Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума

Лавров: Обвиненията към Сирия са провокация
9 апр 2018 15:05,
282
Русия не откри следи от химическо оръжие в Дума
Снимка: БТА

Руски специалисти, пратени на разследване в сирийския град Дума, където сирийският режим е обвинен, че е извършил химическа атака на 7 април, не са намерили никаква следа от химическа субстанция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Франс прес.

"Нашите военни специалисти отидоха на място. Те не откриха нито една следа от хлор или от каквато и да е химическа субстанция, използвана срещу цивилни", каза Лавров.

Той заяви, че твърденията, че сирийското правителство е извършило газова атака, са фалшиви и са провокация, предаде Ройтерс, предаде БТА.

Още по темата

Лавров допълни, че Русия нееднократно е предупреждавала, че се готви такава провокация за обвиняване на Дамаск в използване на химическо оръжие, предаде ТАСС.

Министърът се обяви за честно разследване на съобщенията за предполагаемата химическа атака в Дума.

Постоянният представител на Русия в Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Александър Шулгин пък днес каза, че сирийските власти са предавали в ОЗХО и в Съвета за сигурност на ООН данни за готвещи се провокации с използване на хлор в Източна Гута.

ОЗХО днес изрази сериозно безпокойство от предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Ройтерс. Организацията каза, че събира всичката информация, която е на разположение относно това нападение.

"ОЗХО извършва предварителен анализ на информациите за предполагаемо използване на химически оръжия, още щом тези информации се появиха", заяви генералният директор на организацията Ахмет Узумчу. Той каза, че ще бъдат събрани още елементи, за да се установи дали са били използвани химически оръжия.

Същевременно Саудитска Арабия, Кувейт, Катар и Бахрейн осъдиха твърдо предполагаемата химическа атака в Дума, предаде Франс прес.

Британският външен министър Борис Джонсън каза, че Лондон иска силен международен отговор след предполагаемата атака с химическо оръжие в Дума, предаде Франс прес. Този призив бе отправен в телефонен разговор на Джонсън с френския му колега Жан-Ив Льо Дриан.

Днес организацията Съюз на организациите за медицински грижи и за на спасителните операции (Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), обединяваща международни хуманитарни агенции, които финансират болници в Сирия и която е отчасти базирана в Париж, съобщи, че в предполагаемата химическа атака са убити най-малко 60 души, а над 1000 са ранени. Вчера някои източници съобщаваха за 100 убити и за 500 ранени.

Повече от 24 часа след атаката самолети атакуваха израелска военна база в Централна Сирия. Според сирийския Център за наблюдение на правата на човека в тази атака са убити 14 бойци, сред които и иранци. В базата Т-4 е имало руснаци, иранци и бойци на Хизбула. Няма убити руснаци, вече съобщи руското министерство на отбраната.САЩ и Франция отрекоха да имат нещо общо с удара.

Сирия и Русия казаха, че ударът е бил нанесен от два изралески самолета Еф-15 от ливанска територия, без навлизане в сирийското въздушно пространство, с ракети с насочване.

По повод на този удар Лавров днес каза, че това е едно много опасно развитие на ситуацията.

"Надявам се, че поне американските военни и тези на страните, участващи в коалицията, ръководена от САЩ, ще разберат това", заяви Лавров, предаде Франс прес.
Той каза още, че за нормализация на ситуацията в северния сирийски кюрдки анклав Африн е нужно той да се върне под контрола на Сирия, предаде ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
9
 
1
 
! Отговори
Defender of Church преди 6 години
Кво нещо е съдбата... Преди Англия е била поддръжник на мюсюлманските убийци и по конкретно на турците, сега тая роля я взе Русия...
115
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лавров мисли че може да лъже както лъжат в Русия. Въпреки че и там хората вече почват да се усещат за лъжите им, навън е съвсем различно и лъжите им не минават. Сигурен съм че скоро ще го пенсионират, защото вече се изтърка и е нужен нов лъжец.
114
1
 
4
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
А иначе това означава ,че Русия приема Иран ,като конкурент на пазарите на руски нефт и газ!?!?!?!?!?!?!А Турция също ще се спечели от това!Все стои въпросът за капаните на тази ситуация! Кой ги залага , за кого и накрая ,кой ще влезе с двата крака в капанът!Сирия беше дизайнвана ,като вечен пожар!Това е положението ,удобно за големите играчи!Кюрдите паднаха ,като първите жертви!Предадоха ги всички!Вижте ги добре!!Така и ние щяхме да бъдем!!
113
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Великият Стефан Стамболов беше премиер на България още 10 години , сега нямаше да има и един ***.Просто щяха да мислят по другому .
112
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на Тромпета с един подпис изтри 50% от Русал на Дерипаска, какво представлява това като пари ами това са пенсиите на всички руски пенсионери за 10 години напред. Путин се пеняви от 2000 година насам че ще се справи с олигарсите, а ето че служителят му Тръмп за секунди свърши работата която Путин не можа да свърши за 18 години.
111
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Члeн 7см - ти наистина си завършен *** . При Катино поле НКВД избива 22 000 поляци и ги заравя в масови гробове , след като СССР нахлува с мирни цели в Полша
110
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще му повярва на тоз Лавров. Аз с очите си виждам мъките на тез нещастни дечица, той ще ми разрпавя че нямало такова нещо. Как не го е срам?
109
4
 
5
 
! Отговори
До Илия Илиев преди 6 години
Руснаците пич, руснаците първи са открили че можеш да накажеш някой по фалшиви обвинения в резултат на което са избити бог знае колко невинно осъдени по 58 член, АСА или КРТД.
108
11
 
6
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Проблемите в Сирия ,има кой да ги решава- големите играчи.Но големият проблем в България ,са тези с капсулованите в главите им Сърпове и Чукове ,дето висят по цял ден във форумите , като луканки на сарък,и ръсят простотии, а трудовите хора работят, за да им плащат пенсиите..........
107
4
 
0
 
! Отговори
До Членска карта 7 преди 6 години
Тука можем да поспорим , щото като гледам вашите безмислени коментари , явно сте свикнали да лъскате рязаната карабина по цял ден и да хейтвате под постовете ....
106
4
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Арабите видяха от англичаните ,че не е необходимо доказателства , за да обвиниш Русия в някои грехове!Защото никой не се интересува от доказателство!Пропагандната система работи без доказтелства!Германците май първи са го приложили в такъв мащаб!И след толкова много години все още работи това!ха ха ха Защо ли толкова са еднакви обработваните преди и сега!Преди не са имали инфо , а сега не се нуждаят от инфото!ха ха ха
105
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам. Руснаците лъжат всякога и за всичко.
104
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой му вярва на Лавров ,след като някой каже 100 лъжи ,то 101- та не може да е истина .
103
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам на британците, американците и мръсната им коалиция, която първо убива, а после скромно отчита мародерството като "грешка"!
102
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само най-големите наивници могат да очакват от лъжливото овчарче Русия да открие следи от химическо оръжие или недай си боже Новичок.
101
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ДО СОЦ КАРТА 7То идеи, много, топките ви са малки :-)
100
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На момчето на снимката маркучът влиза в устата а другият край е пъхнат в празен пластмасов бидон!?А тия неща които са му залепили на гърдите какво точно са?Едното е за сърцето-ок.Другите лепенки за какво са?Момичето очевидно спи.Бръкнало си е в гащите даже-много деца го правят доста родители ще го потвърдят.Изобщо в тая снимка има много подозрителни неща.
99
1
 
8
 
! Отговори
асен преди 6 години
Пак ли "Ал Джазира " прави клипчета !!!!
98
1
 
1
 
! Отговори
ДО СОЦ КАРТА 7 преди 6 години
СМЕШЕН , имам по добра идея , да ти пробия зад*ника и оттам ще зареждаме Европа , Сондаж .... ще видим кви богатства ще изровим оттам , комунистическа ***
97
0
 
0
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ЕВРОПАИ това за разпадането е старо... Още умните и красивите преди Девети септември 1944, но го обясняваха докато ни колеха...