Случаят "Скрипал": Сблъскаха се стратегии на Русия и САЩ!

За момента държавата ни няма решение - експерти пред Bulgaria ON AIR
29 мар 2018 10:30, Елка Василева
185

 

Случаят "Скрипал" провокира различни реакции в страни от цял свят. Много държави от Европейския съюз и НАТО експулсираха руски дипломати. Други пък решиха да изчакат, преди да предприемат подобна стъпка. България е една от тях, като към момента единствено българският посланик в Москва се прибра у нас за консултации с правителството.

"Темата в България има по-различен отзвук. Лично аз не бих се ограничила до вътрешните аргументи, базирани на политическа предистория и спецификата на страната ни от гледна точка на отношението към Русия. Трябва да се гледа в по-мащабен контекст. За момента обаче държавата ни решение няма, което не е в наш плюс", посочи в студиото на "България сутрин" бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова.

Още по темата

Междувременно излязоха нови разкрития по случая. Според полицията бившият руски шпионин вероятно не е бил отровен в заведение, а в дома си в британския град Солсбъри. Остатъци от веществото „Новичок“ са били открити по входната врата на дома на Сергей Скрипал. Следи от отровата са намерени и на други места, включително и в куфара на дъщеря му Юлия, но концентрацията върху вратата е била най-голяма.

Великобритания обвини Русия, че е отговорна за отравянето на Скрипал и дъщеря му, което Москва отрича.

Пред Bulgaria ON AIR  експертът по сигурността Боян Чуков бе категоричен, че става въпрос за разрешaване на въпросите, които стоят пред американската стратегия за национална сигурност, подписана от Тръмп през месец декември 2017 година.

"В нея има раздел "доминиране в енергетиката", в който черно на бяло е написано, че Америка трябва да стане износител, вносител и иноватор номер едно в света в областта. А преди три години Путин пък заяви, че Русия трябва да стане свръхенергийна държава. Двете стратегии просто се сблъскаха", посочи той.

Според него в случая Великобритания е само изпълнител. А в Европейския съюз всеки се спасява в индивидуален план, като се опитва да балансира между това, че има изгонване на руски шпиони и лоялността към съответната международна организация, в която членува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първоначално и аз помислих, че англичаните преиграват, но като прочетох русофилите как стискат срещу баща и дъщеря Скрипал, без да ги познават, се убедих напълно, че освен Кремъл няма кой да поръча този коварен терористичен акт с оръжие за масово изтребление !
52
2
 
19
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Ама моля ви, не ми показвайте тази крадла как се изказва по морални въпроси... Аман от бивши комунисти, днешни демократи и най-обикновени предатели на идеи, от които за сукали.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 държави от ЕС от общо 28 са изгонили руски дипломати
50
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според руснаците, всичките са лоши само те са добри
49
13
 
4
 
! Отговори
Докога ? преди 6 години
Пак наказаха бедната Путинова Русия...Докога ?
48
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето държави от ЕС изгониха руските дипломати
47
2
 
22
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Ама тая върна ли парфюмите или си е излежала просъдата?
46
1
 
23
 
! Отговори
Край преди 6 години
От глупостите на тази хитра женица не се интересува никой НО тя упорите е налагана от телевизиите за експерт в дипломацията. Да иде да си излежи кражбата в Полша, после да си изчака реабилитацията и тогава да ръзсъждава.
45
1
 
23
 
! Отговори
А+ преди 6 години
А може би трябва да почакаме какво ще кажат професионалистите от Скотланд Ярд ,а не политиците които не се интересуват от Истината ,а за своите кресла .Австрия не се подава на натиска на Британия и не маха дипломати от Русия-Браво за този мъж на 29 години ,а Бойко и Цветанчо са деца пред него по на 50-60 години .Възраста няма значение дали примата е мъж или не.
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с единството в есето? Защо есето се разцепи 50 на 50 след призива на Лондон да гони дипломати, даже не 50 на 50 ами по-малко, Белгия вчера се отказа да гони руски дипломати. Нали беше единно есето, или?
43
4
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДрОгарЕ, не плюйте по вашата бойна другарка и съратничка Ленчето - кремчето... - то и вие, ако бяхте откраднали само по едно кремче, па макър и за 400 долара - сега България щеше да цъфти, но вие не се задоволихте само с това, ами дори искахте да откраднете цялата държава, като я подарите на друга... - ей така поднесена на тепсия...
42
0
 
20
 
! Отговори
н преди 6 години
До ВСИЧКИ АГЕНТИ на САЩ Боже щом Инджев го няма значи е много, много болен. Как е възможно тоя руски възпитаник, най младия комунист на 18г е член на БКП да не се явил на отчет. Та тоя досега трябваше да громи Русия и да ни учи на евроатлантически ценносто Щом това *** не се е явило значи има още да се лъже и крие
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия подписа окончателно за Северен поток 2 и започва строежа. Като транзитна страна ще купува газта най-евтино от Европа. А България спря Южен поток който щеше да донесе милиарди на страната и купува руска газ най-скъпо в Европа. Айде сега купувайте немски стоки и ходете да миете улиците и да пpocтитуирате в Германия, при демокрацията можете да пътувате свободно на Запад.
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поптодорова пренасяла доказателствата за атентатът в Сарофово от канадската граница.Интересно какви ли доказателства е намерила в козметичното магазинче на летището в Отава? Може би кремче идентично с ползваното от терориста?
38
16
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
По този случай най компетентни са позитанци... - атентатите, диверсиите и саботажите са им тясна специалност... - и е редно да ги канят за коментари по темата...
37
0
 
26
 
! Отговори
158 преди 6 години
Най-тъжната констатация е, че Истината всъщност няма значение!!! Важно е кое е по-политкоректно.. Оруел не ви учеше, а ви предупреждаваше!
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадена!
35
0
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Каква козметика употребява г-жа Елена Поптодорова?
34
0
 
31
 
! Отговори
ВСИЧКИ АГЕНТИ на САЩ преди 6 години
са мобилизирани да се явят по телевизиите. Даже и пенсионерите като АГОВ, Ал. Йорданов и Ю. Василев. Цялата ШАЙКА ПРЕДАТЕЛИ са повикани да си отработят 30-те ДОЛАРА. Очаквам и И. ИНДЖЕВ скоро да се появи