От Русия: Започва борба срещу "проруското инакомислие" в ЕС

Главният русофил в Европа днес не са Австрия или Италия, а Гърция
30 мар 2018 21:00, Елка Василева
267
От Русия: Започва борба срещу "проруското инакомислие" в ЕС
Снимка: архив, Reuters

Отказът на Австрия да експулсира руски дипломати бе възприет в Европа и Великобритания като истински бунт срещу солидарността на Запада. Австрия не е единствената членка на ЕС, запазила симпатии към Москва, а има и причини да се противи на Брюксел. Но еврочиновниците готвят нови методи за борба с "проруското инакомислие" в общността.

Австрия изразява желание да стане посредник между Великобритания и Русия в диалога по делото Скрипал, заяви министърката на външните работи Карин Кнайсъл. Тя припомни, че "през 1995 г. Австрия е влязла в ЕС като държава с неутрален статут", съответно е "контактно лице за всички участници".

Кнайсъл изтъкна, че Австрия няма да експулсира руски дипломати, "защото в критични ситуации е крайно необходимо да се запазват каналите за диалог". Ако пък вината на Русия за отравянето на Скрипал и дъщеря му бъде доказана, тогава "въз основа на конвенцията за забрана на химическите оръжия може да се разработи механизъм за предприемане на многостранни действия", подчерта тя. С други думи Виена де факто косвено заяви, че Австрия смята всички обвинения срещу Русия за недоказани и до днес.

Заради тази позиция Виена бе подложена на суров натиск и критики.

Още по темата

Кнайсъл посочи, че британският посланик няколко пъти се опитвал да издейства промени в австрийската позиция. Освен това ред европейски политици активизираха нападките срещу Виена в свои изявления и постове из социалните мрежи. Дипломати от Великобритания и други страни в "единна Европа" например заявиха в интернет, че "Австрия гори мостовете" и "неутралитетът на Австрия е несъвместим с членство в ЕС", пишат Марина Балтачева, Анна Байкова, "Взгляд".

Австрийската позиция в делото Скрипал "е абсурдна, в крайна сметка става дума за солидарност с държава от ЕС, в която очевидно по заповед на Русия е извършен опит за отравяне", цитира "Дойче веле" думи на депутата от Европарламента Елмар Брок, член на германския Християндемократически съюз (ХДС). Друг евродепутат от ХДС - Дейвид Макалистър, посочи, че като всички членки на ЕС и Австрия трябва да демонстрира пълна солидарност с Великобритания.

Освен Австрия подобни антируски мерки решиха да не вземат Люксембург, Гърция, България, Словения, Словакия, Кипър, Малта и Португалия; твърдо отказа да участва в инициативата и Турция, членуваща в НАТО.

В симпатии към Русия бяха уличени и други европейски страни. Британският журналист Джак Лойд заяви в "Айриш икзаминър", че Италия ще бъде "най-влиятелният елемент от групата проруски политици в Европа, към която спадат също премиерът на Унгария Виктор Орбан, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, ръководителката на френската партия "Национален фронт" Марин Льо Пен и ръководството на "Алтернатива за Германия" във ФРГ".

Британецът посочи, че в последните италиански избори огромното мнозинство подкрепи "популистко-националистически" партии, "открито изповядващи проруски възгледи", по-специално Движението "Пет звезди" и Лигата. Обединят ли се, те ще разполагат с гласовете на три четвърти от електората - страната ще стане "най-голямата русофилска демокрация в Европа", предупреди журналистът.

Премерена политика спрямо Русия води по-рано и Германия. Особено затопляне се открои около разкритията, че американските тайни служби са прослушвали телефона на германската канцлерка Ангела Меркел. Но при все че по някои теми - например газопровода "Северен поток-2", германските и руските интереси все още имат допирни точки, като цяло Берлин застава на все по-антируски позиции. В четвъртък например Меркел и британската министър-председателка Тереза Мей споделиха в телефонен разговор мнението, че трябва да продължат съвместната дейност с цел "противопоставяне срещу засилената агресия от страна на Русия".

Както личи, след делото Скрипал лагерът на страните еврочленки, симпатизиращи на Русия, ще претърпи промени. Симпатии към Русия изразяват днес "южняците" - Италия, Испания, Португалия, Гърция, България, Кипър, Малта, а също така Чехия с нейното "проруско правителство" и Австрия, желаеща да стане нов мост между ЕС и Русия, разказа пред "Взгляд" германският политолог Александър Рар. "Обяснението е, че тези страни нямат геополитически амбиции, засягащи Русия", смята той.

Част от тези държави обаче бяха принудени да отстъпят под натиска на Великобритания и САЩ. Както подчерта в коментар пред "Взгляд" италианският публицист и бивш депутат от Европарламента Джулието Киеза, в момента най-активни държави от стана на "русофилите" са Австрия и Италия.

Италия отдавна е привърженичка на Русия и при все че изгони двама руски дипломати, това не означава промяна в позицията й, изтъкна Киеза. Това според него е направено под натиск от страна на Лондон и Вашингтон, докато самият Рим не е имал никакво желание да го стори. "Същевременно у нас засега няма правителство и никой не знае кога ще има", добави нашият събеседник и отбеляза, че това държи засега италианската политика в "безтегловност". В тази връзка според Киеза сега именно Австрия оглавява проруския лагер в Европа.

По думите на Рар обаче главният русофил в Европа днес всъщност не е Австрия, нито Италия, а Гърция. Според експерта политиците в Европа и САЩ просто няма да позволят двете страни от "стария Запад" да прокарват самостоятелен проруски дневен ред (както показа вече примерът на Италия); но междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорил на конгрес в Брюксел, "открито разкритикува британската позиция и каза, че не е доволен от нея". "За момента Гърция е единствената страна, която може да тръгне срещу антируската политика. При това има силни културни и религиозни връзки с Русия", каза събеседникът на вестника ни.

Виена, Рим и Атина не играят по свирката на Великобритания, тъй като усещат натиска на общественото мнение, а обикновените европейци симпатизират на Русия и на лидера й Владимир Путин, подчерта Киеза. Освен това, изтъкна бившият евродепутат, Австрия, Гърция и Италия схващат, че сътрудничеството с Русия е далеч по-изгодно от конфронтация.

В Евросъюза обаче се води активна борба с инакомислието. "Днес страните, изразяващи симпатии към Русия, нямат възможност да увеличат влиянието си. Предстои европейската бюрокрация да промени правилата на играта. Тя ще положи усилия по-специално да прокара норми, според които по въпроси, засягащи външната политика и сигурността, в ЕС ще се гласува вече с мнозинство, а не с консенсус.
Нововъведението цели мнозинството да побеждава, а засега мнозинството използва антируска риторика", разказа Рар.

Според политолога Москва е постъпила мъдро, решавайки да не посреща с твърда реакция действията на ЕС. "Няма нужда от никакви силови похвати. Мнозина вече разбират, че решението е неоснователно - без факти, без доказателства. На този фон нещата може и да се уталожат. А Русия може да подпомогне симпатизиращите й страни от ЕС, като доказва меко правотата си", поясни той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
14
 
! Отговори
До 155 преди 6 години
"Ингилизите дори и да излязат от ЕС ,ще са по-близки до ЕС отколкото до скапаната Русия !"Ми що искат да излизат бе, нали в ЕС много хубаво?
130
0
 
9
 
! Отговори
Росен Ангелов преди 6 години
Не, инглизите искат всички да са под тяхно влияние. Дойде им в повече да са в сянка на меркел, бухаха
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 134 Научи се да пишеш на грамотен български език! Знанията са ти на 4-токласник. Какво те квалифицира да даваш съвет?
128
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Росен АнгеловЕеее , ти така се изказа ,сякаш ингилизите искат да влязат под руско влияние ! Ингилизите дори и да излязат от ЕС ,ще са по-близки до ЕС отколкото до скапаната Русия !
127
0
 
7
 
! Отговори
Perfidious Albion преди 6 години
е англофобска пейоративна фраза, използвана в контекста на международните отношения и дипломацията, за да се позове на предполагаеми актове на дипломатически сблъсъци, дублиране, предателство и следователно изневяра (по отношение на възприеманите обещания или съюзи, образувани с други нации) от монарси или правителства на Великобритания (или Англия) в стремежа си към личен интерес. Та въпроса ми е защо тази фраза съществува от векове за англодипломацията? Явно няма да е без причина.
126
4
 
4
 
! Отговори
---- преди 6 години
про-руско и мислене трудно стоят в едно изречение
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да англетата сега се сетиха че са от ЕС. Айде у лево.
124
0
 
11
 
! Отговори
Росен Ангелов преди 6 години
Ами ингилизите що не искат да живеят в този демократичен блок, бе. Щото им е много демократично и не могат да командорят, меркелица ги води за хомота
123
0
 
7
 
! Отговори
Росен Ангелов преди 6 години
Що натиск бе, нали свобода на словото, човека, избора. Въпроса не е дали ташата е виновна или не, а че ги осъдиха без доказателства и без съд и без право на защита. За операция Аякс нищо не казват, милите
122
7
 
3
 
! Отговори
бай Тошо преди 6 години
Хак да им е на тези държави, които симпатизират на Сибирския злодей. Като не искат да живеят в демократична и свободна Европа да си направят един нов соц. блок и да му сърбат попарата -ние добре знаем какво беше.
121
4
 
9
 
! Отговори
EGSMBNSPTR преди 6 години
До Анонима 131Aнонима, като България не е родина за теб какъв го стискаш по българските сайтове ??Знаем ги такива тарикати, миячи на чинии в англия и стържачи на корабни трюмове в холандия. Иначе като се върнат тука със смешните кинти са голямата работа, хехеПоне езика успя ли да научиш ?
120
10
 
6
 
! Отговори
завиждам на запада преди 6 години
Запада е добре и винаги ще е добре понеже никога не е бил под руско влияние ,няма и да бъде ! А всички държави от изток които са били под руско влияние са бедни също като руснаците ! Дори източната част на Германия все още не може да прилича на западната част ! А за Куба да не говорим ,още 100 г. няма да може да се съвземе ! В България всичко прилича на Русия , стандарта на живот, улиците и сградите в лошо състояние ! По нищо не приличаме на запада !
119
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 138"До 130 само дето няма да срешнеш няколко меки джендърчета А озлобен народ върнал се от запат Организиран в ЛЕГИОН и най накрая да ви исколи цялата червена мрас"Как ше се върнат бе, нали шефовете им ше ги изритат от ягодовите полета и метенето на метрото. Стойте си у Лондон в квартирите по 20 човека в стая. Ние тука ше си посрещаме руските туристи и ще диплим парички и всяка година по още едно етажче на къщата. Кой за квото е учил.
118
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 136 888 Не ми пука как си живял преди или как живееш сега, това си е твой проблем, въпроса е че ако пак ви зароби Русия ще ви се разкаже играта, точно като по времето което хвалиш! Че и по- зле ще бъде защото никой друг *** няма да намериш да " формирате" новия Сив, освен Русия, Беларус и Бг. Без война никой не ще да даде Свободата си, само Бг, Ти си направи извода този факт не е ли, заради роби като тебе?
117
1
 
6
 
! Отговори
До 134 преди 6 години
"Правителство на Делян Пеевски поткрепяно от Волен и Иво Христов плюс мутри... щото това е русия ....Ако това искате"Сега поне има какво да се яде. Щото при правителството на Костов подкрепяно от УС амбасадата щяхме да изпукаме от глад. Което не попречи разбира се, Костов да стане милиардер.
116
4
 
12
 
! Отговори
888 преди 6 години
До Анонимен 131 Момченце,виждам че си голям познавач относно руските ботуши...а я ми кажи 45 години имаше ли такъв вид обувки в Народна Република България???Някой дали ги е усетил???Аз и моето семейство не сме усетили,даже родовете ни живееха по-добре и задружно...а сега всичко е разруха и бандитизъм в Родината ни,защото така го пожелаха онези отвъд океана! Така че си наври мнението знаеш ли къде???Ей,нямаш си и идея колко са много такива,които мислят като мен! По-силни сме от пропагандата!!!
115
3
 
3
 
! Отговори
;-) преди 6 години
Статия за 80-те %, които скандират "Слава России"
114
1
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 6 години
"125 Говориш глупости, ако не си руски тролзначи просто си заблуден, я помисли Беларус по кой важен въпрос има мнение различно от Москва? "Колкото Лукашенко се е карал с Путин, никой в Европа сигурно не се е карал. Даже заплашваше Путин, че ще спре тръбите за Европа. Скандалите между тях са през месец.
113
1
 
12
 
! Отговори
Х преди 6 години
Двойни стандарти и борба с инакомислещите - това ли е е Евросъюза??? Това си е жив ФАШИЗЪМ!!! Да, господа недоубити фашисти! Тепърва народите ще се вдигат отново на борба с фашистката из..мет!!! Русия им била виновна,че на Тереза Мей и се случило рядкото щастие или пък на онези гъби (лобита ли бяха и ли какво?) в Америка не им се отвори парашута??? Хехехе,не стига че ставате смешни,ами и глупави в очите на хората! А ви наздраве за просто.тиите!
112
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
125 Говориш глупости, ако не си руски тролзначи просто си заблуден, я помисли Беларус по кой важен въпрос има мнение различно от Москва? Ако не дай Боже Бг. напълно попадне под руски ботуш 80% от тези, които сега възхвалявате Путин и Русия горко ще се каете, защото тези "капризи" които сега Борисов демонстрира на ЕС, в руската зона ги няма! Честно казано аз няма какво да съветвам който и да било, защото отдавна Бг не е родина за мен, все по- рядко идвам тук