКА--ДА НЕ ЕФЕКТ ОТ КРАДЕНИТЕ КРЕМЧЕТА...ХАХАХАХАХ--РЕКЛАМА НА КРЕМЧЕТАТА ЛИ ПРАВЯТ ТЕЛЕВИЗИИТЕ..СКРИПЕЦА АКО Е ТРОВЕН ДО СЕГА ДА Е РИТНАЛ КАМБАНАТА..ОСТАВА И В БАНЯТА МУ ДА СЕ НАМЕРИ...ДУРАЧОК......НО РУСИЯ НЕ Е ИРАК--ЩЕ Е МАЛКО ЛОШО ЗА ЗДРАВЕТО ДА СЕ НАПАДНЕ....