Тревога от Острова и САЩ: Злонамерена руска кибератака

Тя била насочена към администрации и инфраструктури
Обновена: 17 апр 2018 08:27 | 17 апр 2018 08:11, Александър Попов
142
Тревога от Острова и САЩ: Злонамерена руска кибератака
Снимка: Reuters, архив

САЩ и Великобритания издадоха съвместна тревога за "злонамерена кибератака" от страна на руската държава, насочена срещу администрации и инфраструктури, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Мишените на тази злонамерена кибератака са основно правителства и организации от частния сектор, инфраструктурни доставчици от ключово важно значение и доставчици на интернет", се казва в съвместно съобщение на британския Национален център за киберсигурност и на ФБР и министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

В съобщението се отправя предупреждение както до доставчиците на интернет, така и до потребителите. В него се цитират организации, извършващи изследвания в областта на киберсигурността, както и други правителства, в подкрепа на информациите за кибератаката. Но в съобщението не се предоставят детайли за датата и мащабите на тези злонамерени действия.

Според Лондон и Вашингтон подкрепяни от руското правителство хакери са заразили рутери по света в хода на кампанията, насочена срещу правителствени агенции, компании и важни инфраструктурни оператори.

Британски правителствен говорител каза, че това е още един пример, че Русия не спазва международните стандарти и глобалния ред - този път посредством кампания за кибершпионаж и агресия, която се опитва да наруши работата на правителства и да дестабилизира компании.

"Приписването на тази злонамерена активност праща ясен сигнал на Русия - знаем какво правите и няма да успеете", заяви британският правителствен говорител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: САЩРусиякибератака
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доволен съм че най-сетне Запада разбра, че в Русия има фашизъм и започна все по адекватно да се отнася с нея. Чакам засилване на санкциите и икономическото задушаване на русофилската Матушка. Само това ще доведе до спиране на всякакви хибридни и кибер атаки на Русия срещу цивилизования свят.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В коментарите църкат Хомосоциалисти като настъпани нишки.
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак обвиняват руснаците, а ще се окаже, че Кембридж Аналитика и фейса са врътнали провокация!
47
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кибератаки има само в тъпите мозъци на краварите и островитяните. Те всяка своя загуба си обясняват с кибер атака. Той и Тръмп бе"избран" с руска кибер атака и наакрая се оказа най-големият рософоб на света. Нито Сирия , нито Русия имат химическо оръжие , но Русия няма да пусне Тръмп и в Сирия да дерибейства както правиха предшествениците му в Ирак и Либия.
46
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46Изобщо не става въпрос кой какво ще удари :) идеята е Русия да бъде навряна в ъгъла. САЩ не удариха Сирия за да унищожът каквото и да е а просто да покажат на Русия, че не могат да им казват какво могат да правят и какво не. Същото е с Скрипал, сега и това. Идеята е Русия да бъде изолирана максимално. Всичко останало е цирк.
45
3
 
29
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 6 години
На бюрото на Путин в Кремъл има клавиатура на компютър и на всяко копче е написано името на някоя държава. Когато Путин иска да се намеси в световната политика, на Путин му е достатъчно само да натисне копчето със съответното име на държавата. Например, Путин натиска копчето на Англия и Тереза Мей моментално получава стомашно разстройство и пристъп на бяс. Въпроси има ли?
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кой ще атакуваме този път? викам да пуснем 100-тина томахоука по IP-то на хакера
43
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42С човек с обратни възгледи относно това "що е тероризъм" и "кой е терорист" е безполезно да се общува. Това е причината Запада да отсвири Русия от всякъде и да я изолира като вредно раково образувание в тялото на света.
42
0
 
19
 
! Отговори
до тук преди 6 години
гнусни льжи до кога?
41
2
 
7
 
! Отговори
гошо преди 6 години
До 40 АнонименТи да не си "евроспециалист" ? И това "джуджето" много така нежно , по джендарски ..
40
2
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Тия се опитват да прокарат стратегията като повториш една лъжа 100 пъти и тя става истина.
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това го казват две терористични държави! А стига бе ! Тия две държави вървят с темпо към пропадане и Русия им била виновна.
38
3
 
20
 
! Отговори
истината ли преди 6 години
А бе, момчетата от офисите си въртят някакви порно филмчета, че скуката ги мори и сега се оправдават с ,че руснаците са ги хакнали и са им ги натресли..Нали нещо подобно се беше случило и светите отци във Ватикана ,че и с нашите....ха ..ха
37
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето си мисли, че киберпрестъпленията не оставят следи както и новичока, но бърка.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Големите лъжи 31Аз пък съм създал 3 вируси и мога да ти кажа че не е толкова трудно и не се изискват кой знае какви познания. Достатъчно е да намериш подходящата пролука в атакувания софтуер през която да се провреш и от там нататък е лесно. Доста по-трудно е да се защитиш от вируси отколкото да ги създаваш. То и в медицината е така, лесно те разболяват вирусите, но трудно се лекуваш от тях.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Хмммммм........странно........уж никой не го интересува Русия и уж никой нямало да забележи ако изчезнела.............а краварите, пък като гледам и нашите телевизии, еуропката, света въобще САМО ЗА ТЯХ ГОВОРИ! Уж ги е страх и само се въоръжават, защото "очакват руска агресия", уж пък Русия нищо не представлявала......айде, изберете си нещо!! И не ставайте за смях пред цял свят!
34
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно на тия две държави не им вярвам за секунда въпреки че съм бил в едната а сега съм в другата!------------------Чий си го дирил там тогава? *** в третата и ако оцелееш ни разкажи!
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно на тия две държави не им вярвам за секунда въпреки че съм бил в едната а сега съм в другата!
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Ха-ха-ха-ха-ха...............абе, немат ли спирка тия ингилизи и коняри бе???? Абе, на тия отдавна вече не им се привиждат извънземни и ги почнаха други "привидения"........."отровители", "хакери"...........какво утре ще измислят още???? Мили Боже....тия вече стават само за смях!!!! Уж "най-високотехнологичните нации", пък ги е СТРАХ от руско оръжие, руски хакери.....още малко и от матрьошките ще ги хване шубето!!!! Ей, да знаете, това шубето си е голем страх.....хи-хи-хи-хи....
31
4
 
16
 
! Отговори
Големите лъжи преди 6 години
Най големите Софтуерни Компании са в САЩ. От 60-те години практика на ФБР и ЦРУ е да прибират най добрите фалшификатори, хакери и други гении - мошенници, както и програмата от 80-те на САЩ за "привличане на мозъци", която работи и до сега, пък и познавам хора по нея. Да кажем при около 0.01% извадка за много умни хора и при съотношение Западен свят +САЩ = 1 милиард население и около 130 милиона руснаци, някак си не мога да повярвам, че 0,01% от около 130 милиона може да направи такава атака:)