Ударите в Сирия без последици за връзките ни с Москва

Франция: Доказано е използването на химически оръжия от Асад
15 апр 2018 12:45,
61
Ударите в Сирия без последици за връзките ни с Москва
Снимка: БТА

Въздушните удари в Сирия няма да повлияят на дипломатическите отношения София – Москва, но България е част от Европейския съюз и НАТО, част е от международната общност и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Тя изрази надежда, че ситуацията ще се върне към международното право и дипломацията.

"Ескалацията между Москва и Вашингтон е налице. Тя ескалира постоянно", допълни Захариева пред bTV.

На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в Дума Захариева коментира, че има много основателни съмнения за това.

Още по темата

"От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад”, допълни Захариева.

Според външния министър не е вероятно България да бъде потърсена, за да стане част от по-широка коалиция срещу правителството на Башар Асад. "Това, към което се стреми цялата общност, е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН”, каза Захариева.

Според нея въздушните атаки в Сирия няма как да саботират разследването на ОЗХО дали в Дума наистина е използвано химическо оръжие. "Международното право беше грубо нарушено с извършването на поредната химическа атака в Сирия. Разбира се, не е идеалната ситуация, тъй като няма решение на Съвета за сигурност на ООН за извършване на тези въздушни удари”, допълни външният ни министър.

Според Захариева ударите в Сирия по никакъв начин няма да доведат до нова бежанска вълна.

Посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел заяви, че страната му е разсекретила доклад, изготвен от спецслужбите, за който се твърди, че доказва използването на химически оръжия от режима на Башар Асад в Сирия. Документът е публикуван на страниците на френското министерство на отбраната, както и на външните работи.

"Това е консолидиран доклад, който изразява мнението на френските разузнавателни служби. Вътре има и политически и военни становища”, поясни Льобебел."В доклада има много улики, които съвпадат и ни отвеждат към заключението, че няма никакво съмнение, че именно режимът на Асад е извършил химическата атака срещу град Дума”, допълни още френският посланик.

Той определи въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция като "необходими, целенасочени и напълно законни”.

"Нашата цел беше да избегнем всеки риск от ескалация. Понякога в коментарите има тенденцията да се преувеличават нещата – ние не сме в ситуация на Трета световна война или поемане на някакви рискове”, категоричен е Льобебел.

На въпрос дали въздушните удари "са си свършили работата”, посланикът коментира, че това зависи единствено от сирийския режим и неговите съюзници.

"От една страна, ударите вчера бяха достатъчно мощни и целенасочени, за да унищожат една голяма част от това, което оставаше като химически запаси на режима. От друга страна, тази проява, тази заявка на воля, на решителност от страна на САЩ, Великобритания и Франция ще окаже влияние на сирийския режим и особено върху Русия”, допълни Льобебел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бързай като пуле пред майка си-отговор и то отрицетелен ще има ! Путин не бърза но! бъдете сигурни-отговор ще има ! Когато атовете се ритат магаретата страдат !
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ ГО ..., ОП ИНТРЕРЕСУВА ЗА ВРЪЗКАТА НИ С МАФИОТСКА, ПАРДОН МОСКВА ?
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България гледа на запад, защото се е надупила на изток.
52
1
 
6
 
! Отговори
do 19 преди 6 години
България е слаба и не може да води самостоятелна политика, защото след 1989 г. е ограбвана и разсипвана последователно от всички партии.Освен това има две незаконни турски партии-ДПС и ДОСТ, които са двете пипала на турската мафия в България.Ердоган се оказа силен и самостоятелен политик, колкото и да не ни се харесвана българите, нищо че диктатор и с нищо не е "по-голям демократ" от Асад, но Западът го търпи поради ред причини.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не е доказано . дори се разбра, че Новичокът на Скрипалите е БЗ-вещество, разработено на запад. Орг. за забрана на Хим оръжия не е съвсем неутрална, за съжаление....
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БРАВО ИТАЛИЯИталия ясно е показала на съюзниците си, че не може да предостави базите си за нанасяне на удари срещу Сирия.---------------Защото ракетите Томахоук не са базирани в Италия, а се изстрелват от кораби. Такива като Доналд Кук. Как не се намери един руски герой да го облети пак, нали уж нещо можели да заглушават... Изобщо, напразно се радвате. От Италия всеки ден излита американски Глобал Хоук и цял ден обикаля и шпионира около Крим и руската граница с Украйна.
49
4
 
5
 
! Отговори
Русия е сама преди 6 години
И северно корейците напускат съюза с Русия. Остава им само Куба, засега
48
1
 
16
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Нагло, просто и жалко Същество,с липсващо в гкъвътъ вещество.Пази Боже,сляпо да прогледа!Тъжно е,че у нас е бъкано с Го ***.
47
2
 
18
 
! Отговори
Филми преди 6 години
Ако видите филмите на химическото отравяне в Дума, то е от ясно по ясно че са снимани с професионални камери. Как така? Ако филмите са реалистични ще се види бягащи хора, паника и главно филми снимани с телефони с не много стабилни кадри. Ако обаче наистина ти знаеш че току що на мястото са употребени химически оръдия, ще стоиш ли там да снимаш или ще бягаш коклкото се може по далече?
46
2
 
16
 
! Отговори
бай х преди 6 години
едно време и хитлер нападаше по слабите .. и накрая настъпа мотиката сега краварите същото
45
2
 
10
 
! Отговори
БРАВО ИТАЛИЯ преди 6 години
Италия ясно е показала на съюзниците си, че не може да предостави базите си за нанасяне на удари срещу Сирия. Това съобщи днес премиерът Паоло Джентилони, предаде ТАСС, цитирана от БТА.Прочети повече на: https://***.bg/news/477323-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%87%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D0
44
0
 
10
 
! Отговори
oduene преди 6 години
Po-vnimatelno s dumite...po-vnimatelno s posokite...po-vnimatelno s skorostta...po-vnimatelno s izgorelite himicheski gazove v meden rudnik...koga ste napusnem ooneto, za kakvo chlenuvame tam?!
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Слава на Русия".... Бойко махай тая слагай друга!"---Е, коя друга? Деса Умното от Дулово, или оная другата министърка, преди нея, дето Боко я беше харесал на една бензиностанция? Пък, може и да намери, знаеш ли? ГербоКалинки колко щеш. :)
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, има ли някой още който я слуша тая...............тази въобще не е вред с главата си.....но му се чудя на бойко, откъде ги копа тия калинки!!??
41
0
 
24
 
! Отговори
основателни съмнения преди 6 години
СМЯХ В ЗАЛАТА!"На въпрос дали страната ни е напълно убедена, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за химическата атака в Дума Захариева коментира, че има много основателни съмнения за това"Това означава че съмненията са много ама много видни.Защо тогава страната ни е убедена? Защо подкрепяме този терористичен акт?Липсва елементарна логика.Налице е пряко подчинение на лицемерието "демокрация" И какво излиза че правителството хем вижда лъжата хем я подкрепя.
40
21
 
5
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Все за рашката *** и взаимоотношенията сте притеснени , а не , че 3 милиона сме зад граница , дано ви пуснат и на двете братски кочини 30 атомни бомби !!! Смърт за рашка и булгарашка !!! Уууууу ве , яжте ми *ура !!!
39
0
 
30
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
След като са ударили складове с химическо оръжие, сега трябва района да е обгазен и да има много жертви. Само *** могат да повярват на това.Всички войни почват с маниполация .
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪНШНАТА НИ ПОЛИТИКА 1944г.- 1989г СЕ ОПРЕДЕЛЯШЕ ОТ МОСКВА. В ООН, гласуваше по ЗАПОВЕДСлед това от ЕС. И ПРЕДИ И СЕГА, НЕ Е НЕОБХОДИМО ТАКОВО ГОЛЯМО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО.
37
0
 
12
 
! Отговори
П преди 6 години
Тя какво разбира от сирия беще там че коментира само да се намира на работа
36
0
 
14
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 6 години
ДА си напрегне сивото вещество!"От шестте доказани пъти, в които е използвано химическо оръжие в Сирия, за четири беше доказано със сигурност, че оръжието е използвано от Асад-шест доказани пъти от които 4 със сигурност.Защо тогава са 6 пъти.каква е разликата /да обясни госпожата/ между доказано със сигурност и доказано без сигурност.Явно доказателства никакви няма и винаги се правят холивудски филми на ужасите за да се убиват още и още хора.И ние ли ще сме в групата на убийците?