За Москва ударите на САЩ по Сирия са силно унижение!

Руска преса: Единен фронт срещу Русия няма да бъде изграден
16 апр 2018 10:10, Елка Василева
412
За Москва ударите на САЩ по Сирия са силно унижение!
Снимка: Reuters

"Защо американският удар по Сирия не донесе ясни резултати", разсъждава "Известия" в статия за въздушните атаки на САЩ, Франция и Великобритания срещу сирийски обекти за химически оръжия през нощта срещу събота. Обстрелът не доведе до човешки жертви и тежки разрушения, напомня "Комерсант".

САЩ изразходваха в Сирия сравнително малка част от ударния си потенциал в региона, а експерти посочват задоволителната подготовка на сирийската противовъздушна отбрана, отбелязва "Известия".

Вестникът предполага, че ако бяха задействали една от двете плаващи наблизо подводници тип "Охайо" с ракети "Томахок", американските военни биха могли "да претоварят" сирийската противовъздушна отбрана и "да унищожат по избор няколко важни обекта".

Още по темата

Пентагонът обаче заяви, че армията на САЩ е използвала в операцията 105 ракети и че трите западни сили са поразили успешно всички набелязани цели.

За САЩ бе нужно, от една страна, да нанесат удар най-малкото, за да запазят имиджа на своя президент. От друга, този удар в никакъв случай не биваше да предизвика по-нататъшна ескалация на конфликта - вече между САЩ и Русия. Това автоматично изключваше от списъка с възможни цели всички що-годе важни обекти, особено край Латакия и Тартус, където има руски бази, обяснява "Известия".

"Ударът по Сирия произтичаше главно от желание да се покаже и докаже, че САЩ все още имат някакво значение. При все че начинът за доказване явно спада към негодните средства", заявява пред "Взгляд" бившият посланик на Москва във Вашингтон Сергей Кисляк.

За Москва американските удари по Сирия естествено са силно унижение - Русия фактически предварително се отказа да брани своя сирийски съюзник, цитира "Ведомости" военния анализатор Михаил Барабанов.
"Това нагледно демонстрира колко е несигурно руското присъствие в Сирия, където Москва може да действа, само докато САЩ й позволяват това", казва експертът.

Демонстративният характер на ударите по Сирия даде възможност на Русия и на САЩ да запазят имиджа си, без да приближи обаче развръзката на конфликта, обобщава в редакционен коментар "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Операцията на САЩ, Великобритания и Франция изглежда не твърде ефективна от военна, но не и от политическа гледна точка. Съюзниците не крият, че бе адресирана главно към Москва, пише "Комерсант".

Западните лидери фактически поставиха на Русия ултиматум - да спре да подпомага Дамаск или да се готви за още неприятности.

Още в неделя посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли анонсира нови антируски санкции "заради подкрепата за сирийския режим". Резултатът от по-нататъшната политика на Вашингтон към Русия до голяма степен ще зависи от поведението на европейските съюзници на САЩ - от това дали ще склонят да застанат в единен фронт срещу Москва, заявява изданието.

Събитията в Сирия дават допълнителни аргументи в полза на западните антируски санкции, при все че санкциите на ЕС формално не са свързани със Сирия. Единен фронт срещу Русия обаче няма да бъде изграден, прогнозира анализаторът Сергей Уткин.

"При засилващата се конфронтация между Русия и Запада някои европейски страни като Австрия, Финландия и Швейцария изтъкват значението на своя статут, неутрален във военностратегически план, и може да станат удобни и значими площадки за преговори по ключови международни проблеми", казва руският експерт.

Според него броят на страните, желаещи да водят "такава политика на неутралитет и посредничество, може дори да нарасне", но за да има тя успех, "великите сили трябва да са готови сериозно да използват този шанс".

Освен твърдост американското правителство демонстрира и крайна непредвидимост, което също е преграда в отношенията с Русия. При все това Тръмп и съратниците му явно не се канят да притискат Кремъл докрай, се казва в коментар от "Независимая газета".

В случая с антируските санкции това проличава според вестника от "формалния подход" към т. нар. кремълски доклад, публикуван в САЩ през януари - списък на длъжностни лица, политици и едри бизнесмени, придружен с анализ на връзките им с руските власти.

Същевременно всекидневникът подчертава и "формалния характер на ракетните удари" по Сирия. "Това запазва надеждата, че Русия все още има шанс да установи пълноценен диалог със САЩ. Въпросът е другаде - дали днес самата Русия има интерес от това?", резюмира "Независимая газета".

В коментар за ракетните удари по Сирия "Росийская газета" изброява редица "провокации", ставали повод "за разпалване на въоръжени конфликти и войни". Московският официоз споменава наред с убийството на ерцхерцог Фердинанд и подпалването на Райхстага бомбардировките на Югославия през 1999 г., нахлуването в Ирак през 2003 и ракетния удар на САЩ срещу сирийска въздушна база през април м. г.

След съботния удар по Сирия "очаквам проамериканската коалиция да остане в абсолютно малцинство", заявява пред вестника Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в руския сенат.
"Ако това не стане, ако светът преглътне тази авантюра, следващия път ударът може да бъде нанесен по която и да било страна, включително за жалост и по нашата страна, било то извън пределите или в пределите на националните ни граници", предупреждава политикът.

Но докато не са засегнати военните обекти на Русия в Сирия, отговорът на Москва "трябва да бъде не военен, а юридически", подчертава руският сенатор.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: САЩРусияСирияудари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"САЩ изразходваха в Сирия сравнително малка част от ударния си потенциал в региона, а експерти посочват задоволителната подготовка на сирийската противовъздушна отбрана, отбелязва "Известия"Писането на опашати лъжи в руските медии единствено доказва, че нито експертите им са експерти нито медиите им медии.
330
2
 
4
 
! Отговори
До 343 преди 6 години
*** се радват на бомбите! Защо си въобразяваш, че англичани и французи са ***?
329
9
 
17
 
! Отговори
joro преди 6 години
Тръмп удари с " умни и красиви" ракетки, спомняте ли си кои спонтанно протестиращи " умни и красиви" свалиха законно правителство в България, за да върнат една продажна мутра на власт. така че да ви е наълно ясно чия губерня сме и какво ще ни обясняват "политиците".
328
14
 
21
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Британски медий : 1/4 от англичаните са подкрепили участието на великобритания , 3/4 са против. Французите са още по-категорично против участието на Франция и били потресени след като разбрали !
327
12
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 336Мой колега страшно умно момче замина за САЩ като носеше в джоба си 17 активни сертификата на Майкрософт - Този човек нает от коя да е фирма прави фирмата Златен партньор на МайкрософтДве години живя при сестра си(омъжена за Американец) докато си взе Шофьорска Книжка, САТ, Приравнителни изпити по еди кои си предмети, Изпит по Английски и История задължителен за потвърждаване на зелена картаПрез това време сертификатите на МС изтекоха - разнасяше пицаоще година и си намери работ
326
7
 
16
 
! Отговори
България е велика преди 6 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе - народ.
325
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Je Руснаците май още колелото не са открили-та се напъват да се мерят с американци-а още пият одеколон по улиците
324
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боби, аз съм живял в Америка. Имай предвид, че там бедните живеят на мотел и имат една обща кола (ама не си представяй някоя малолитражка като тука) жената и мъжа и това се смята за крачка назад. Ти колко време можеш да живееш в мотел с твоята заплатка?
323
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рускиня, само дето българите се връщаха от бригади, докато твоите съотечественички оставаха... Хващаха който им падне, само за да вземат citizenship.
322
12
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 332Напиши в тубето следното Poverty in America bbc 2017Ще ти излезе ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТАЛЕН(нарочно големи букви) ФИЛМ на BBC за точно най-най-бедните в САЩ.а ако се загледаш и в десетките други НЕОФИЦИАЛНИ филми може и да разбереш.
321
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко факти,Да говориш за глад в Америка е все едно да говориш за социално слаби в Кувейт. Отдавна не съм се смял така.
320
17
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен"Хахаха руските *** ме забавляват супер много. Обясняват колко било зле в САЩ и западна европа, а всички деца и богаташи от РУСИЯ отиват да учат и живеят там"Ано Умни кажи ми САЩ, Япония и ЕС(старите страни) от кои университети признават дипломи? Само от своите. Дипломи на техните университети признават ли се на всякъде по света и то НАЛАГАНО ДОРИ С ДИПЛОМАЦИЯ И СИЛА - ДАОписах ти първо ЗАЩООтносно Русия - Мафията(криминална не политическа) е много силнаСИГУРНОСТ второ ЗАЩО
319
13
 
18
 
! Отговори
аа, бъркаш са преди 6 години
До Анонимен 327 Последната държава окупирала България е САЩ / справка последните 29 години /
318
8
 
6
 
! Отговори
HELL преди 6 години
До ВангаДа се подиграваш с това име и да си измисляш предсказание, много лошо направи. Огромния казан те чака за лъжите ти!!!!"ТОВА КОЕТО СЕ ОБЕДИНЯВАЛО ДО РУСИЯ КЕ СЕ РАЗПАДНЕ""ЩЕ ИМА НОВ СЪЮЗ, БАЛКАНСКИ СЪЮЗ. ПЪРВО НЯМА ДА СТАНЕ, НО ПОСЛЕ НАСИЛА ЩЕ СТАНЕ ТОЗ СЪЮЗ". Реални неща казани от ВАНГА!
317
10
 
7
 
! Отговори
малко факти преди 6 години
До Анонимен 322Това е от 2013"Всеки седми американец живее под границата на бедността. А след като държавата оряза драстично програмата за изхранване с купони, мнозина са изправени пред нищото, осъдени да се борят за физическо оцеляване." В началото на ноември обаче средствата по програмата бяха съкратени в рамките на правителствените усилия за икономии - годишно трябва да бъдат икономисани 5 милиарда долара. Това решение има и друго измерение: 47 милиона са обречени на глад "
316
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха руските *** ме забавляват супер много. Обясняват колко било зле в САЩ и западна европа, а всички деца и богаташи от РУСИЯ отиват да учат и живеят там?? Защо, бре? Тролета ? Ако Русия беше тооолкова хубаво нещо, защо ние 89-та скачахме по площадите? Нали бяхме част от "прогресиращия СССР" ? Защо всички страни, които са имали някаква връзка с СССР и Русия в момента са на 50-100 години от развитите държави?Последната държава окупирала България е РУСИЯ! Нищо добро не сме видели от тях
315
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На рижавия Тромпет май в момента вече му кроят шапката .Уолстрийт Джърнъл излезе днес с информация ,че Доналд Тръмп е издал заповед да се ударят в Сирия руските бази и да се удари Иран,но тази заповед не е била изпълнена от ръководството на пентагона и така военните на САЩ са предотвратили световна ядрена война.//С една дума Тръмп ще обере калая за външнополитическите и военни провали на САЩ
314
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Как се прави БВПЧак до там не са стигнали (засега), но има друг трик: Имаш детегледачка, плащаш и 3000$ месечно. Добавят ги към БВП. Нямаш детегледачка, сам си гледаш децата, значи си свършил работа за 3000$. Добавят ги към БВП. Това за САЩ е факт, не знам, за кои европейски държави също.
313
9
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Русия е в 19 векАйде още един ТРОЛТРОЛЕ ЩЕ ТИ КАЖА ЗАЩО СЕЛЯНИТЕ НА СЕВЕР И ТО НЕ САМО в РУСИЯ ЖИВЕЯТ ДАЖЕ НЕ В ДЪРВЕНИ КЪЩИ А НАПРАВО В ЗЕМЛЯНКИЗамръзналия слой почва е около 1,5м след това започва температурата да се покачва на 2,5-3 метра температурата на почвата е около 15 градуса целзииТова означава че там може да се оцелява дори и без сериозно отопление през по-голямата част от годината.Съвременна къща постигаща това ПОСТИЖЕНИЕ ще ми намериш ли?
312
12
 
6
 
! Отговори
982356 преди 6 години
До Ванганоооо казано е също " Ке дойде време , кога американците , ще просят рубли по улиците , за да могат да се нахранят